Välj en sida

Första gången vi skrev om proteinskiftet var för ungefär ett år sedan, i en artikel där vi berättade hur du lyckas. Sedan har vi belyst det ur flera olika aspekter. Vi har bland annat diskuterat bönor, svampar och insekter som lösningar.

Proteinskiftet är helt enkelt att vi nu letar efter nya källor till det allra viktigaste näringsämnet; för mycket rött kött är inte bra för planeten eller hälsan, fisken tål inte hur mycket fiske som helst. De lösningar som de flesta talar om idag är proteinrika bönor eller svampar samt insekter.

 

Den vegetariska trenden

Den vegetariska trenden är fortsatt stark, men den håller på att förändras. Kortfattat kan man säga att den första generationens vegetarianer hade ideologiska drivkrafter; vegetarianismen var en del av en livsstil som gick hand i hand med andra delar av alternativ kultur. Idag kan en vegetarian se ut lite hur som helst.

En konsekvens av det är lustdriven vegetarianism, ett fenomen som beskrivs av bland andra Jan Peter Bergkvist, hållbarhetsrådgivare och föreläsare, med lång bakgrund som global miljödirektör vid Hilton International och vice president Sustainable Business på Scandic.

I en artikel på sajten eventeffect.se berättar Jan om hur de vegetariska alternativen gått från pliktskyldig ”specialmat” på konferenslunchen till delikat huvudalternativ. Och den tendensen kan vi se även i privat konsumtion – det öppnar allt fler helvegetariska kvalitetsrestauranger, och idag är det självklart att en bra restaurang har bra vegetariska rätter, inte bara något ”köket fixat” utanför menyn.

 

Insekterna är på väg

Första gången vi tog upp insekter var faktiskt redan 2012, i en trendspaning om framtidens mat. Då som en liten del av en större spaning. Sedan dess har det såklart hänt en hel del.

Om vi tittar på det rent rationellt finns det ingen anledning att inte äta insekter. De är miljövänliga, näringsrika och humant uppfödda – en buffalomask eller syrsa ställer inte lika höga krav på sin miljö som en ko eller gris. Men det finns två stora hinder idag, kultur och juridik.

Den kulturella anledningen är att många finner tanken på att äta insekter motbjudande. Å andra sidan finns det annat som på olika tider och platser setts som oätligt eller åtminstone fattigmansmat, som svamp och rysk kaviar. Antagligen kommer den stora marknaden för insekter – åtminstone i början – att utgöras av proteinpulver och liknande.

Den juridiska anledningen är att vi hittills inte klassat insekter som mat: Enligt en rapport från EU vi skrev om i februari 2016, EFSA-rapporten, får inte insekter säljas som mat. Sedan dess har det dock rört på sig en hel del. Nyligen skrev vi att Finland och Danmark nu tillåter insekter, och att svenska Livsmedelsverket snabbutreder frågan.

Och så sent som den 1 december kunde vi läsa ett pressmeddelande om att nio svenska insektsföretag påbörjat processen att bilda en ny branschorganisation med namnet Insektsföretagen. En viktig del i deras initiala arbete blir att ta fram ett tydligt regelverk och riktlinjer för bland annat vilka krav som ställs på olika insekter som råvara vid import och produktion.

 

Missar Sverige insektståget?

Och om Sverige ska hänga med, börjar det bli bråttom. Den finska brödjätten Fazer har redan börjat tillverka ett bröd med insekter. Varje limpa innehåller ungefär 70 syrsor, vilket motsvarar 3 % av vikten.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller dessutom goda fettsyror, kalcium, järn och vitamin B12, säger Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov till Helsingborgs Dagblad.
Än så länge säljs det bara i Helsingfors, men självklart är ambitionen att marknadsföra det bredare. Utifrån Sibakovs uttalande med fokus på protein, går det även att utläsa att Fazer ser insekterna som ett sätt att hänga på trenden med proteinberikat.

Och i finska Strömfors planerar entomologiföretaget Nordic insect economy Oy6 att starta upp Europas största insektsfabrik redan nästa år, med en förväntad skörd på hundratals ton insekter vid full produktion. Deras vision är att bygga upp ett nätverk av finländska odlare för att kunna serva livsmedelsmarknaden med råvaror av odlade insekter.

Går vi utanför Norden, finns sajten Jiminis.co.uk som säljer insekter på postorder. Sajten, som är väldigt modern och hipp, ger dessutom recept på insekter som huvudrätt, efterrätt eller varför inte i drinken.

Så visst rör insekterna på sig.