Välj en sida

Peter Watz – grillgurun på sociala medier.

Peter Watz, som driver bland annat grillbloggen.nu, är en av Sveriges ledande experter på att grilla. Vi intervjuar honom lämpligt nog en fredag i maj; den första värmande solen visar sig och allt fler har plockat fram grillen. Förutom att driva företag och blogg är...

läs mer

Matentreprenörerna slår it och tech.

När entreprenörskap diskuteras handlar det ofta om exempelvis it och annan teknik. Vilket beror på det faktum att dessa har enklast att attrahera riskkapital, vilket i sin tur innebär att de diskuteras mest i affärspressen. Men faktum är att den bransch som har flest...

läs mer

Dieter på väg ut – unga struntar i dem.

Ungdomsbarometern har mätt ungas attityder sedan början av 90-talet. Nyligen kom deras senaste rapport om 15 – 24-åringars attityder till mat. En intressant detalj är att dagens unga inte ens kan relatera till fenomen som 5:2, Atkins, stenåldersdiet eller vad som nu...

läs mer

Solina går över till biogas.

Ett seriöst miljöarbete ska som bekant genomsyra hela företaget. Därför går Solina nu över från naturgas till biogas i sin anläggning i Malmö. Skillnaden är att biogas, till skillnad från naturgas, inte är ett fossilbränsle och inte ger något nettotillskott av...

läs mer

Rubs och annat gott till sommarmaten.

Solina har tagit fram en serie goda rubs, marinader och annat som lyfter din sommarmat till en helt ny nivå. Vill du prova dem, kan du beställa ett set gratis från Solina. Mejla susanne.rask@solina-group.se. Chili Orange passar bra till kyckling och fläsk. Den ger en...

läs mer

Nyanställer och bygger ut – firade med grillfest.

Att allt fler är intresserade av mat, och då inte bara i bemärkelsen äta och laga, utan även av var och hur den framställs märks i en ökad efterfrågan på Solinas produkter och tjänster. För att ge sina kunder bättre service och möta ökad efterfrågan, har Solina byggt...

läs mer

En riktig viking fruktar inget. Utom tillsatser.

Vilka ingredienser gör nordiska konsumenter mest tveksamma? Det visar sig att svaren skiljer sig; dels mellan länderna, dels över tid. Undersökningsföretaget YouGov ställde frågan: ”Tänk dig att du är i en livsmedelsbutik för att handla mat, är det något speciellt du...

läs mer

Clean label på ett enkelt sätt.

Som ett svar på den ökade efterfrågan på produkter med clean label, har Solina tagit fram en serie buljonger att använda för olika produkter. Det är ett konkret resultat av arbetet inom RE…thinking food. Serien Extraits Culinaires Sign´Nature ger såväl naturlighet och...

läs mer

Etniska kök ökar efterfrågan på kryddor.

Den ökade efterfrågan på kryddor och örter i Europa är en del av en global trend. Värdebaserat växer marknaden för kryddor och örter med 5 % per år (snabbast i Asien, 7 %) och väntas nå 9,3 miljarder Euro 2020. Det slås fast i en rapport från CBI (Centrum tot...

läs mer

Gurkmeja och ingefära – från Marc O´Polo till paradiset.

Gurkmeja och ingefära används nuförtiden inte bara i asiatisk mat, där de har en mycket stark ställning, utan även i allt större delar av det svenska köket. Dessutom används de ofta för att beskriva varandra (”gurkmeja påminner om ingefära i smaken”), så det passar ju...

läs mer

Solina söker nya, unga talanger.

