Välj en sida

En krydda som det fuskas en hel del med inom EU är oregano. Enligt en uppgift säljs det 20 % mer oregano än det skördas, vilket givetvis är en omöjlighet. När brittiska forskare undersökte saken närmare, visade det sig att så mycket som var fjärde burk var utspädd med andra växter, oftast olivblad eller myrten.

Nu har tidningen Testfakta låtit samma forskare titta närmare på den svenska marknaden. Och alla nio testförpackningar innehöll äkta vara.

Men hur kan det variera så mycket från land till land?

– Jag tror att en förklaring är att i Sverige har vi ganska få, stora aktörer. Det gäller både inom försäljning till konsument som vi och våra kollegor som säljer till industrin, säger Daniel Molin, kvalitets- och miljöchef på Solina.

– Som större aktörer har vi de resurser som krävs för att hålla koll på hela kedjan, från odlare till butik eller fabrik.

Inte så lite av kryddfusket äger rum på utländska nätsajter (testet ovan omfattade både svenska nätbutiker och fysiska butiker).

Som vanligt gäller det att hålla koll på siffrorna. Det finns nätbutiker som erbjuder oregano till 10 – 20 % av priset i butik. Är något otroligt billigt, så är det antagligen något skumt med det hela.