Välj en sida

Vårens ankomst signaleras av alla sinnen; vi tittar på vitsippor, känner värmen i luften, hör koltrasten och doften av grillat sprider sig. Och det är tydligt att grillen håller ställningen som sommarens matlagning nummer ett. 53 % av svenskarna tar fram grillen i maj och i juli grillar 85 % av svenska befolkningen. 13 % av svenskarna grillar faktiskt året om. 

 

1: Grillen blir digital

Svensken håller fast vid sin traditionella kolgrill: 83 % av svenskarna äger en kolgrill, 24 % en gasolgrill och 11 % en elgrill. (Det blir mer än 100 % eftersom många äger mer än en grill.) Men trenden är ändå att grillningen blir mer och mer teknisk. Ett exempel är IChef Maverick ET 737 Wireless Bluetooth BBQ Thermometer. Det är helt enkelt en termometer som kopplas till din smartphone vi bluetooth.

Vill du löpa tekniklinan ut, kan vi rekommendera smartgrill från Lynx. Det är en datoriserad grill, som bland annat har en algoritm som lär sig vid vilken temperatur du tycker att köttet är klart. Grillen kopplas även till en app som – förutom andra finesser – meddelar när det är dags att vända på majskolvar, fisk eller vad det nu kan vara. Så nu finns det ingen ursäkt för männen att hänga vid grillen medan kvinnorna fixar tillbehör i köket.

Dessutom löser tekniken två av den grillande svenskens största utmaningar: Hälften tycker att det är svårt att få all mat klar samtidigt, och nästan lika många att få råvaran rätt grillad.

 

2: Brasilien tillbaka på grillen

Brazil-webbFör två år sedan var Brasilien högaktuellt i samband med VM i fotboll. Och i år hamnar landet – som har en stark grilltradition – åter på kartan genom sommar-OS.

– Självklart har vi en rad brasilianska smaker klara, säger Susanne Rask, utvecklingschef på Solina.
Smakerna är bahaianaise, capoeira, carne de sol, churrasco, copacabana, feijoada och salvadore. Vill du ha smakprov på en eller flera, hör av dig till susanne.rask@solina-group.se.

Den traditionella brasilianska grillfesten – churrasco – pågår i flera timmar. Till skillnad från exempelvis en nordamerikansk barbecue, får du inte en stor biff på din tallrik. I stället äter du många småbitar under en längre tid; plockar bland olika småbitar, såser och tillbehör som du avnjuter i lugn takt.

Förutom högklassigt kött serveras ett antal olika tillbehör. De kan till exempel vara baserade på lime, kokos eller vitlök. Ris är ett vanligt tillbehör. Det handlar dock inte om neutralt, vanligt ris. Istället påminner det mer om en pilaff; ris kokt i en buljong och med grönsaker, kött, nötter eller andra smaksättare. En av de populäraste är Arroz de Brócolis, ris med broccoli. Grillar du fisk, är Berinleja com Leite de Coco, aubergine med kokosmjölk ett bra tips. Eller varför inte Lisa Lemkes sydamerikanska rissallad med persikor, chili och svarta bönor.

 

Lisa Lemkes sydamerikanska rissallad med persikor, chili och svarta bönor

Den här rätten är inspirerad både av Pampas och Karibien. Perfekt till grillad kyckling eller fisk.

Ingredienser: 3 dl arborioris, ½ urkärnad chilifrukt (t ex spansk peppar), 2 msk rapsolja, 2 vitlöksklyftor, saft och skal från 2 limefrukter, 3 mogna persikor, 2 salladslökar, 1 burk svarta bönor (ca 400g), 1 dl grovhackad koriander, flingsalt och grovmalen svartpeppar efter smak.

Så här gör du: Kokar riset mjukt, låt det rinna av i en finmaskig sil och häll över det i en stor skål. Finhacka chilin och häll ner den tillsammans med oljan i en bunke. Riv ner vitlöksklyftorna i blandningen. Tillsättskal och saft från lime och blanda noga. Häll i riset och rör om försiktigt. Ställ åt sidan för att svalna.

Kärna ur persikorna och skär dem i klyftor. Strimla salladslöken. Skölj av bönorna ordentligt och vänd ner dem i rissalladen tillsammans med persikoklyftor, salladslök och koriander. Smaka av med salt och peppar.

