Välj en sida

Ingefära är en krydda som fått allt större betydelse, i takt med att vår matkultur blivit allt mer global. Tidigare användes den mest torkad och mald i exempelvis bakverk och sötsaker, till exempel pepparkakor.

Eftersom ingefära är ett måste i många asiatiska kök, som det indiska och kinesiska, används den allt mer även här. Den ingår bland annat i garam masala och curry, och serveras inlagd till sushi. Tillsammans med peppar och chili är ingefära världens mest använda krydda.

I Asien har ingefära använts i tusentals år, både som krydda och medicinalväxt. Till exempel skriver den kinesiske filosofen Konfucius (551 – 479 f kr) om ingefära. Den kom till Europa redan under forntiden via den arabiska handeln. I Koranen nämns ingefära som en av njutningarna som kan avnjutas i paradiset.

För oss som inte har så bråttom till paradiset, förtjänar det att nämnas att ingefära i folkmedicinen anses bota eller lindra en rad sjukdomar. Idag bedrivs det seriös forskning som undersöker om ingefära kan bromsa tillväxten av tumörer. Resultaten är dock än så länge oklara.

Växten är flerårig, liljeliknande ört. Den är inte bara god, utan även estetisk vacker och används därför ofta som trädgårdsväxt. Den kan bli cirka en meter hög, med långa svärdformade blad.