Välj en sida

Det finns väl knappt någon utom vegetarianer som aldrig ätit IKEA:s köttbullar. Men nu kan även vegetarianer göra det. Det är en del av resultatet av IKEA:s satsning på hållbarhet. Som även, såklart, berör restaurangerna och matförsäljningen.

IKEA vill helt enkelt erbjuda sina kunder hälsosammare och mer hållbara produkter som kunderna världen runt kan antingen äta i restaurangen eller köpa med hem. En del av satsningen är att bättre följa exempelvis odlingssäsongen för grönsaker.

Ett konkret exempel är de nya vegetariska och glutenfria grönsaksbullarna. De är baserade på ett veganrecept, och innehåller 25 % färre kalorier än köttbullarna. De innehåller lite fett, men desto mer av vitaminer, kalcium och järn. Dessutom ger de 30 % av dagsbehovet av fibrer. Koldioxidavtrycket är 30 gånger lägre än för traditionella köttbullar.

Arbetet med de ikoniska köttbullarna är ett resultat av uppdateringen av IKEA Food Health & Sustainability Direction. I arbetet har mer än 150 interna och externa intressenter deltagit; akademiker, livsmedelsindustrin och opinionsbildare har hjälpt till att definiera fyra nyckelområden: Samarbete med lokalsamhället, hållbara metoder, ansvarsfulla inköp och hälsosamma ingredienser av hög kvalitet.

Så nu blir det andra bullar på IKEA.