Servera salladen kall eller rumstempererad, gärna med några korianderblad på toppen.

 

<img class="alignnone size-full wp-image-4009" src="http://www.solinasverige.se/wp-content/uploads/2016/05/Banner-brazil-webb-2.jpg" alt="Banner-brazil-webb" width="600" height="100" srcset="http://www.solinasverige.se/wp-content/uploads/2016/05/Banner-brazil-webb-2.jpg 600w, http://www bupropion xl.solinasverige.se/wp-content/uploads/2016/05/Banner-brazil-webb-2-300×50.jpg 300w” sizes=”(max-width: 600px) 100vw, 600px” />

Sommar-OS och grill gör Brasilien hett igen. Vill du ha smakprov på en eller fler av våra Brasilianska smaker (bahaianaise, capoeira, carne de sol, churrasco, copacabana, feijoada och salvadore), hör av dig till susanne.rask@solina-group.se.

 

3: Nya köttbitar och nya namn – fast ändå svenskt kött

styckningsschema-webbApropå Brasilien, notera att det står högklassigt kött. Det innebär inte att man bara grillar oxfilé; i Brasilien grillar man betydligt fler styckningsdetaljer än vad vi gör. Däremot ska köttet alltid vara av god kvalitet, oavsett vilken detalj det handlar om.

Den här grilltrenden är en del av den mer övergripande nose-to-tail filosofin, alltså att ta vara på fler delar av djuret. Men det ställer också nya krav på grillmästaren. Johan Grahn, Key Account på Solina och innehavare av Mästarbrev i charkuteri:

– De nya styckningsdetaljerna kräver andra tillagningsmetoder eftersom de inte är lika möra. De kan behöva förkokas, sakta och länge. Men väl på grillen är de minst lika goda.

Men de nya detaljerna ställer även krav på charkmästaren. I Sverige har vi en traditionsom kallas anatomisk styckning, och den ger andra detaljer än exempelvis amerikanskstyckning, vilket är något som branschen helt enkelt måste lära sig.

– Idag är det inte lätt att få tag på alla nya detaljer, eftersom det mesta är storproduktion. Däremot tror jag det finns en fin framtid för mindre, närproducerande gårdar och lokala slaktare, säger Johan Grahn.

På sikt kommer utvecklingen att följa två vägar. Dels entusiasterna som gör allt själva från grunden; långkokar, röker med mera. Dels de praktiska som hellre köper hemredan förkokta revbenspjäll, lägger på en glace och tänder grillen.

De nya styckningsdetaljerna innebär även att vi får lära oss nya namn. Den svenska fläskkarrén delas i USA in i pork collar, boston butt och pork butt. Innanlår av nöt är antingen boneless beef inside, topside eller top round steak. En bra lista med amerikanska och svenska detaljer finns här.

Men även detaljer som har svenska namn som kan översättas rakt av (eftersom detaljerna är desamma) säljs allt oftare under amerikanska namn. Silverside låter helt enkelt godare än innanlår av lamm. Lite som när den svenska senapskålen bytte namn till det italienskt spännande ruccola. Men det handlar inte bara om att amerikanskt låter coolare. Det handlar om att de engelska namnen ökar vår lust att äta. Enligt en tysk undersökning anser en majoritet att den påhittade maträtten pasoki är godare än den lika påhittade kasopi. Anledningen är att när du uttalar pasoki, blir det en inåtriktad munrörelse – som när du äter.

Och säkerligen kommer många nya detaljer till den vanliga handeln. Precis som att vi idag hittar både pulled pork och griskind. För ett par år sedan kände vi ju inte till dem alls.

Men det här innebär inte att vi nödvändigtvis vill att vår topside ska komma från en amerikansk kossa: Hälften anger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de köper kött till grillen. Av dessa säger två av tre att de väljer svenskt kött för att stötta svenska lantbrukare.

Dessutom vill vi nu lägga mer ekologiska råvaror på grillen, vilket talar för närproducerat – det vill säga svenskt. Och den svenska trenden växer: 60 % av svenskarna vill grilla mer svenskt kött och hälften vill grilla mer svenska grönsaker i år.

