Välj en sida

Julbordet blir grönare

Vegotrenden växer. Dels är vegetarianerna en stor – över 10 % av befolkningen – och växande marknad. Men till det kommer de som inte överger köttet helt och hållet men vill äta mer grönt. Även till jul. Att julbordet traditionellt kretsar kring kött och fisk är inte... läs mer

Viktigaste trenderna – enligt Sveriges kockar

Några som har örat – eller kanske snarare näsan – mot marken när det gäller skiftningar inom smak, sensorik och gastronomi är de professionella kockarna. Vad de tycker är väl så intressant som vad renodlade analytiker säger – kockarna möter ju restauranggästerna varje... läs mer

Fräschare jul med svenska bär

Intresset för de svenska bären ökar. Dels ur ren smaksynpunkt, men också ur ett hälsoperspektiv. Man behöver alltså inte åka jorden runt för att hitta spännande alternativ. Så det är ett tecken i tiden att årets glögg från Blossa är blåbär och ingefära. Och att man... läs mer

Så vill vi fira jul

Julen är traditionernas högtid. Det gäller både vad vi äter och vad vi gör. Julbordet i sig är – i viss mån tillsammans med påskbordet – den sista resten av den traditionella festmaten. Idén att servera rätter i ordning dök upp först på 1700-talet. Innan dess var det... läs mer

Nya internationella julinfluenser

Självklart har alla länder sina jultraditioner – även när det gäller maten. Något som blir allt mer aktuellt ju mer mångkulturellt samhället blir. Ett bra ställe att inspireras av andra länders julmat är i saluhallarna. Caupolicán González driver en butik med... läs mer

Tre härliga glutenfria griljeringar

Den här gången bjuder vi dig på tre härliga griljeringar med modern svensk, asiatisk och italiensk touch. Ingen tävling – bara att mejla susanne.rask@solina-group.se, så får du våra tre griljeringar; Vinteräpple, Green Ginger och Medelhav. Vinteräpple är en griljering... läs mer

Fem punkter för att lyckas med proteinskiftet

Det talas mycket om skiftet mot nya proteinkällor i livsmedelsbranschen – enligt en rapport från analysföretaget Macklean i samarbete med Livsmedelsföreningen anser 85 % av företagen i branschen att det redan pågår. I den här artikeln bjuder vi på framgångsreceptet.... läs mer

Branschen tjänar på ett proteinskifte

Tord Karlsson, redaktör för ATL – Lantbrukets Affärstidning skriver i en ledare att livemedelsbranschen tjänar på ett proteinskifte. Bland annat belyser han det intressanta faktum att flera kött- och charkföretag är med på tåget, vilket kan verka paradoxalt. Men dessa... läs mer

Tio spännande fakta om protein

Utan proteiner kan det överhuvudtaget inte finnas något liv. De är helt nödvändiga för de miljarder celler som bygger upp din kropp. Namnet kommer från det grekiska ordet ”proteios” vilket betyder ungefär främst eller på första plats. Här presenterar vi lite... läs mer

Dubbla OS-guld till Skåne Kulinar!

Vi har tidigare skrivit om Skåne Kulinars OS-satsning och samarbetet med Solina. Och nu har satsningen krönts med dubbel framgång; två OS-guld i matlagning i Erfurt. Laget har sedan tidigare fyra OS-medaljer och två VM-medaljer, men detta Skåne Kulinars första... läs mer

Smarta industrier är hållbara industrier

Anders Källström är ordförande i tankesmedjan Sustainability Circle. Vi intervjuade honom för att prata om ämnet hållbar utveckling, smarta industrier, digitalisering och om hans passion att få oss att förstå att ekonomi är mer än en balansräkning. Dessutom har han... läs mer

iFoodbag – affärer för mänskligheten

Christopher Slim är Executive Vice President Global Marketing på iFoodbag. Produkten är lika genialiskt enkel som Christophers titel är lång. Och som de flesta framgångsrika produkter svarar den mot ett praktiskt behov – att lösa kyltransporten vid hemkörning av... läs mer

