Välj en sida

Gurkmeja och ingefära används nuförtiden inte bara i asiatisk mat, där de har en mycket stark ställning, utan även i allt större delar av det svenska köket. Dessutom används de ofta för att beskriva varandra (”gurkmeja påminner om ingefära i smaken”), så det passar ju bra att presentera dem tillsammans.

 

Gurkmeja – kom med Marc O´Polo.

Gurkmeja är en krydda de flesta har ätit, men sällan smakat separat. Oftast används den som ingrediens i kryddblandningar som curry. I sig själv smakar den svagt bittert, lite skarpt och påminner som sagt om ingefära. Det är gurkmejan som ger en del currysorter deras skarpt gula färg.

Färgämnet (kurkuminoider) som ger gurkmeja dess färg är förresten tillräckligt starkt för att det ska användas industriellt vid färgning av läder, papper och trä. Färgen gör också att gurkmeja ibland används  för att dryga ut saffran, alltså vid kryddförfalskning.

I matlagning används i allmänhet växtens jordstam som kokas, torkas och mals till ett gult pulver (det är det som används i indisk curry). Men kryddan används också i färsk form i thailändsk matlagning, till exempel i gurkmejsoppa. Fast den används också i mat som inte förknippas med exotiska länder, den förekommer ofta i senap och worcestershiresås.

Som många andra kryddor och örter, har den även använts som naturläkemedel vid behandling av hudproblem, inflammationer, leversjukdomar, matsmältningsproblem och menssmärtor.

Gurkmeja kommer från Sydostasien. Idag är den största producenten Indien, men den odlas även i Australien och på sina håll i Afrika.

Plantan hämtades troligen till Europa av Marco Polo (1254–1324). I sin bok En beskrivelse av världen berättar han om plantan; ”en frukt som liknar saffran”.

 

Du får ingefära i paradiset.

Ingefära är en krydda som fått allt större betydelse, i takt med att vår matkultur blivit allt mer global. Tidigare användes den mest torkad och mald i exempelvis bakverk och sötsaker, till exempel pepparkakor. Men nu finns det recept på revbensspjäll med vinbär och ingefära samtidigt som grillad lax med ingefära och sesamfrön snart är svensk husmanskost.

Eftersom ingefära är ett måste i många asiatiska kök, som det indiska och kinesiska, används den allt mer även här. Den finns i garam masala och curry, och serveras inlagd till sushi. Tillsammans med peppar och chili är ingefära världens mest använda krydda.

I Asien har ingefära använts i tusentals år, både som krydda och medicinalväxt. Till exempel skriver den kinesiske filosofen Konfucius (551 – 479 f kr) om ingefära. Den kom till Europa redan under forntiden via den arabiska handeln. I Koranen nämns ingefära som en av njutningarna som kan avnjutas i paradiset.

För oss som inte har så bråttom till paradiset, förtjänar det att nämnas att ingefära i folkmedicinen anses bota eller lindra en rad sjukdomar. Idag bedrivs det seriös forskning som undersöker om ingefära kan bromsa tillväxten av tumörer. Resultaten är dock än så länge oklara.

Växten är flerårig, liljeliknande ört. Den är inte bara god, utan även estetisk vacker och används därför ofta som trädgårdsväxt. Den kan bli cirka en meter hög, med långa svärdformade blad.

Kanske något för balkongkrukan eller sommarrabatten?