Välj en sida

Att samma vin har olika kvalitet beroende på årgång är något alla vinkännare vet. Men nu visar det sig att samma sak gäller te. Resultaten bekräftas både av vetenskapliga tester och odlarna själva.

Precis som när det gäller vinet är det relationen mellan regn och sol som styr. Mycket regn ger ett te av sämre kvalitet – både när det gäller smak och de ämnen som ingår i teerna.

Selena Ahmed från Montana State University är huvudförfattare till forskningsrapporten, och berättar att de viktigaste antioxidanterna i teet varierar med så mycket som 50 % beroende på regnet.

Undersökningen utfördes i sydvästra Kina under två perioder; en med kraftig torka och en med ovanligt kraftig monsun. Odlarna i regionen anser själva att te odlat under monsunen har en sämre kvalitet.

Även om te är världens näst vanligaste dryck efter vatten, så har rapporten sannolikt även konsekvenser för odling av exempelvis medicinalväxter: Det kan vara så att de ämnen man egentligen är ute efter i växten varierar kraftigt, beroende på säsong och väderförändringar. Om du inte blev så pigg som du hoppats av din ginseng, så kan det vara en dålig årgång.

Så om du dricker grönt te för hälsan, vilket är en bra idé, kan det vara bra att hålla koll på ursprung och årgång.