Så utvecklar Solina sin hållbarhet

Självklart bedriver Solina liksom alla medvetna företag ett hållbarhetsarbete. Man ser också till att vara transparenta inför kunder, medarbetare, leverantörer och andra i företagets omvärld. Daniel Molin, kvalitets- och miljöchef berättar om hur det går till.  ... läs mer

Ikea satsar på hållbara köttbullar

Det finns väl knappt någon utom vegetarianer som aldrig ätit IKEA:s köttbullar. Men nu kan även vegetarianer göra det. Det är en del av resultatet av IKEA:s satsning på hållbarhet. Som även, såklart, berör restaurangerna och matförsäljningen. IKEA vill helt enkelt... läs mer

GMO – hjälte, skurk eller bara en vanlig produkt?

Genmodifiering är ett ämne som väcker starka känslor. Bland annat har det blivit ett stridsäpple i frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU. Frågan är dels om de utgör ett hot eller en lösning i rent objektiv mening. Men det finns – som i alla stora konflikter – en... läs mer

Vill du agera klimaträtt, prova Klimaträtt

En del av utmaningen med att få oss att leva mer hållbart, är att de flesta av oss har en dimmig uppfattning om vad som är verkligt klimaträtt. Är det viktigast att ställa bilen, sänka temperaturen i lägenheten eller avstå från biffen? För att lösa det här skapades... läs mer

Solina lär dig mer om kryddor på Nordic Taste & Flavour Centre

Att kvaliteten på kryddorna är avgörande för att skapa goda och spännande rätter är ingen nyhet. Men hur bedömer du egentligen kryddkvalitet? Hur ser du till att hitta de där kryddorna som förhöjer din komposition och ger dina kunder en riktigt bra upplevelse? Och hur... läs mer

Daniel Molin – vi är bra men kan bli bättre

Daniel Molin är kvalitets- och miljöchef på Solina Sweden. Som många på företaget har han ett gediget matintresse sedan länge. Ett intresse som kom till uttryck redan under militärtjänsten då Daniel tjänstgjorde som kockgruppchef. Det gick så bra att han fick... läs mer

Intervju – vi hälsar på Tina

Tina Nordström är en av våra mest slitstarka matkändisar; hon debuterade redan år 2000 i Nyhetsmorgon i TV 4. Hon värvades efter sitt deltagande i Årets Kock samma år. Och till skillnad från en del som hängt på mattrenden är Tina inte bara utbildad utan även erkänd... läs mer

Nordic Taste & Flavour Centre växlar upp

Nordic Taste & Flavour Centre ordnar kunskapshöjande och inspirerande aktiviteter för livsmedelsbranschen, akademin och professionen. Eftersom centret nu både fått förnyat förtroende från VGR och finansiering från tillväxtverket, finns utrymme för nya satsningar.... läs mer

Skåne Kulinar om OS-satsningen

Som bekant samarbetar Solina med Skåne Kulinar, det internationellt framgångsrika kocklandslaget. Och det är just ett samarbete, inte bara ren sponsring. Till exempel hade lagkaptenen Tomas Gustavsson en ledande roll vid fotograferingen av Solina Swedens första... läs mer

Mischa Billing om smak, balans och Sveriges Mästerkock. 

Mischa Billing, bland annat domare i Sveriges Mästerkock, är känd för att ha Sveriges säkraste smaklökar. När Mischa pratar om arom, textur och smakbalans spetsar alla blivande mästerkockar öronen.   Doft och smak är en inre upplevelse. En doft- och... läs mer

Solinas 7 lösningar för framtidens mat.

Du kanske träffade Solina på IFFA 7 – 12:e maj? Där lanserades konceptet – eller snarare filosofin – RE…Thinking food. Det är baserat på gedigen trend- och konsumentanalys samt framtidsspaning av Solina. Re…Thinking food beskriver Solinas filosofi och utgår från... läs mer

Få Solinas härliga sommarsmaker 2016 – mer än bara grill.

