Välj en sida

Forskarna vid Royal Botanical Gardens i Kew, Storbritannien har ställt samman en lista på 100 växter att prova innan du dör. Det finns ett seriöst syfte bakom studien: enligt dr Wolfgang Stupple vid Kew är mellan 40 och 60 % av jordens befolkning beroende av ris för att överleva. I väst spelar vetet nästan samma roll.

Beroendet av ett fåtal arter innebär att världens livsmedelsförsörjning blir väldigt känslig; skulle en allvarlig sjukdom drabba exempelvis riset är det en global katastrof. Det är mot den bakgrunden listan har sammanställts; att hitta nya, alternativa näringskällor.

Det är också därför som inga av växterna på listan tillhör det du normalt hittar i en svensk frukt- och gröntavdelning.

Bland fynden finns till exempel Död mans finger, eller blue bean som den egentligen heter. En mycket vacker och god frukt.

Vissa av dem är uppenbara delikatesser – en sydamerikansk frukt från Inga Edulis-trädet har ett inre som smakar vaniljglass. Den kallas också glassböna, Ice cream bean.

Durian är en drygt 30 cm lång frukt med blekgula segment inuti. Den har en väldigt rik smak som ligger väldigt långt från vad man normalt förväntar sig av en frukt. Doften kan bäst beskrivas som, inte särskilt tilltalande.

Men vi äter ju gorgonzola, gamle ole och surströmming, så varför inte?

Läs mer om studien här: www.telegraph.co.uk