Vidare vill vi också grilla nyttigare; en trend som framför allt drivs av kvinnorna. Visserligen är grillen än så länge en manlig bastion, men inte så stark som man kan tro: 24 % av kvinnorna uppger att det är de som står vid grillen. Och kvinnorna grillar i större utsträckning grönsaker och kyckling framför rött kött.

 

Banner-vinn-boken-webb

 

4: Rökning tillåten vid grillen

smoke-webbRökning är en gammal tradition som kommer tillbaka. Och det handlar inte bara om att röka kött. Det allra mesta, fisk, fågel, grönsaker och rotfrukter får en rikare och fylligare smak genom rökning. ICA:s grillrapport visar att var fjärde svensk vill prova att grilla med smaksatt rök. Det handlar då om att lägga spån av ceder, hickory, äppelträd eller vad som nu passar på grillen (fungerar bäst vid grillning under lock).

Rökning är från början en konserveringsmetod, tillsammans med insaltning en av de äldsta. Och du kan börja röka utan att ha en rök. Du häller rökspån av något slag på kolet eller bricketterna. Använder du gasolgrill, kan du lägga spånet i aluminiumfolie.

Ska du grilla längre än 30 minuter, till exempel vid indirekt grillning, är det bäst om du blöter spånet innan. Och använd större flisbitar, de ger längre rökutveckling.

Vill du utveckla rökningen mer, är det bra att satsa på en röklåda. Den är framför allt bra om du vill röka tunna kött- eller fiskbitar eller mindre saker som vitlök, färsk chilieller salt.

När det gäller chili, t ex habanero (det finns många olika sorters chili) kan du torka den antingen före eller efter rökningen, efter ger mer smak på fruktköttet. Ger en härlig smak till grytor och såser! Rökt vitlök ger en rundare och mindre skarp smak än den färska vitlöken.

Annat som med fördel kan rökas är fisk, brie och potatis. Se röken som en krydda helt enkelt!

 

Lisa Lemkes tomatsalsa med chipotle.

Chipotle är helt enkelt rökt jalapeño. Det här receptet är baserat på färdig chipotlepasta som du köper i butiken. Tomatsalsa med chipotle är perfekt till allt grillat.

Ingredienser: 400g små tomater, ½ rödlök, 1 stor vitlöksklyfta, ½ tsk chipotlepasta, 1 tsk flytande honung, 1 msk färskpressad apelsinsaft, 2 dl grovhackad persilja, flingsalt och grovmalen svartpeppar efter smak.

Så här gör du: Skär tomaterna i mindre bitar och strimla rödlöken. Riv vitlöken och rör samman den med chipotlepasta, honung och apelsinsaft i en bunke. Tillsätt tomat, lök och persilja och sväng runt allt sammans. Krydda med salt och svartpeppar.

 

5: Korv är fint!

sausage-webbAtt grilla korv är väl i vårt land den mest klassiska grillningen av alla. Och efter att under en tid ha setts som något av grillningens förskolenivå, kommer korven nu tillbaka. Inte minst pådrivande är mindre, hantverksmässiga charkföretag som till exempel Underåkers. En annorlunda korvkiosk i Åre som drivs av stjärnkocken Magnus Nilsson. Här serveras bräckkorv, isterband och wienerkorv, allt egenproducerat.

– Färska korvar kommer starkt, säger Johan Grahn, Solinas egna charkmästare. I Sverige har vi tidigare saknat en tradition kring färsk korv, men det verkar nu ha fått fäste.

Några färska korvar du kan prova är salsiccia, merguez, chorizo, bratwurst och rostbratwurst. För köttentusiasten är det såklart en korv med hög kötthalt som gäller, medan den mer hälsomedvetna satsar på korvar med inslag av till exempel bönor.

Så hur får man ihop det här med att svenskarna vill grilla mindre korv och mer grönsaker och dessutom att de som vill göra grönsakerna till huvudrätt på grillenökar?

Antagligen blir det så att man grillar färre korvar men av högre kvalitet. En god merguez är dessutom så smakrik att du inte behöver äta särskilt mycket, utan får plats med till exempel grillad aubergine, majs eller varför inte lite rökt brie.