Det går bra för Solina – både i Norden och i andra länder. Och eftersom Solina arbetar under visionen att skapa lösningar för morgondagens mat, söker man nu morgondagens talanger. Så om du själv är det – eller känner någon som är det – går det nu att söka fyra platser...

läs mer

Därför står mannen i köket

Männen har dominerat som kockar. Men det tog betydligt längre tid för dem att ta steget in i vardagsköket. Varför de gjorde det är ämnet för dr Nicklas Neumans avhandling inom kostvetenskap, Stories of masculinity, gender equality, and culinary progress – on foodwork,...

läs mer

Växande bönor

Förra året utropades till baljväxternas år av FN. Och det finns goda anledningar till det: De är näringsrika och innehåller mycket protein, mineraler och lättlösliga fibrer samtidigt som de har låg fetthalt. Bönor är en baljväxt, vilket är världens tredje största...

läs mer

Tyskland – trendigare än du tror

Att vi har en grön, vegetarisk trend har väl inte undgått någon. Till exempel är i stort sett samtliga så kallade ”superfoods” gröna; avokado, grönkål, gurkmeja, blåbär, kefir, mandel, blomkål, kokosnöt, linfrö, vattenmelon och bulgur. Dessutom – inspirerade av Japan...

läs mer

Så hittar du nya smakkompisar

Du vet såklart att olika smaker fungerar olika bra tillsammans. Att kombinera dem på rätt sätt är nyckeln till en god produkt som dina kunder kommer att gilla. Även om det bara finns fem grundsmaker, finns det tusentals varianter av kryddor och smaksättningar.  ...

läs mer

Fem snabba trendspaningar

McCormick Flavor Forecast har identifierat fem snabba trender för 2017. De är frukosten blir global, Planchagrill, äggulor, förnyat medelhavskök och nästa våg av kryddstarka smaker. Allt har inte hunnit hit än, men mycket av det kommer säkert. En sidospaning är att...

läs mer

Smaksättning är livets krydda

Ibland stöter du som arbetar i livsmedelsbranschen säkert på folk som ställer frågor om vad smak och smaksättning egentligen är, vad som är naturligt och inte naturligt etcetera. Därför har EFFA (European Flavour Association) satt samman en guide med intressanta fakta...

läs mer

Solina avslöjar framtidens 5 snacksmaker

Vi har tidigare presenterat Peter Andersson, nytillträdd flavour specialist på utvecklingsavdelningen med särskild inriktning mot snacks. Nyligen var han på Solina Gruops huvudkontor i Frankrike tillsammans med utvecklingschef Susanne Rask för att delta i ett möte om...

läs mer

Barnfetman ökar – så kan industrin hjälpa till

Fetma i allmänhet – och i synnerhet barnfetma – är ett stort och växande problem, både i Sverige och internationellt. För att bemöta det här samlades ledande forskare inom området till en konferens i Uppsala i oktober förra året. Flera av de åtgärder som föreslogs...

läs mer

De tre bästa dieterna

Att ranka dieter är inte det lättaste – vad som är rätt diet för någon som tränar på elitnivå, är inte nödvändigtvis samma som för en kontorsarbetare i medelåldern. Men det finns ändå grundprinciper att utgå ifrån. U.S. News, en respekterad publikation inom sådan...

läs mer

Genväg till bättre hjärt- och kärlhälsa?

En ständig diskussion är om det är arv eller miljö som avgör vår hälsa. Med arv menas i det fallet den genetiska uppsättningen, med miljö alla yttre faktorer; matvanor, träning med mera. Idag är de allra flesta forskare överens om att de samverkar. Men hur mycket och...

läs mer

Re…Thinking ReVisited – Solinas filosofi sammanfattad

Solinas filosofi RE…Thinking food utgår från insikter om dagens (och morgondagens) livsmedelsindustri och konsumenter. Re…Thinking Food vilar på sju pelare. Sju faktorer som driver kunderna; Clean & Clear Label, Natural, Healthy, Veggie, Convenience, Savings och...

läs mer

Två nya ingredienser – Bo Ivarsson och Peter Andersson

Nu kan Solina hälsa två nya medarbetare välkomna. Bo Ivarsson arbetar på QA-avdelningen, medan Peter Andersson har tillträtt en specialisttjänst som flavour specialist på utvecklingsavdelningen. Vi träffade dem för att prata lite mer om deras nya arbeten. Och få dem...

läs mer

Solina sponsrar Team Rynkebys satsning mot barncancer

Solina har gått in i Team Rynkeby som Guldsponsor 2017, vilket är en del i företagets sociala ansvar. Såhär kommenterar Daniel Molin, Kvalitets- och miljöchef satsningen: – Alla pengar går till forskning om barncancer, det känns jättebra. Varje dag föds ett barn här i...

