Välj en sida

Proteinskiftet rullar allt snabbare

Första gången vi skrev om proteinskiftet var för ungefär ett år sedan, i en artikel där vi berättade hur du lyckas. Sedan har vi belyst det ur flera olika aspekter. Vi har bland annat diskuterat bönor, svampar och insekter som lösningar. Proteinskiftet är helt enkelt...

läs mer

Nytt om märkning, produktsäkerhet och spårbarhet

För att koll på det allra senaste, besökte Daniel Molin, kvalitets- och miljöchef på Solina både Allergendagen och Märkningsdagen i december 2017. De handlade om märkning av vegetariska och veganska produkter samt märkning av allergener. – Bakgrunden till att ta upp...

läs mer

6 Megatrender – så påverkar de livsmedelsbranschen

Att megatrender påverkar livsmedelsbranschen är egentligen en självklarhet – det ligger i själva definitionen av en megatrend är att den fundamentalt påverkar alla verksamheter i alla samhällen. Sandra Peter, forskare och utbildare vid University of Sydney Business...

läs mer

Nu börjar digitaliseringen av livsmedelsindustrin ta fart

Livsmedelsindustrin är sannolikt den stora bransch som ligger sist i digitaliseringen. Och det är lite konstigt, för det är en bransch som globalt omsätter ungefär 65 000 miljarder kronor per år enligt Johan Jörgensen, ordförande för Internet Society Special Interest...

läs mer

Julen – så ändras traditioner

Vi har flera gånger skrivit om hur julfirandet och inte minst julmaten förändras. Vissa saker förändras på grund av tekniken – julkorten på papper ersätts allt mer av hälsningar via mms, Facebook, Instagram eller något annat. Medan annat förändras på grund av...

läs mer

Vegobloggaren som vänder på steken

Matbloggare – som Gustav Johansson med Jävligt Gott – är vår tids stora påverkare när det gäller matvanor. Enligt Meny i P1 (26/10 2017) har de allra flesta nya kokböcker en blogg som bas. Resten kommer från kändisar, oavsett om de är kockar eller inte. Själv har...

läs mer

Amazon Go till Europa

Amazon började som en nätbokhandel. Efter att ha expanderat till hemelektronik, film, tv-spel med mera tog företaget ett stort steg när de nyligen köpte den amerikanska livsmedelskedjan Whole Foods. Det handlade inte bara om att ge sig in i en ny bransch, utan även om...

läs mer

Ny mat för äldre. 3D-skrivare del av lösningen

Ungefär 8 % av befolkningen – till allra största delen äldre – har behov av konsistensanpassad mat. Och tekniken med 3D-skrivare kan vara till hjälp – det blir enkelt att skapa attraktiva och individanpassade måltider. – Att skriva ut mat tycker många låter...

läs mer

Servera snyggt – proffset tipsar

Att en tallrik med mat är som en målning där kanten på tallriken är ramen, är en klyscha den äldre generationens kockar upprepat till leda. Men det finns en anledning till att klyschor uppstår – och det är att de innehåller ett mått av sanning. Jan Hedh är en av...

läs mer

Alla pratar om insekter. Men var är de?

Anuga i Köln är världens största mässa inom mat och dryck. Susanne Rask från Solina besökte den tillsammans med 164 999 andra för att ta del av 7 000 utställare från 107 länder. Det är tydligt att de vegetariska och organiska tågen rullar ordentligt nu; produkterna...

läs mer