Välj en sida

I månadens smak har vi tidigare skrivit om svartpeppar, och bland annat berättat att det finns stora skillnader på olika typer. Eftersom det är en av våra populäraste kryddor är det lätt att tro att det är svårt att hitta nya användningsområden.

I den kulinariska världen är jordgubbar med svartpeppar hett just nu. Och även om du kanske rynkar på näsan passar det utmärkt. Det handlar inte om att jordgubben ska smaka peppar, utan om att pepparn neutraliserar syran.

Som du vet har även fina jordgubbar en viss syrlighet. Och till skillnad från citroner eller lime, så bidrar inte syran till smaken. Den är bara just sur. Svartpepparen neutraliserar syran och jordgubben blir rikare och sötare i smaken. Den bidrar dessutom till att balansera sötman så att jordgubben inte bara smakar sött; de andra rika smakerna får en chans att komma fram. Pepparen i sig märks inte.

Det enklaste sättet är att du delar jordgubbarna och mal lite svartpeppar över dem. Och du har jättegoda jordgubbar.

Är du ännu mer äventyrlig kan du hälla lite balsamvinäger på dem. Då får du lite, lite sälta och ytterligare sötma som ger en rikare upplevelse.