Välj en sida

Att en tallrik med mat är som en målning där kanten på tallriken är ramen, är en klyscha den äldre generationens kockar upprepat till leda. Men det finns en anledning till att klyschor uppstår – och det är att de innehåller ett mått av sanning.

Jan Hedh är en av Sveriges skickligaste bagare och konditorer med ett flertal böcker på sin meritlista. På bloggen Kockarnas Vardag presenterar han sina bästa tips om hur du får maten att se riktigt smaklig ut.

Grunden enligt Jan är att använda färger, former och texturer för att skapa visuella intryck. Och allt på tallriken skall vara ätbart.

Jans fem grundtips för uppläggning är:

  1. Två eller tre färger. För få färger gör att maten ser tråkig ut. För många gör presentationen rörig.
  2. Använd flera olika former, och försök gärna bygga lite på höjden också. Återigen, tänk på en tavla – en målning utan perspektiv känns gärna just platt.
  3. Få med flera olika konsistenser, ha inte för många delar med samma konsistens.
  4. Storleken ska anpassas efter tallriken. För stora tallrikar gör att det känns snålt på tallriken, för små gör att maten uppfattas som rörig och ihopträngd (vilket den ju också är).
  5. Och sedan ska såklart alla smaker – även garnityr – fungera ihop. Garnityr som bara har till uppgift att se snygg ut är ingen bra idé.

Källa: Kockarnas Vardag