läs mer

Paul Svensson – den goda konspiratören

Paul Svensson är en av Sveriges absolut ledande kockar, bland meriterna finns exempelvis en femteplats i Bocuse d'Or; tävlingen är kockarnas världsmästerskap. Han har varit kreativ ledare för ledande restauranger som Bon Lloc och Fredsgatan 12. Dessutom har han varit...

läs mer

Proteindebatten fortsätter att spänna musklerna

Proteiner är något som diskuteras väldigt mycket just nu: dels proteinskiftet i sig, dels de möjligheter som öppnar sig för livsmedelsbranschen. Faktum är att proteindiskussionen nu överskuggar fett- och kolhydratdebatten. Därför besökte Susanne Rask, utvecklingschef...

läs mer

Digitaliseringen – mer än e-handel

Livsmedelsbranschen kan inte med bästa vilja i världen påstås ha varit drivande när det gäller att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Det är talande att Amazon, ett företag som är digitalt från början leder utvecklingen av e-handel med livsmedel i USA. Solina...

läs mer

En växande marknad ingen bryr sig om

Att hitta en ny, växande marknad som dessutom är mer eller mindre obearbetad är normalt alla företags våta dröm. Så därför kan man fråga sig varför det knappt finns livsmedelsprodukter riktade till äldre – det finns ju koncept som riktar sig till yngre. Finns det då...

läs mer

Julbordet blir grönare

Vegotrenden växer. Dels är vegetarianerna en stor – över 10 % av befolkningen – och växande marknad. Men till det kommer de som inte överger köttet helt och hållet men vill äta mer grönt. Även till jul. Att julbordet traditionellt kretsar kring kött och fisk är inte...

läs mer

Viktigaste trenderna – enligt Sveriges kockar

Några som har örat – eller kanske snarare näsan – mot marken när det gäller skiftningar inom smak, sensorik och gastronomi är de professionella kockarna. Vad de tycker är väl så intressant som vad renodlade analytiker säger – kockarna möter ju restauranggästerna varje...

läs mer

Fräschare jul med svenska bär

Intresset för de svenska bären ökar. Dels ur ren smaksynpunkt, men också ur ett hälsoperspektiv. Man behöver alltså inte åka jorden runt för att hitta spännande alternativ. Så det är ett tecken i tiden att årets glögg från Blossa är blåbär och ingefära. Och att man...

läs mer

Så vill vi fira jul

Julen är traditionernas högtid. Det gäller både vad vi äter och vad vi gör. Julbordet i sig är – i viss mån tillsammans med påskbordet – den sista resten av den traditionella festmaten. Idén att servera rätter i ordning dök upp först på 1700-talet. Innan dess var det...

läs mer

Nya internationella julinfluenser

Självklart har alla länder sina jultraditioner – även när det gäller maten. Något som blir allt mer aktuellt ju mer mångkulturellt samhället blir. Ett bra ställe att inspireras av andra länders julmat är i saluhallarna. Caupolicán González driver en butik med...

läs mer

Tre härliga glutenfria griljeringar

Den här gången bjuder vi dig på tre härliga griljeringar med modern svensk, asiatisk och italiensk touch. Ingen tävling – bara att mejla susanne.rask@solina-group.se, så får du våra tre griljeringar; Vinteräpple, Green Ginger och Medelhav. Vinteräpple är en griljering...

läs mer

Fem punkter för att lyckas med proteinskiftet

Det talas mycket om skiftet mot nya proteinkällor i livsmedelsbranschen – enligt en rapport från analysföretaget Macklean i samarbete med Livsmedelsföreningen anser 85 % av företagen i branschen att det redan pågår. I den här artikeln bjuder vi på framgångsreceptet....

läs mer

Branschen tjänar på ett proteinskifte

Tord Karlsson, redaktör för ATL – Lantbrukets Affärstidning skriver i en ledare att livemedelsbranschen tjänar på ett proteinskifte. Bland annat belyser han det intressanta faktum att flera kött- och charkföretag är med på tåget, vilket kan verka paradoxalt. Men dessa...

läs mer

Tio spännande fakta om protein

Utan proteiner kan det överhuvudtaget inte finnas något liv. De är helt nödvändiga för de miljarder celler som bygger upp din kropp. Namnet kommer från det grekiska ordet ”proteios” vilket betyder ungefär främst eller på första plats. Här presenterar vi lite...

läs mer

Dubbla OS-guld till Skåne Kulinar!

