Välj en sida

Såhär inför sommaren tänkte vi bjuda dig på två härliga grillrecept från Peru, årets temaland. Tidigare har du fått receptet på ceviche, en marinerad fiskrätt som också är Perus nationalrätt. Den här gången blir det kött och fågel.

Det första är pollo a la brasa vilket helt enkelt betyder ”grillad kyckling”. I Peru är den en klassiker, så närmare beskrivning uppfattar peruanerna som överflödig. Tricket är marineringen i soja smaksatt med chili, vitlök och spiskummin. Serveras ofta med kryddiga dipsåser.

Det andra är peruanska grillspett, anticuchos. I Peru serveras de överallt, på exklusiva restauranger och av gatuförsäljare. De görs av grillat, marinerat kött. Helst används biff, men andra typer av kött går också bra. Vill du verkligen gå till rötterna gör du dem på nöthjärta. Från början var anticuchos – liksom rysk kaviar – fattigmansmat: Perus spanska erövrare åt köttet, och lämnade inälvsmaten till sina slavar.

 

Pollo alla brasa – saftigt, gott, smakrikt!

Portioner: 2 till 4, beroende på om du beräknar en halv eller en kvarts kyckling per person. Vilket i sin tur beror på hur mycket tillbehör du serverar, om du även bjuder på för- och efterrätt med mera.

Arbetstid: 50 minuter.

Total tillagningstid: 9 – 10 timmar.

Ingredienser

0,8 dl sojasås

2 msk färsk limejuice

5 vitlöksklyftor

2 tsk malen spiskummin

1 tsk chili

1/2 tsk torkad oregano

1 matsked olja

1 hel kyckling (ca 1,6 kg), delad i fyra delar.

Tillbehör: limeklyftor

Förberedelser

Marinering: Blanda soja, limesaft, vitlök, spiskummin, paprika, oregano, 1/2 tesked peppar och olja. Lägg kycklingen i en stor påse och häll i marinaden. Marinera i kylen i 8 till 24 timmar.

Grillning

Häll ut marinaden, och klappa kycklingen torr (gnuggar du försvinner kryddor och smaker). Olja grillgallret, och grilla över området utan kol eller över en avstängd brännare.

Börja med skinnsidan nedåt, under lock. Vänd sedan kycklingen, och grilla tills den är genomstekt, ca 30 – 35 minuter (lägg på kol/justera brännare för att bibehålla värmen).

Om du använder kolgrill, öppna ventilerna i botten av grillen och de i locket. När kolen kommit igång, kratsa ut dem till motsatta sidor av botten, så att det blir en tom yta av samma storlek som kycklingdelarna. När du kan hålla handen 10 – 15 cm ovanför grillgallret, direkt ovanför kolen i 3 – 4 sekunder, är grillen medelvarm. Och redo.

Om du använder en gasgrill, förvärm alla brännare på hög värme, minska sedan värmen till medelhög.

 

Anticuchos – enkelt och gott!

Portioner: 4. I Sydamerika är man generös med köttet. Justerar du receptet för fler, påverkar det även tillagningstiden.

Tillbehör: ris, friterad potatis, kokta bönor och morötter. Till exempel.

Ingredienser

800 g utskuren biff (alt nöthjärta)

Marinad

4 vitlöksklyftor

1 msk finhackad chilifrukt (i Peru används rocoto),

1 tsk malen spiskummin

3/4 dl rödvinsvinäger

1 msk olja

1 tsk salt

1 krm malen vitpeppar

Såhär gör du.

1: Skala vitlöksklyftorna. Blanda hackad chili, spiskummin, vinäger, olja, salt och peppar. Pressa ner vitlöken.

2: Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Lägg köttet i marinaden ca 1 dygn.

3: Trä upp köttet på blötlagda grillspett try this web-site. Grilla i 3 – 5 minuter per sida.

4: Pensla med resterande marinad under grillningen/stekningen.

5: Servera med ris, friterad potatis, kokta bönor och morötter.

 

 

Så, vad dricker man till då?

På Systembolaget finns fyra peruanska alternativ vad gäller öl och vin. Då alla är beställningsvaror är ingen av dem smaktestad:

Cusquena ljus lager (89876.) 35:90 kr. Flaska, 330 ml. Beställningsvara, kan bara beställas i hela kollin om 24 st. Anses vara det ledande peruanska ölet, en premiumprodukt i hemlandet.

Cusquena mörk lager (88955). 36:10 kr. Flaska, 330 ml. Beställningsvara, kan bara beställas i hela kollin om 24 st.

Cristal ljus lager (89593). 36:-. Flaska, 330 ml. Beställningsvara, kan bara beställas i hela kollin om 24 st.

Cusquena Intipalka (79595) Reserva Malbec Merlot , 2011. Peru, Valle de Ica. 101:-. Flaska, 750 ml. Beställningsvara, inget kollikrav.