Välj en sida

Felicia Lantz är relativt ny på Solina. Hon började i september, och arbetar nu på utvecklingsavdelningen. Som många andra på Solina har hon annan praktisk erfarenhet från livsmedelsbranschen med sig:

– Jag har alltid varit intresserad av både maten och upplevelsen kring den. Därför blev valet hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet. Efter några år i restaurangbranschen ville jag fördjupa mina kunskaper inom livsmedel. Så det blev tre år på Gastronomiprogrammet vid Kristianstads högskola.

Eftersom Felicia alltid varit intresserad av vad, hur och när vi äter var det självklart att ta chansen att arbeta på utvecklingsavdelningen.

 

Vad är skillnaden mellan produktutveckling och innovation?

Inom Solina skiljer man på innovation och produktutveckling, även om det såklart finns en gråzon.  I korthet kan man säga att innovation handlar om att hitta det som inte finns, medan produktutveckling handlar om att utveckla det som redan finns.

Men i princip är innovation att utveckla framtidens måltider; produkter och koncept som inte finns på marknaden idag. Det arbetet sker framför allt på central nivå. Det styrs av Solinas internationella Research & Development, och utförs av de mest kompetenta personerna, oavsett var i världen de arbetar. Så självklart deltar även personer från Norden och Sverige i arbetet.

Produktutvecklingen å andra sidan utgår från kundernas befintliga koncept och produkter, och bedrivs lokalt. 80 – 85 % av uppdragen är kundspecifika; skräddarsydda för kunden och väldigt kund- och marknadstyrda. Resten av tiden arbetar man med egna idéer.

Dock arbetar man även med innovation lokalt; lösningar som är specifika för Sverigevad gäller till exempel smaker och råvaror. Och som sagt, det finns en gråzon:

– Produktutveckling och innovation går lite hand i hand. Även om kunden kommer med en färdig idé, finns det alltid någon input man själv kan komma med, säger Felicia.

 

Så arbetar en produktutvecklare i praktiken

För Felicia – liksom för alla andra som arbetar med utveckling på Solina – är det viktigt att hålla sig så uppdaterad som möjligt inom de senaste trenderna. Felicia följer utvecklingen genom att läsa trendrapporter, kokböcker och artiklar samt att följa social medier: Vad är det då konsumenterna söker?

– Ett exempel är att vi blir alltmer medvetna om vad det är vi äter. Dessutom är konsumenterna själva allt mer trendmedvetna och söker aktivt efter nya lösningar, berättar Felicia.

Ett krav som ökar är hållbarhet, vilket är något Solina arbetar aktivt med. Inte minst genom att minska svinnet. Ett sätt att göra detta är att arbeta med kundspecifika lösningar vad gäller recept och att rättens vikt är batchanpassad. Ett annat är att Solina har fler egna råvaror som kan fördelas på ett större antal kunder. Dessutom arbetar man med att använda så naturliga råvaror som möjligt samt att välja leverantörer utifrån deras arbete med hållbarhet, så långt det är praktiskt möjligt.

Trenderna är alltså grunden för den egna inspirationen. Men sedan ska det omsättas i praktiken:

– En vanlig dag på jobbet kan se olika ut. Det kan vara uppvägningar, provsmakning, receptskrivning, kundbesök och en hel del skratt.

Inom produktutvecklingen är kontakten med kunden viktig:

– Det är alltid kul att ta del av kundernas innovativa sida, deras önskemål och funderingar. Och att tänka vidare utifrån dem.

Vad tror då Felicia i sin roll som produktutvecklare själv om framtidens mat? Vad äter vi om, säg, 25 år?

– Framtidens konsument är oerhört medveten om sina val; smak, hälsa, ekologi, etik. Vi äter mer vegetariskt och en och en annan insekt slinker gärna ner.

 

Vad gör en produktutvecklare när hon inte arbetar?

Felicia tycker om att laga mat, även privat. Men det är inte alltid kreativiteten finns; den har använts på jobbet.

– Jag är väldigt förtjust i husmanskost. Det kan lätt bli en liten twist på dethela, men det är inte alltid uppskattat hemma.
En matvara som Felicia älskar är ost. Något som äts i stora mängder. Å andra sidan förbränner hon osten med ett av sina andra stora intressen:

– Jag gillar att dansa, allt från salsa till stepp.

Som namnet antyder, Felicia betyder ”stor lycka” på latin, är hon en glad och positiv person:

– Jag försöker att se det mesta positivt; man blir inte lyckligare av en negativ inställning. Jag försöker föra det med mig både i privatlivet och i mitt arbete, avslutar Felicia Lantz.