Vi har tidigare skrivit om Skåne Kulinars OS-satsning och samarbetet med Solina. Och nu har satsningen krönts med dubbel framgång; två OS-guld i matlagning i Erfurt. Laget har sedan tidigare fyra OS-medaljer och två VM-medaljer, men detta Skåne Kulinars första...

läs mer

Smarta industrier är hållbara industrier

Anders Källström är ordförande i tankesmedjan Sustainability Circle. Vi intervjuade honom för att prata om ämnet hållbar utveckling, smarta industrier, digitalisering och om hans passion att få oss att förstå att ekonomi är mer än en balansräkning. Dessutom har han...

läs mer

iFoodbag – affärer för mänskligheten

Christopher Slim är Executive Vice President Global Marketing på iFoodbag. Produkten är lika genialiskt enkel som Christophers titel är lång. Och som de flesta framgångsrika produkter svarar den mot ett praktiskt behov – att lösa kyltransporten vid hemkörning av...

läs mer

Så utvecklar Solina sin hållbarhet

Självklart bedriver Solina liksom alla medvetna företag ett hållbarhetsarbete. Man ser också till att vara transparenta inför kunder, medarbetare, leverantörer och andra i företagets omvärld. Daniel Molin, kvalitets- och miljöchef berättar om hur det går till.  ...

läs mer

Ikea satsar på hållbara köttbullar

Det finns väl knappt någon utom vegetarianer som aldrig ätit IKEA:s köttbullar. Men nu kan även vegetarianer göra det. Det är en del av resultatet av IKEA:s satsning på hållbarhet. Som även, såklart, berör restaurangerna och matförsäljningen. IKEA vill helt enkelt...

läs mer

GMO – hjälte, skurk eller bara en vanlig produkt?

Genmodifiering är ett ämne som väcker starka känslor. Bland annat har det blivit ett stridsäpple i frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU. Frågan är dels om de utgör ett hot eller en lösning i rent objektiv mening. Men det finns – som i alla stora konflikter – en...

läs mer

Vill du agera klimaträtt, prova Klimaträtt

En del av utmaningen med att få oss att leva mer hållbart, är att de flesta av oss har en dimmig uppfattning om vad som är verkligt klimaträtt. Är det viktigast att ställa bilen, sänka temperaturen i lägenheten eller avstå från biffen? För att lösa det här skapades...

läs mer

Solina lär dig mer om kryddor på Nordic Taste & Flavour Centre

Att kvaliteten på kryddorna är avgörande för att skapa goda och spännande rätter är ingen nyhet. Men hur bedömer du egentligen kryddkvalitet? Hur ser du till att hitta de där kryddorna som förhöjer din komposition och ger dina kunder en riktigt bra upplevelse? Och hur...

läs mer

Daniel Molin – vi är bra men kan bli bättre

Daniel Molin är kvalitets- och miljöchef på Solina Sweden. Som många på företaget har han ett gediget matintresse sedan länge. Ett intresse som kom till uttryck redan under militärtjänsten då Daniel tjänstgjorde som kockgruppchef. Det gick så bra att han fick...

läs mer

Intervju – vi hälsar på Tina

Tina Nordström är en av våra mest slitstarka matkändisar; hon debuterade redan år 2000 i Nyhetsmorgon i TV 4. Hon värvades efter sitt deltagande i Årets Kock samma år. Och till skillnad från en del som hängt på mattrenden är Tina inte bara utbildad utan även erkänd...

läs mer

Nordic Taste & Flavour Centre växlar upp

Nordic Taste & Flavour Centre ordnar kunskapshöjande och inspirerande aktiviteter för livsmedelsbranschen, akademin och professionen. Eftersom centret nu både fått förnyat förtroende från VGR och finansiering från tillväxtverket, finns utrymme för nya satsningar....

läs mer

Skåne Kulinar om OS-satsningen

Som bekant samarbetar Solina med Skåne Kulinar, det internationellt framgångsrika kocklandslaget. Och det är just ett samarbete, inte bara ren sponsring. Till exempel hade lagkaptenen Tomas Gustavsson en ledande roll vid fotograferingen av Solina Swedens första...

läs mer

Mischa Billing om smak, balans och Sveriges Mästerkock. 

