Välj en sida

I mars gick Natural Products Food Expo av stapeln i Anaheim, Kalifornien. Självklart stod naturligt, organiskt och vegetariskt i centrum (den heter ju trots allt inte Artificial Food Expo), men den naturliga tendensen är ju uppenbart stark både i Sverige och hela Europa.

Men exakt vilka trender ryms inom den organiska tendensen? Då är det värdefullt att titta på USA – det som är stort där landar här för eller senare, som pulled prok och mikrobryggerierna gjorde. Dessutom är ju just Kalifornien USA:s centrum när det gäller organiskt, miljö och naturligt.

Här är de fyra mest spännande trenderna från Natural Products Food Expo. Dessutom exemplifierar vi med produkter.

Intressant nog kommer alla dessa från mindre företag – liten och snabbfotad är i sig en trend.

 

1: Probiotika – fast eller flytande

Vi börjar med det allra hetaste; probiotika. Det är bakteriekulturer som tillsätts maten på något sätt, och som är tänkta att stärka immunförsvar och/eller tarmflora. För oss i Sverige är det förvisso ingen nyhet – Provivasortimentet har ju till exempel många år på nacken – men tecknen från Kalifornien visar att probiotika inte bara är här för att stanna, utan sannolikt kommer att växa ytterligare.

Proteinsmör gjort på nötter och probiotika var två produktgrupper som väckte stort intresse. Yumbutter tar det hela vägen och kombinerar nötsmör av olika slag med probiotika.

Vad gör man om man vill gå hela vägen och bli vegan, men saknar osten? Eller är laktosintolerant? Enkelt; välj Daiyas veganska ostprodukter. Produkterna innehåller inte mjölk, ägg, soja, ris eller jordnötter. Däremot innehåller de probiotika.

Ett exempel på probiotika i drycker (som kommer starkt nu) är juicerna från Suja.

 

2: Låt pulver boosta maten.

Pulver över huvudtaget är växande; protein, fibrer, mineraler, vitaminer, antioxidanter och probiotika. Enkelt, praktiskt och lätt att ge maten en extra boost. Men pulver låter ju inte så naturligt, det för tankarna till kemi och labb. Fast det beror ju helt på vad pulvret är gjort av.

Att få barnen att äta sina grönsaker är inte alltid helt lätt. Det australiensiska företaget Super Sprout säljer pulveriserade grönsaker. Bara att hälla på maten eller i smoothien. Eller också lär man dem att äta grönsaker.

Om Mushroom Nutrition (det är företagets namn, det börjar med ”Om”) säljer jästa och torkade medicinska svampar i pulverform. Medicinska svampar har för övrigt varit en given ingrediens i österländsk traditionell medicin i årtusenden. Vilket inte är konstigt, svamparna innehåller bland annat naturlig probiotika (Där kom det igen!), aminosyror och betaglukan, en sorts fibrer som sänker kolesterolhalten.

Kaibae Strength+Beauty gör sitt pulver av den såkallade superfrukten Baobab. Enligt företaget är frukten naturens egen mulitvitamin. Den hjälper även ämnesomsättningen, sänker kolesterol, hindrar hjärt-kärlsjukdomar, motverkar diabetes, kronisk inflammation med mera.

 

3: Jäsning får försäljningen att växa.

Jäsning kommer starkt. Ett tydligt exempel på expon var den rika förekomsten av kombuchaprodukter. Kombucha är te som fått jäsa genom att man tillsätter en viss sorts svamp. Den färdiga produkten anses ha flera hälsofördelar, men inga av dessa är belagda av forskningen.

Farmhouse Gut Shots är lokala (alltså kaliforniska) grönsaker som får jäsa och vips har du en hälsosam shot som ger dig massor av nyttigheter.

 

4: Snackifiering – nyttiga godbitar.

Hälsosamma snacks har vi haft ett tag. Frågan är dock hur nyttiga många av dem är, med tanke på att nötterna/frukterna/fröna eller vad det nu kan vara hålls ihop av socker av olika slag. Ett bättre alternativ – särskilt för dig som vill hålla ner på fruktsockret av olika anledningar – är kokosnektar. Kokos kommer starkt, för övrigt.

Wild Zora kombinerar nyttiga grönsaker och kryddor med torkat kött; en snällare variant av klassisk amerikansk beef jerky alltså. Vill du hålla dig undan köttet men ändå saknar smaken, så har Organic Matters en intressant produkt: vegan bacon bits, gjorda av kokosflingor. Eller varför inte popcorn med baconsmak. Fast såhär till sommaren kanske du vill ha en glass istället: Proyos glassar innehåller 20 gram rent protein – vilket är 40 % av dagsrekommendationen för vuxna.