Välj en sida

Vi har tidigare gjort en övergripande presentation av The Food Marketing Experts trendrapport för 2015 – 16 (du kan läsa den artikeln här). Den här gången tittar vi närmare på McCormicks Flavour Forecast 2015.

Något som går igen även hos McCormick är savoury. Men vad menas egentligen med savoury? Här blir faktiskt engelsmännen själva lite vaga och definierar det som välsmakande, kryddad, behaglig. En ledtråd är att savoury ofta används för att beskriva umami. En närliggande informell svensk översättning är nog ”mumsig, mustig och smakrik”.

 

Trendlistan:

 

Smak värd att vänta på.

Långkoket lever! Lyft på locket och upptäck rika smaker från hela världen. Här har Solina ett rikt utbud av naturliga buljonger som sätter den rätta touchen. Mejla vår utvecklingsavdelning på contact@solina-group.se för att veta mer eller få ett smakprov från kollektionen Sign’ Nature.

 

Flytande revolution.

Våga använda färska puréer och juicer tillsammans med kryddor och örter för att skapa spännande såser, dressingar och pastarätter. Ett roligt och delikat sätt att njuta av mer frukt och grönt.

 

Meze från Mellanöstern.

Dipper och tillbehör gör meze perfekt för lång samvaro runt bordet. Pikanta, rika smaker; kryddiga utan att vara alltför heta. En enkel och god introduktion till ett spännande internationellt kök.

 

Rökta kryddor.

Att röka kryddor, chipotle till exempel, fördjupar smak och arom och gör mat och dryck till en rikare upplevelse.

 

Kakor 2.0

Klassiska kakor får en ny form i dekadenta, kreativa desserter som ger ”mjölk och kakor” en ny, vuxen mening.

 

Globala blandningar kommer

Till exempel japanska ”7 kryddor” (shichimi togarashi); en skarp kombination av bland annat chili, sesam, apelsinskal och nori. Ett annat exempel är shawarma. Används ofta i street food i Mellanöstern, innehåller bland annat kummin, kanel och svartpeppar. Och såklart baharat och garam masala.

 

Salt och surt

Kombinera salt med överraskande sura smaker; inlagd ingefära, sura körsbär, torkad mango och citronskal.

 

Grön umami.

Ett fräscht sätt att njuta av den femte smaken. Växter som är rika på umami är bland annat svamp, tomater, potatis/sötpotatis, kinesisk kål, sojabönor, morötter och nori.