Mischa Billing, bland annat domare i Sveriges Mästerkock, är känd för att ha Sveriges säkraste smaklökar. När Mischa pratar om arom, textur och smakbalans spetsar alla blivande mästerkockar öronen.   Doft och smak är en inre upplevelse. En doft- och...

läs mer

Solinas 7 lösningar för framtidens mat.

Du kanske träffade Solina på IFFA 7 – 12:e maj? Där lanserades konceptet – eller snarare filosofin – RE…Thinking food. Det är baserat på gedigen trend- och konsumentanalys samt framtidsspaning av Solina. Re…Thinking food beskriver Solinas filosofi och utgår från...

läs mer

Få Solinas härliga sommarsmaker 2016 – mer än bara grill.

Även om du inte har ambitionen att utmana Mischa Billings smaklökar och bli Sveriges Mästerkock, kommer du att lyckas bättre i köket om du vågar. Prova nytt, experimentera; kombinera smaker och råvaror på nya sätt. Ungefär som Solina arbetar i sitt provkök – det...

läs mer

4 viktiga trender på Natural Products Food Expo.

I mars gick Natural Products Food Expo av stapeln i Anaheim, Kalifornien. Självklart stod naturligt, organiskt och vegetariskt i centrum (den heter ju trots allt inte Artificial Food Expo), men den naturliga tendensen är ju uppenbart stark både i Sverige och hela...

läs mer

5 grilltrender att ha koll på

Vårens ankomst signaleras av alla sinnen; vi tittar på vitsippor, känner värmen i luften, hör koltrasten och doften av grillat sprider sig. Och det är tydligt att grillen håller ställningen som sommarens matlagning nummer ett. 53 % av svenskarna tar fram grillen i...

läs mer

Lisa Lemke höjer grillsmaken

Lisa Lemke är frilansade matkreatör, matstylist och tv-kock. Men egentligen vill hon inte kalla sig kock. Vi kommer till det senare. Hon har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat succén ”Till grillat – såser, marinader och lite sött”. I boken, som du förresten...

läs mer

Uteköket – nästa steg efter grillen

Om du tittar på varför vi grillar så kommer smaken på första plats. Men det finns betydligt fler anledningar; som att det är lustfyllt, något kul att göra med familjen, att det är bekvämt eller som hobby eller experiment. Så att grilla ute handlar om mer än bara...

läs mer

Att tävla i mat – mästerkocken berättar

Såhär i mellotider är frågan om det går att tävla i kreativt skapande högst aktuell. Att det går att tävla i sport är uppenbart; någon springer fortast, hoppar högst eller gör flest mål. Men idén att tävla även i annat – som mer handlar om bedömning – är inget nytt....

läs mer

Mattrenderna är på väg att förändras

I mars var det dags för LivsmedelsFöreningens seminarium Mattrender 2016. Susanne Rask från Solina var på plats och berättar här om sina reflektioner kring de intressantaste punkterna med fokus på hur trenderna idag är på väg att förändras.   Mat i sig är inne...

läs mer

Museum där du smakar på utställningen

Museum of Food and Drink (MOFAD) är New Yorks första matmuseum med ätbara utställningar. Syftet är att på ett lustfyllt sätt visa hur kul det är med kunskaper inom matens historia, vetenskap, produktion och handel. MOFAD ska även fungera som ett forsknings- och...

läs mer

Nordisk diet bättre för äldre

Att medelhavsdieten är bra för äldre, är något som ofta uppmärksammats. Men nu visar det sig att även den nordiska dieten är riktigt bra för den som vill bli en pigg pensionär. Det handlar helt enkelt om att äta traditionella nordiska matvaror som äpplen, fisk, bär,...

läs mer