Välj en sida

McCormick Flavor Forecast har identifierat fem snabba trender för 2017. De är frukosten blir global, Planchagrill, äggulor, förnyat medelhavskök och nästa våg av kryddstarka smaker.

Allt har inte hunnit hit än, men mycket av det kommer säkert. En sidospaning är att allt mer serveras i skålar, vilket nog kan spåras till Asien, Nordafrika och Mellanöstern.

 

1: Säg god morgon till globala smaker.

Den måltid som vi egentligen utvecklat minst är frukosten. Även om det kommer nya smaker på yoghurten, flera sorters bröd och pålägg är den sig ändå ganska lik i grunden. Men i framtiden kommer vi att äta en mer spännande frukost.

  • Congee – den nya gröten. Fjärran Österns välsmakande, gräddiga risgrynsgröt får en oväntad uppgradering med exotiska rissorter, varma kryddor och fruktjuicer. Toppa med mango, kokos och lite balsamico.
  • Sorghum – istället för müsli eller flingor. Sorghum är ett glutenfritt fullkorn som ätits i Afrika sedan urminnes tider. Det har en milt nötaktig smak och en rejäl struktur. Ät med mjölk, smaksätt med kanel och ingefära.
  • Frukostpytt med skhugsås. Njut av en lagad, mättande frukost med Mellanösterns kryddor och ingredienser som köttfärs, kikärter, rostade grönsaker och het sås. Skhugsås (stavas även schug eller zhug) innehåller kummin, kardemumma, koriander, thailändsk chili, vitlök, persilja, koriander, olivolja och citronsaft.

 

2: Plancha – grilla på nytt sätt.

Plancha har inget med plankstek att göra. En plancha är en tjock, slät skiva av gjutjärn. Den låter köttet fräsa till en rökig, smakrik yta. Använd spännande såser, rub och glaze. Väldigt populärt i Spanien, Mexiko och sydvästra Frankrike.

  • Baskisk rub med espelettechili. Chilin som odlas i Espelette i franska Baskien är tydligt rökig och söt med en mild hetta. Perfekt som dominerande smak i en kryddig rub med Medelhavets örter. Lyfter grillat kött ochfisk och skaldjur.
  • Djärva såser. Mojo verde, en spännande spansk grön sås med kummin, koriander, persilja och grön chili. Adobo negro är en variant på mexikansk marinad som lånar smaker från komplexa mole negro-såser – görs med stout, svart sesam och chilipeppar. Romesco är en svagt kryddig, nötig spansk sås med rostad röd paprika, rökt paprika och mandel.
  • Sherry och vinäger. Som glaze eller bara droppat över sätter det rätta sprätten på rätten.

 

3: Äggulor i nya sammanhang.

Äggulor som smaksättare och tillbehör är väl något vi mest förknippar med pyttipanna, biff rydberg och pasta carbonara. Men de har såklart fler användningsområden.

  • Shakshuka. Äggulor får sjuda i en tomatsås med kryddor från Mellanöstern som rökt paprika, kummin, peppar, cayenne, gurkmeja och kummin. Servera gärna med ett gott bröd för att doppa.
  • Buljongskål med ägg. Stekta eller förlorade ägg vilar på smakrika ingredienser i en buljong. Exempel på varianter är kimchi och stekt ris, tomat och med zucchini nudlar samt bonito udon-nudlar.
  • Insaltade ägg. Ägg packas in i salt och kryddor och får ligga till sig i flera dagar. Resultatet blir en härlig smak av umami. De blir fasta nog att rivas över pasta, sallader och mycket annat.

 

4: Medelhavskök på nytt sätt.

Det nya Medelhavsköket bygger på att fusionera framför allt östra Medelhavets ingredienser med Västeuropeiska klassiker – nytt, spännande och ändå med hemkänsla.

  • Berberis. Bäret är en uppskattad syrlig ingrediens i persisk matlagning. Använd de torkade bären för att liva upp både söta och salta rätter.
  • Pasta i nya varianter. Persisk Ash-e reshteh möter italiensk minestrone. Östra Medelhavets insaltade svärdfisk möter tyska spaetzle. Turkiska manti cozies möter italiensk bolognese.
  • Baharat kryddblandning. Varje region sätter sin unika prägel på baharat, men typiskt innehåller blandningen svartpeppar, kummin, kardemumma, kryddnejlika, koriander, muskot och paprika.

 

5: Sött och peppar.

Chili och exempelvis choklad har pågått ett tag nu. Men nu pratar vi om egentlig peppar, inte chili. Pepparens tungkittlande, djärva smak balanseras av naturligt söta ingredienser som olika sorters sirap och exotiska frukter. Det är dags att återupptäcka pepparens möjligheter.

  • Peppar och dadelsirap. Pepparens cederton kompletterar den söta och jordiga smaken av dadelsirap. Andra naturliga sötningsmedel fungerar lika bra; rismalt, sorghumsirap, kornmaltsirap, yacónsirap, kokosnektar och piloncillo.
  • Peppar och drakfrukt. Exotiska, tropiska frukter som drakfrukt, mangostan, grön mango och jackfrukt ger en perfekt kombination av sötma och hetta när de kombineras med peppar.