Välj en sida

Rentokil, ett av världens största företag inom skadedjursbekämpning ser nu till att skadeinsekter blir nyttoinsekter. Genom att helt enkelt lära oss äta upp dem.

Fredagen den 4/9 hade företaget ett event i form av en tillfällig restaurang i Stockholm. Pestaurant, som de kallade den (”pest” är skadedjur på engelska), serverade bland annat lättstekt mjölmask, nudlar med gräshoppor och dessert bakad på syrsmjöl.

— Insekter innehåller mängder av protein, B-vitamin och mineraler som järn och zink samtidigt som fetthalten är mycket låg, säger Andreas Tapper, kundansvarig på Rentokil.

— Dessutom betyder befolkningsökningen och det ökade välståndet att det förmodligen kommer att bli brist på kött i framtiden. Det problemet kan vi lösa genom att låta insekter bli en del av vår kosthållning.

Vi kan redan se tecknen på ett annat håll. I ett avsnitt av TV-serien ”Shark Tank” där förhoppningsfulla entreprenörer söker investeringar från riskkapitalister, tillverkade en av entreprenörerna energibars där protein kom från torkade och malda gräshoppor. Han fick vad han begärde, de stenhårda amerikanska riskkapitalisterna trodde på idén.

Det är förresten värt att notera att en föda som idag anses självklar lanserades först på 1700-talet i Sverige. Innan dess sågs svamp som något skumt som förmodligen hade samband med troll, häxor och annat oknytt.

Så insektsmaten kommer nog. Det är bara en fråga om när.