Välj en sida

Från början kommer kardemumma från Indien och Sri Lanka. Kryddan spreds längs Sidenvägen, och finns beskriven i det antika Grekland redan för 2300 år sedan.

Men även om kardemumma kommer från Indien och Sri Lanka från början, är den största producenten idag faktiskt Guatemala. Där introducerades kryddan av en tysk kaffeodlare 1914.

Kardemumma är en flerårig liljeliknande ört. Den blir upp till fyra meter hög, bladen kan bli 60 centimeter långa. Blommorna är vita med rosaröda fläckar. Frukten är en 1 – 2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön.

I Skandinavien är det framför allt olika typer av bakverk som står för konsumtionen. I ursprungsländerna används kardemumma också i efterrätter, sötsaker och bakverk men även till huvudrätter. Exempelvis ingår kryddan ofta i garam masala. Det är också vanligt att lägga den i basmatiris som dekoration och smakförstärkare.

Idag är Skandinavien och Mellanöstern de områden som äter mest kardemumma i hela världen. Hälften av all kardemumma som odlas äts av oss och länderna i Mellanöstern. Eller äts och äts, en hel del av kryddan dricks faktiskt; framför allt i Mellanöstern är det vanligt att smaksätta kaffe med kardemumma. Ofta blandas kryddan i redan när kaffet mals. Vissa blandningar kan bestå av upp till 40 % kardemumma.

Vilket får ses som något exklusivt; det är bara äkta vanilj och saffran som har ett högre kilopris än kardemumma.