Välj en sida

Matbloggare – som Gustav Johansson med Jävligt Gott – är vår tids stora påverkare när det gäller matvanor. Enligt Meny i P1 (26/10 2017) har de allra flesta nya kokböcker en blogg som bas. Resten kommer från kändisar, oavsett om de är kockar eller inte. Själv har Gustav skrivit två kokböcker, Jävligt God BBQ och Jävligt God Husman (som sålt slut). BBQ-boken kan du vinna i månadens tävling.

 

Gustavs inflytande bekräftas bland annat av hans samarbete med ICA. Han har även andra samarbeten, exempelvis som coach åt Bråvallafestivalen:

– Jag tog fram vegetariska recept som återförsäljarna kunde sälja på plats under festivalen.

 

Resan till en av Sveriges mest inflytelserika bloggar

Jävligt Gott är idag en av Sveriges största vegetariska matbloggar. Redan namnet på bloggen antyder att den har en annan attityd än sina konkurrenter. Grundinställningen är att göra väldigt god mat utan kött, medan moraliserande kring kött inte är lika viktigt. Istället ärutgångspunkten att kött är onödigt. Det finns ingen anledning att äta kött, så varför gräva ner sig i diskussion?

Än så länge är det inte så många som växt upp med vegetarisk mat och alltså har det med sig hemifrån. Det gäller även Gustav. Han är uppfödd på husmanskost och grillat. Han älskade pappas mat; gräddstuvad pyttipanna, kalops, köttgrytor på vilt och kåldolmar. Så varför blev då Gustav vegetarian?

– Sista året på gymnasiet kunde jag inte träna på grund av en skada, och levde ohälsosamt. Tog bilen till Burger King och frossade i det som gick snabbt och enkelt.
Som politiskt engagerad SSU-ordförande hade Gustav hört alla argument för att det skulle vara bra att lägga om till vegetarisk kost. Men det är svårt att bryta en vana. Så Gustav valde att utmana sig själv:

– Jag bestämde mig för att göra ett försök på sex månader. Efter fyra månader kände jag att min inställning till kött förändrats. Det var som att hjärnan avprogrammerades. Jag tyckte att kött blev ofräscht.
Och bortsett från den viktiga mentala insikten, upplevde Gustav en konkret fysisk förändring – 15 kilos viktnedgång och allmänt bättre välbefinnande.

 

 

Det ska vara minst lika gott som kött

Men det fanns ett problem. Även om Gustav inte saknade köttet i sig, saknade han själva rätterna. Som kåldolmar, mustiga grytor och annat gott. Eftersom Gustav flyttade hemifrån under den här perioden, började han också laga mat själv på allvar. Han tyckte många vegetariska recept var trista, och började experimentera. Bloggen föddes som ett sätt att få feedback på experimenten. Och dessutom är det kul; som bloggare är man också skribent, fotograf, filmare med mera.

– Allteftersom jag gjorde lite mer avancerade recept skrev jag ner dem och la ut dem på bloggen. Recept som tidigt blev uppskattade var vegetariska hamburgare, köttbullar och pulled pork.
Ska vego härma kött?

Många av de mest framgångsrika livsmedelsprodukterna inom vego är de som på ett eller annat sätt efterliknar kött. Hur ser du på det?

– Det behövs två parallella matutvecklingsspår. Dels att översätta befintlig matkultur till vegetarisk mat, dels helt nya innovationer och produkter. Vidare behöver vi lära oss förstå nya råvaror som bönor, tofu, vegokött och vegofärs.
Det krävs alltså ny kunskap om både smak och konsistens. Att veta hur vi ger bönor rätt konsistens ska vara lika självklart som att kunna koka potatis. Att veta hur vi får tofun god lika givet som att smaksätta färs.

Anledningen till att det behövs parallella spår, är att köttkulturen är så pass stark – många av oss vet inte vad vi ska ta oss till utan kött. Samtidigt är den delen av människor i Sverige(10%) som säger sig vara vegetarianer eller veganer inte likadana.

 

Olika produkter för olika vegetarianer

Enligt Gustav kan de grovt delas i tre grupper:

Hardcore och de aktivistiska väljer vegetariskt på grund av övertygelse. De har tagit ett tydligt avstamp, och bryr sig inte om ifall det är jobbigt att laga vegetariskt. Oftast är vegetarianismen en viktig del av deras personliga identitet. De inte bara äter vegetariskt, de är vegetarianer.

Mellanskiktet vill äta grönt, men är inte villiga att offra allt. De vill inte äta djur, men de kräver att maten ska vara enkel och god. De tar inte steget till vegetariskt utan produkter som de mer eller mindre vet hur de ska använda – som sojafärs istället för köttfärs.

Flexitarianerna är inte sällan föräldrar i 45 – 55-årsåldern med ungdomar som tagit ett aktivt beslut att bli vegetarianer. Att plötsligt laga två helt olika middagar till vardags upplevs som besvärligt.

Och det är de två senare grupperna som är de största än så länge.

 

Några praktiska tips

En anledning till att köttliknande produkter är så pass stora har med konsistens att göra:

– Vi vill gärna ha det tuggmotstånd som kött ger när vi äter, och då får man hitta andra sätt att återskapa motståndet och känslan av rätt konsistens.
Och Gustav har några konkreta tips på hur vegetariskt kan ges bättre känsla:

  • Koka färska bönor al dente.
  • För att få umami-smak; använd sojasås, mörk buljong/grönsaksfond, bryn vitlök eller använd tomatpuré i grytan för extra djup.
  • Tofu: Pressa ur all vätska och marinera eller panera. Gör smaklösheten till något positivtgenom att låta den bära andra smaker. Tofu är väldigt gott att marinera i bbq-sås och sedan grilla eller panera. Då får den samma egenskaper som torsk ungefär.

Så välj grönt. Om inte annat för att det är jävligt gott.