Välj en sida

Såhär i mellotider är frågan om det går att tävla i kreativt skapande högst aktuell. Att det går att tävla i sport är uppenbart; någon springer fortast, hoppar högst eller gör flest mål. Men idén att tävla även i annat – som mer handlar om bedömning – är inget nytt. OS i Stockholm 1912 innehöll till exempel konsttävlingar. Och mello får ursäkta, men något av det hetaste det när det gäller att tävla i kreativt skapande är faktiskt mattävlingar.

Att tävlingar i mat växt explosionsartat hänger ihop med den resa kockyrket gjort de senaste decennierna – från anonym köksarbetare till mediestjärna. Något som skildras bland annat i den utmärkta boken ”Den Gastronomiska Revolutionen” av Håkan Jönsson.

I tävlingsperspektiv kan väl Sveriges Mästerkock ses som motsvarigheten till Idol, och Årets Kock som melodifestivalen.

 

Tomas Gustafsson har mycket på sin tallrik.

Någon som vet hur det är att tävla i mat är Tomas Gustafsson, vinnare av Vassaste kocken 2008. I tävlingssammanhang är Tomas lagkapten i Skåne Kulinar, där han varit med sedan 2006, och gör sitt tredje OS nu i oktober. Till vardags har han arbetat på olika restauranger i Skåne, senast på Häckeberga Slott. Tomas arbetar också med catering och event tillsammans med Daniel Pembert, en annan medlem i Skåne Kulinar som är en av Sveriges mest meriterade kockar. Dessutom har han en halvtidsanställning på Orkla som receptutvecklare. Som synes har Tomas en hel del på sin tallrik. Räcker inte det? Varför tävla också?

– Jag har lite av en hatkärlek till tävlandet. Dels är det nervöst och oroligt, men det är också fantastiskt utmanande och roligt. Jag älskar stämningen, smakerna, formerna och att tillfredsställa gästerna – men det sistnämnda är ju gemensamt för all ambitiös matlagning, berättar Tomas.

 

Bra lag, rejäla förberedelser och starka sponsorer.

Att Tomas är tävlingsinriktad upptäckte han först när han bestämde sig för att ställa upp i Vassaste Kocken 2008 – och vann. Så hur tänker man då när man bestämt sig för att ställa upp?

– Givet tävlingens ramar – till exempel ingredienser, tema eller liknande – handlar det om att skapa rätter som du själv gillar och som kan serveras på krogen med verklig wow-känsla. Du kan bara tävla framgångsrikt med mat och recept du själv tror på.
Precis som i alla kvalificerade tävlingar handlar även tävlingar i mat om gedigna förberedelser. Grunden är såklart ett bra team med rätt känsla och harmoni. Samt givetvis rätt kunskaper; Martin Morand från Skåne Kulinar vann nyligen ”Dessertmästarna” i Kanal 5. I finalen mötte han Jonas Nilsson, som till vardags är Martins lagkamrat i Skåne Kulinar. (Detta var för övrigt tredje gången Skåne vanntävlingen. Vad är det med skåningar och efterrätter?)

– Under en satsning är man med i Skåne Kulinar under fyra år. Det är träning en gång i månanden, och såklart en hel del jobb som inte syns utåt. Utöver detta lägger vi ner ungefär 15 – 20 timmar per vecka, säger Tomas.
De gemensamma helgerna ägnas till stor del åt att finslipa detaljerna – matlagning är ju minst sagt en bedömningssport. Varje rätt provlagas minst femton gånger inför tävling.

Självklart går det inte att uppfinna en helt ny grönsak, till exempel, men det gäller att hitta nya sätt att tillaga, kombinera och presentera.

En annan sak som påminner om sport, är att det är viktigt med bra sponsorsamarbeten. Skåne Kulinar har sedan starten sponsrats av Solina (tidigare under det gamla namnet Formidabel). Så det är inte märkligt att Tomas har arbetat med fotograferingen av Solinas senaste annonser.

– Det här är ett väldigt positivt samarbete för oss, säger Daniel Molin på Solina. Dels handlar det förstås om att marknadsföra oss, men vi lär oss också väldigt mycket av Tomas och hans lagkamrater. Och vi är väldigt glada att Tomas kunde hjälpa oss att få den rätta smakkänslan i årets annonser.

 

Detta ska lagas på OS.

Så hur fungerar det då på den närmaste stora tävlingen – OS i Erfurt i oktober? Precis som i fotboll är det VM vartannat år och OS vartannat.

– Vi har ett showboard på 9 kvadratmeter där vi visar upp våra prestationer. De bedöms visuellt, och är då täckta med ett tunt lager gelé för att se fräscha ut.

Och det är en hel del som ska finnas på bordet:

• 4 tapas, två varma och två kalla
• 3 förrätter, två varma och en kall
• 1 femrätters måltid för en person
• 1 fat för 8 personer, tre olika terriner med tre garnityr
• 4 olika desserter
• 4 olika praliner

Så vad är det då som kommer stå på bordet? Det är faktiskt strikt hemligt, bordets innehåll släpps en vecka innan tävling. Så tidigast i oktober kan du ge dig på att provlaga själv.

Till dess önskar vi Tomas och hans lagkamrater lycka till med träningen inför OS.