Välj en sida

Den här gången kan du få boken ”Njutning” av Ulf Ellervik. Så vem är då Ulf Ellervik? Till yrket är Ulf professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Där forskar han bland annat om botemedel mot cancer. Dessutom är han en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område.

För sin bok Ond kemi belönades han med π-priset 2010 (pi-priset). Han har även fått den prestigefyllda Gunnar Starck-medaljen av Svenska Kemistsamfundet. Medaljen tilldelas den person som har utmärkt sig för framstående pedagogisk verksamhet inom kemins område.

Ulf Ellervik prisas för att under de senaste åren genomfört ett för Sverige unikt arbete för att öka allmänhetens, studenternas och skolelevernas förståelse för kemins stora betydelse i vår vardag. Några av er har kanske lyssnat till honom på Livsmedelsdagarna. För den bredare allmänheten är han mest bekant som sommarpratare i radio och som gäst i tv-programmet Skavlan. I vår kommer tv‐serien ”Grym Kemi” med Ellervik som programledare.

Vad är drivkraften bakom ditt skrivande?
– När jag letar spännande berättelser kring kemi lär jag mig oerhört mycket – vilket kommer till nytta i min forskning. En annan aspekt på skrivande är att visa hur spännande – och viktig – kemin är i vår värld. Många människor uppfattar kemi som ett svårt eller, ännu värre, oviktigt ämne. Inget kan vara mer felaktigt och med lite mer kemikunnande i allmänhet tror jag att vi kan minska många av dagens miljöproblem.

Smak är ett hjärnspöke
– Egentligen finns inte smak rent objektivt. Smak är hur vår hjärna uppfattar eller analyserar information från alla sinnen när vi äter. Till skillnad från en färgskala där vi gjort exakta uppdelningar där folk t o m kan skilja på orange och brandgult. Med lukt är det svårt att exakt berätta vad man upplever. Vi säger därför oftast ”det luktar som…”

Hur gör vi då om smaken egentligen inte finns? Jo, vi översätter till bilder. Bilden av en bit chili blir röd, krasande, smärta (capsaicin) osv. Vi behöver all information för att bilden ska bli komplett. Ta t ex isovaleriansyra som bland annat finns i fotsvett. Det är samma kemiska ämne som i emmentalerost. Bilden av en ost signalerar gott, bilden av en otvättad fot, ja du förstår själv.

Banner-njutning

Kemins resa från hjälte till skurk
Fram till 60-talet sågs kemi som något positivt, men sedan har det närmast blivit något negativt. Bakgrunden är att vi på 60- och 70-talen upptäckte hur lätt det är att förstöra miljön med kemikalier. Vilket egentligen innebär fel kemikalier i fel mängd på fel plats.

När vi idag pratar om molekylär gastronomi är det matkemi. En duktig kock som förstår vetenskapen har chansen att verkligen lyckas. Och faktum är att många redskap som används inom kemin används också av stjärnkockarna: rullindunstare, (vaccumdestillation) används av kockarna för att få fram en intensiv luktupplevelse. En droppe kan göra hela upplevelsen.

Njutning – en dödsskön dödssynd.
Ulfs första bok, ”Ond Kemi”, handlade om allt som är farligt. Hans andra bok, ”Njutning”, handlar om vårt belöningssystem. Som namnet antyder handlar ”Njutning” och allt det positiva med kemi. Och till minst en tredjedel just om smak och mat.

Boken handlar om alla nyanser av njutning; inte minst de sju dödssynderna; frosseri, vällust, girighet, avund, vrede, lättja och högmod. För som Ulf säger ” all njutning kokas ner till kemi och kemiska upplevelser”. Bokstavligt, i det här fallet.

Är du sugen på att synda (och njuta) lite, kan du få ett signerat exemplar.