Välj en sida

I Sverige hade grönpeppar sin riktiga storhetstid för ca 30 år sedan. Då var grönpepparbiff och grönpepparsåser vanliga på restaurangernas menyer. Kryddan anses ha lanserats i Sverige av en av våra första kändiskockar, Tore Wretman.

Och precis som det fortfarande är kul med disco, håller grönpeppar på att få en revival: Det finns en tendens till ökad popularitet de senaste åren, även om svart- och vitpeppar ligger långt före.

Grönpeppar är pepparfrukter som plockats innan de mognat. I Sverige säljs de oftast inlagda i en lag, i allmänhet salt-lag eller vinäger. De kan också bevaras genom frystorkning.

Grönpeppar är traditionellt vanlig till alla sorters kött, inte minst i mildare såser till kalv, för att ta ett exempel. Men den passar också utmärkt till fisk och vegetariska rätter. På senare tid har den också börjat dyka upp i desserter, i olika recept med jordgubbar.

Smaken är aromatisk och har en mjukare, mer nyanserad karaktär än svart- eller vitpeppar, men ändå med en behaglig hetta. Frystorkade korn är lätta och krispiga och inte alls lika hårda som svart- eller vitpepparkorn.

Färsk grönpeppar är väldigt ovanlig i Västvärlden (pga dålig hållbarhet), men används i flera asiatiska kök, framförallt det thailändska. Smaken är pikant och frisk, med en klar arom. Du hittar den oftast i olika currypastor.