Även om du inte har ambitionen att utmana Mischa Billings smaklökar och bli Sveriges Mästerkock, kommer du att lyckas bättre i köket om du vågar. Prova nytt, experimentera; kombinera smaker och råvaror på nya sätt. Ungefär som Solina arbetar i sitt provkök – det... läs mer

4 viktiga trender på Natural Products Food Expo.

I mars gick Natural Products Food Expo av stapeln i Anaheim, Kalifornien. Självklart stod naturligt, organiskt och vegetariskt i centrum (den heter ju trots allt inte Artificial Food Expo), men den naturliga tendensen är ju uppenbart stark både i Sverige och hela... läs mer

5 grilltrender att ha koll på

Vårens ankomst signaleras av alla sinnen; vi tittar på vitsippor, känner värmen i luften, hör koltrasten och doften av grillat sprider sig. Och det är tydligt att grillen håller ställningen som sommarens matlagning nummer ett. 53 % av svenskarna tar fram grillen i... läs mer

Lisa Lemke höjer grillsmaken

Lisa Lemke är frilansade matkreatör, matstylist och tv-kock. Men egentligen vill hon inte kalla sig kock. Vi kommer till det senare. Hon har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat succén ”Till grillat – såser, marinader och lite sött”. I boken, som du förresten... läs mer

Uteköket – nästa steg efter grillen

Om du tittar på varför vi grillar så kommer smaken på första plats. Men det finns betydligt fler anledningar; som att det är lustfyllt, något kul att göra med familjen, att det är bekvämt eller som hobby eller experiment. Så att grilla ute handlar om mer än bara... läs mer

Att tävla i mat – mästerkocken berättar

Såhär i mellotider är frågan om det går att tävla i kreativt skapande högst aktuell. Att det går att tävla i sport är uppenbart; någon springer fortast, hoppar högst eller gör flest mål. Men idén att tävla även i annat – som mer handlar om bedömning – är inget nytt.... läs mer

Mattrenderna är på väg att förändras

I mars var det dags för LivsmedelsFöreningens seminarium Mattrender 2016. Susanne Rask från Solina var på plats och berättar här om sina reflektioner kring de intressantaste punkterna med fokus på hur trenderna idag är på väg att förändras.   Mat i sig är inne... läs mer

Museum där du smakar på utställningen

Museum of Food and Drink (MOFAD) är New Yorks första matmuseum med ätbara utställningar. Syftet är att på ett lustfyllt sätt visa hur kul det är med kunskaper inom matens historia, vetenskap, produktion och handel. MOFAD ska även fungera som ett forsknings- och... läs mer

Nordisk diet bättre för äldre

Att medelhavsdieten är bra för äldre, är något som ofta uppmärksammats. Men nu visar det sig att även den nordiska dieten är riktigt bra för den som vill bli en pigg pensionär. Det handlar helt enkelt om att äta traditionella nordiska matvaror som äpplen, fisk, bär,... läs mer

S-Guard – clean label med förlängd hållbarhet

Som bekant är clean label en utmaning för livsmedelsindustrin idag. Allt fler konsumenter vill minska antalet e-nummer. Samtidigt är det så att flera av de här ämnena behövs om inte sättet att handla och distribuera mat ändras radikalt. Men det finns lösningar. Mikael... läs mer

Tillsatser är inget nytt påfund

Många konsumenter är rädda för kemikalier i maten. Samtidigt visar undersökningar att de egentligen inte vet så mycket om exempelvis e-nummer. Och det kan ju verka paradoxalt – hur kan man vara rädd för något som man inte vet vad det är? Men att frukta det okända är... läs mer

Clean(er) label – när konsumenten själv får välja

Hela 37 % av konsumenterna avstår oftast eller alltid från varor med många e-nummer. 90 % säger sig ha gjort det någon gång, enligt undersökningar från Äkta Vara. Men samtidigt finns en annan undersökning som delvis motsäger det: Européer är sämst i världen på att... läs mer

