Välj en sida

Fänkål är en flerårig växt som blir ca 1,5 meter hög. Bladen ser ut ungefär som dill, de har med andra ord väldigt fina flikar. Från början kommer fänkål från södra Europa, framför allt medelhavsområdet och sydvästra Asien. Under blomningen får den bleka stjälkar med kraftiga förtjockningar vid markytan. Fänkål är en av få växter som är både en ingrediens och en krydda.

Som ingrediens används de kålliknande förtjockningarna, i sallad eller griljerad i ugn som passande tillbehör till fisk. Det är dock värt att notera att lakritstonen i fänkålens smak försvinner vid upphettning.

Som krydda använder man fröna, i en sås, till en fiskrätt eller som brödkrydda. De kan användas antingen malda eller hela.

 

 

I traditionell medicin används fänkål mot småbarnskolik och väderspänningar. Modern forskning har visat att fänkål är kramplösande på glatt muskulatur i luftrör och tarmar. Dessutom är den slemlösande och ökar flimmerhårens rörelser i luftrören, vilket gör att man lättare blir av med slem ur lungorna.

I England hängde man förr ett knippe fänkål utanför dörren för att hålla trollen på avstånd. Så det kanske är en bra idé att ha fänkål vid laptoppen, så man slipper internettrollen.

Glöm inte beställa din rub, då upptäcker du hur fänkål kan användas i nya sammanhang.