Välj en sida

Visst, fisar är inte det trevligaste. Och något civiliserade människor helst undviker. Men nyare forskning visar att naturljuden är ett tecken på en frisk matsmältning i balans.

Purna Kashap är gastroenterolog vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota:

– Att äta mat som ger gaser är det enda sättet för mikroberna i magen att få näring. Om vi inte matar dem med kolhydrater är det svårare för dem att leva i våra magar.

Det är nämligen så att när de goda mikroberna äter sina kolhydrater, avger de inte bara gas utan även ämnen som är nödvändiga för exempelvis immunförsvaret, som skyddar tarmens insida och håller infektioner på plats. De avger också vissa fettsyror, som sannolikt andra nyttiga mikrober lever på.

Det flesta pruttar är dock luktfria; det mesta vi släpper ut är metan, koldioxid och väte. Men om det smyger sig in svavel i blandningen, uppstår den typiska pruttlukten. Svavel finns till exempel i broccoli, senap och olika sorters kål. Så de bör man avstå från? Nej, därför att de svavelämnen som finns i dem skyddar mot cancer.

Så ät din kål, håll för näsan och håll dig frisk. En frisk människa kan normalt släppa väder upp till 18 gånger om dagen.