Välj en sida

Tina Nordström är en av våra mest slitstarka matkändisar; hon debuterade redan år 2000 i Nyhetsmorgon i TV 4. Hon värvades efter sitt deltagande i Årets Kock samma år. Och till skillnad från en del som hängt på mattrenden är Tina inte bara utbildad utan även erkänd kock: Tinas lag vann silver i Matolympiaden i Erfurt år 2000.

Matprogram är som du säkert sett hett på TV. Och en kanal som lyckats bra med detta är TV 4. Till exempel har de Sveriges Mästerkock, vars jurymedlem Mischa Billing vi intervjuade i förra nyhetsbrevet. Ett annat framgångsrikt matkoncept från samma kanal är Tina på besök.

Kan du berätta lite om Tina på besök?

– I grunden är ju idén ganska enkel. Jag kommer hem till en kändis eller annan intressant person och lagar mat hos dem. Så det blir lite av en kombination av matlagningsprogram och personporträtt.

Hittills har bland andra fotbollsspelaren Christian ”Chippen” Wilhelmsson, journalisten och programledaren Jenny Strömstedt och golfproffset Annika Sörenstam fått besök av Tina.

 

Banner-Tina

 

Hur förbereder du ett sådant program? Det känns ofta som att det kräver en del improvisation?

– Det stämmer att mycket improviseras; vad ska lagas, hur ska det lagas och var ska det lagas. Men självklart har vi ändå en grov idé om vad vi vill göra. Det är ju skillnad på råvaror i Sverige, Dubai, Thailand och Frankrike.

Sedan du fick hela svenska folket att säga ”jättegott” på skånska har du blivit något av en maktfaktor. Hur ser du på det?

– Jag försöker att inte tänka på det. Sedan slår det mig såklart ibland när vissa saker är slut i affären för att de varit med i exempelvis mitt TV-program. Men det som driver mig är stor glädje, spontanitet, lite naivitet och en stor dos lust. Jag gör helt enkelt det jag älskar. Om det sedan påverkar andra får det väl göra det!

Finns det några speciella utmaningar i just Tina på besök jämfört med andra matprogram?

– Tja, jag lagar ju alltid mat ute nuförtiden. Så ibland blir omständigheterna för bökiga: Spisplattan fungerar inte, vindar som blåser sand eller grus eller fingrar som blir så kalla att jag inte kan hålla i kniven. Då är det inte lätt. Men det är skönt att man är erfaren och har gått igenom det mesta.

Så långt problemen. Vad är det roligaste med att göra matprogram i TV?

– Att få lov att inspirera, vara glad och laga mat såklart! Och så gillar jag att berätta.

Du har alltså varit en av de ledande inom mat-TV i 17 år och gjort ca 200 program. Var hittar du inspirationen?

– Jag drivs mycket av vardagen. Jag tittar och snokar i hur folk faktiskt lever. Vilken är nivån på matlagning i svenska hem; vad gillar man, vad tycker man är svårt att laga, vad menas egentligen med lyxmat? Jag slappnar aldrig av, jag vill alltid veta lite mer.

Har du någon matdröm, någon vision av typen ”måste göra det här innan det är för sent”?

– Visst har jag en ”rymdresa” inplanerad. Men vad den innehåller håller jag för mig själv!

Så hur spontan och öppen Tina Nordström än är, finns det alltså sådant hon behåller för sig själv. Men vi väntar med spänning på att få se vad det är.