God kemi – vitaminer och mineraler

En sak inte alla tänker på i debatten om mat och kemi är att mat till stor del är kemi. Och fysik, om du inte bara lever på rawfood. Det finns 112 grundämnen och allt består av dem i olika kombinationer. Du som människa består till exempel framför allt av syre, väte... läs mer

Nordtaste – Uppdragsutbildningen smak och sensorik

I höst genomför Nordic Taste and Flavour Centre en uppdragsutbildning i samarbete med Göteborgs Universitet. Kursen ger dig möjlighet till 7,5 högskolepoäng i ämnet smak och sensorik. Kursen hålls på dagtid i Göteborg (på svenska) och består av föreläsningar,... läs mer

Kemi på ont och gott – Ulf Ellervik

Den här gången kan du få boken ”Njutning” av Ulf Ellervik. Så vem är då Ulf Ellervik? Till yrket är Ulf professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Där forskar han bland annat om botemedel mot cancer. Dessutom är han en starkt engagerad kunskapsspridare inom... läs mer

Välkommen att provsmaka Solina på IFFA

Upplev gränslös innovation i vår monter på världens ledande mässa för köttindustrin. Här finns hela kedjan representerad – från slakt och styckning till förädling, förpackning och marknadsföring. IFFA äger rum 7-12 maj i Frankfurt och du hittar Solina i hall 4, monter... läs mer

Veggo växer vilt

Det vegetariska är på stark frammarsch. På Willys och Hemköp ökade vegetariska livsmedel med över 100 % förra året enligt siffror från Sifo. Så även om köttkonsumtionen ökat med 70 % sedan 60-talet, finns det nu tecken på att kött och chark stagnerar. Åtminstone hos... läs mer

Fem nyheter som ändrar branschen

Ett par av dem har potentialen att helt revolutionera branschen, som odlad kyckling och klonade nötdjur. Andra påverkar mera vissa grenar eller verksamheter. Men allt är sådant du behöver ha koll på.   1: Kloningsfabrik för nötdjur i Kina. Världens största... läs mer

”Käka myror?” ”Visst, kittlar dödsskönt i kistan”

Vi har i en tidigare artikel tagit upp det ökade intresset för insekter som mat. Än så länge är det dock inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige. Nyligen kom en riskvärdering från EU-kommissionen, EFSA-rapporten, och den klassar insekter som novel... läs mer

Småföretag klår jättarna på Google

Ska man lyckas i sociala medier handlar det om att faktiskt komma med något nytt och kul. Formeln är: Gör något verkligt nytt. Berätta om det. Vi har tittat närmare på Googles matrelaterade sökstatistik för 2015. Förstaplatsen innehar ”semmelwrap”, skapad av Mattias... läs mer

Livsmedelsföretagens inspel till regeringen

Livsmedelsbranschen blir allt mer kunskapsintensiv. I det sammanhanget är det allvarligt att svenska livsmedelsföretag tappar mark på kunskapssidan, från utbildning till forskning. Regeringen förbereder nu en proposition (en proposition är ett regeringsförslag, en... läs mer

Innovation driver mat på nätet

En aspekt som driver handeln med mat på nätet är innovation. Nya tjänster, appar och servicelösningar bidrar starkt till utvecklingen. Ett exempel är samarbetet mellan Volvo och mat.se. Just nu testar företagen den nya tjänsten Volvo In-car Delivery i Göteborg. Så här... läs mer

Vad barnen äter – och varför

Det senaste seminariet på Nordtaste tog upp vad barn och tonåringar äter, varför de äter vad det äter, och vilka metoder som faktiskt fungerar när det gäller att utveckla unga människors smak. Vissa delar av din smak är faktiskt färdiga innan du ens var en glimt i din... läs mer

Felicia drar en lans för framtidens mat

Felicia Lantz är relativt ny på Solina. Hon började i september, och arbetar nu på utvecklingsavdelningen. Som många andra på Solina har hon annan praktisk erfarenhet från livsmedelsbranschen med sig: – Jag har alltid varit intresserad av både maten och upplevelsen... läs mer

Köttlarm tur och retur?

