Välj en sida

Vi har tidigare skrivit om Skåne Kulinars OS-satsning och samarbetet med Solina. Och nu har satsningen krönts med dubbel framgång; två OS-guld i matlagning i Erfurt. Laget har sedan tidigare fyra OS-medaljer och två VM-medaljer, men detta Skåne Kulinars första OS-guld.

Skåne Kulinar kammade hem högsta placering både i det vanliga köket och i konditoriet.

– Vi hade en vaktelanrättning med svamp från Skåne och blommor på kålrabbi som jag tyckte var helt underbar. Härlig harmoni i balansen och fantastiskt goda smaker. Och sen en dessert på björnbär och blåbär som jag tycker var helt magnifik, säger lagledaren Martin Hansen.

– Det är ett intressant tecken i tiden att alla svenska lag arbetar ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Daniel Molin, kvalitets- och miljöchef på Solina Sverige som var på plats i Erfurt. Att lagen ligger långt framme är en klar fördel även rent konkurrensmässigt; hållbarhet och respekt för resurser implementeras allt mer i olika mästerskap.

Gulden erövrades både i det vanliga köket och i konditorklassen. Och konkurrensen var stenhård. 60 kocklag från olika delar av världen tävlade, många från kända och starka matregioner som Provence. Så att Skåne kammar hem två guld i Culinary Olympics 2016 är jättestort.

Vi gratulerar till framgången!

 

Skåne Kulinars lag

Tomas Gustafsson, lagkapten. Driver tillsammans med Daniel Pembert företaget Pembert & Gustafsson och startade nyligen lunchrestaurangen Lokal 62 i Vintrie.

Martin Hansen, lagledare. Kökschef på Grand Hotel i Lund.

Jesper Nordberg, projektledare. Arbetar på Perstorps AB.

Daniel Pembert, driver tillsammans med lagkaptenen Tomas Gustafsson företaget Pembert & Gustafsson, Lokal 62 och restaurangen på hotell Duxiana i Malmö.

Emmely Samuelsson Skogsberg. Jobbar på Patisseriet i Lund.

Mikael Feuk. Gastronomiskt ansvarig på Gastro Gaspari/Country Living i Flyinge.

Martin Morand. Driver företaget Pastry Inspiration. Vinnare av tv-programmet ”Dessertmästarna” förra året.

Jonas Nilsson. Driver JN Chocolate.

Sara Olsén. Till vardags på Backhaus Bageri & Cafe i Helsingborg.

Robert Friedrich. Orkla Foods.

Petter Carlsson. Restaurangen på Båstad Golfklubb

Linus Hornwall. Arbetar på Restaurang Niagara i Malmö.

Adam Källman. Souschef på Scandic Triangeln i Malmö.

 

culinar