Välj en sida

Vi har tidigare skrivit om koriander. Och något som kan skapa en viss förvirring är vad det är för skillnad på koriander och cilantro; det är ju trots allt samma växt, coriandrum sativum. För att ytterligare förvirra det hela är det spanska namnet på koriander – cilantro.

I kulinariska sammanhang – om vi lämnar biologi och språkvetenskap därhän – syftar koriander på växtens frön, medan cilantro syftar på färska blad från växten. Så när du stöter på ”färsk koriander” eller liknande i ett recept, är det alltså cilantro som avses.

Det är värt att komma ihåg att cilantro och koriander har olika smak och arom, och kan därför inte ersätta varandra. Koriander (alltså frön) tål torkning bättre än cilantro (blad). Men det finns torkad cilantro som fungerar bra, även om färsk är bäst.

Cilantro används ofta i både asiatiska och sydamerikanska kök och fungerar bra ihop med avokado, kyckling, fisk, lamm, linser, majonnäs, chili, fläsk, ris, tomater och skaldjur. Den ingår ofta i olika typer av salsa.

Cilantro – och koriander – är av karaktären älska eller hata. Och det är inte nödvändigtvis en smak som man lär sig tycka om: Forskning visar att ca 10 % av befolkningen inte kan lära sig uppskatta koriander eller cilantro av genetiska skäl.

Fast det är klart, det innebär ju att cilantro kan uppskattas av 90 %. Och det är ju inte illa!