Du kan knappast ha missat larmet om att främst processat kött av WHO graderats upp från ”kan orsaka cancer” till ”orsakar cancer”. Bland andra produkter som finns på samma lista är exempelvis asbest, arsenik och cigarretter. Och rubrikerna i media lät inte vänta på... läs mer

Julmaten – en hipsterdröm

Något av det mest traditionella vi har i de nordiska länderna är våra julbord. De kan sägas vara den sista bastionen för bonde- och fiskesamhällenas festmat. Ett tydligt exempel är hur maten serveras. Idén att servera rätter en och en (förrätt, varmrätt, efterrätt)... läs mer

Vin och högteknologi i kombination

När man som normalkonsument tänker på vinbranschen har man ofta bilden av en högst traditionell bransch. Solbrända vinbönder – gärna i stråhatt – som noggrant granskar jorden, stockarna och druvornas tillväxt. De kisar mot solen och granskar molnen, för att med en... läs mer

Varor med kostråd kan börja 2016

Livsmedelsbranschen har länge velat använda Livsmedelsverkets kostråd på sina förpackningar. Argumentet för att det inte ska vara tillåtet, har varit risken att det kan tolkas som att Livsmedelsverket rekommenderar en viss produkt genom en form av ”kvalitetsstämpel”,... läs mer

Kocken nya filmhjälten

Nu tar kocken plats som filmhjälte på bioduken. I filmen Burnt (Bränd) spelar Bradley Cooper en kokkonstens badboy och en djävul bland kockar som bränt alla broar men som nu är tillbaka för att revanschera och ta hem en ny Michelinstjärna. I rollistan ser vi också... läs mer

Viktig information om Solina Sverige

Under året har organisationerna för Formidabel och Nordfalks successivt integrerats till Solina Sverige. Från årsskiftet är sammanslagningen i stort genomförd och vi kommer att arbeta som ett bolag med produktutveckling, försäljning, kundservice med mera. De olika... läs mer

Nicole Taboul: Därför är insektsmat framtiden.

Vi har tidigare tittat på insekter som mat, i artikeln om Rentokils pop-up restaurang som serverade insekter på Sergels Torg i höstas. Efter succén tar de sitt koncept även till Göteborg och Malmö nästa år. En medarbetare som tittat närmare på det här med insekter som... läs mer

Inget fusk med oregano i Sverige

En krydda som det fuskas en hel del med inom EU är oregano. Enligt en uppgift säljs det 20 % mer oregano än det skördas, vilket givetvis är en omöjlighet. När brittiska forskare undersökte saken närmare, visade det sig att så mycket som var fjärde burk var utspädd med... läs mer

Taco Bells app ökar försäljningen med 20 %

Innovation Group arbetar med innovation och framtidsstudier hos J. Walter Thompson Intelligence som ingår i en av världens största kommunikations- och reklamkoncerner. Nyligen släppte Innovation Group en ny rapport där de viktigaste trenderna inom mat och dryck tas... läs mer

Livsmedelsföretagens tio budord.

Vår bransch är som bekant ofta i medias fokus. Och det är inte så konstigt; det är inte många branscher som har en så direkt påverkan på människors välmående. Men dessutom är vi en stor bransch: Med 175 miljarder i omsättning är vi Sveriges fjärde största. 75 av dessa... läs mer

60 % av svenskarna vill äta mer vegetariskt.

Allt fler blir vegetarianer, helt eller delvis. Detta hänger ihop med flera faktorer och drivkrafter. I den här artikeln tänkte vi titta lite närmare på dem. Vi kan börja med att konstatera att den moderna vegetarianismen – det vill säga den som inte grundar sig i... läs mer

Fänkål håller trollen borta. Och magen glad.

Fänkål är en flerårig växt som blir ca 1,5 meter hög. Bladen ser ut ungefär som dill, de har med andra ord väldigt fina flikar. Från början kommer fänkål från södra Europa, framför allt medelhavsområdet och sydvästra Asien. Under blomningen får den bleka stjälkar med... läs mer