Välj en sida

Intresset för de svenska bären ökar. Dels ur ren smaksynpunkt, men också ur ett hälsoperspektiv. Man behöver alltså inte åka jorden runt för att hitta spännande alternativ.

Så det är ett tecken i tiden att årets glögg från Blossa är blåbär och ingefära. Och att man samtidigt introducerar ett nytt koncept med alkoholfria limited editions, som smaksätts med nordiska frukter och bär samt juliga smaker.

Men vad är viktigt att tänka på när man arbetar med bär, oavsett om det är till mat eller dryck.

– Hur vi uppfattar ett bär handlar om balansen mellan socker och syra. Ett bär med lägre syra kommer att uppfattas sötare trots att sockermängden är densamma, säger Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare på Sveriges lantbruksuniversitet i Balsgård i Skåne.

Så det är alltså inte så att du kan dra ner på sockret genom att äta surare bär. Till de sura bären räknas många spännande smaker, som rönnbär, rosenkvitten, blåbär, krusbär och björnbär.

– Syrasmaker är väldigt komplexa, säger Gunnar Hall, forskare på SP food & bioscience, Sveriges tekniska forskningsinstitut, avdelningen för sensorik och arom. De kan till och med få det att smaka strävt och kärvt. Syrasmak är alltså mer komplicerat än att det bara smakar surt.

Så varför är bären sura överhuvudtaget? För att vi inte ska äta dem.

Men vi äter dem såklart gärna ändå!