Välj en sida

Algis Murumaa är Food Safety Manager på Pauligs fabrik i Estland. Där har han det yttersta ansvaret för att Nordfalks kunder får den utlovade kvaliteten: Att ingredienserna från olika underleverantörer håller rätt kvalitet, att processen i fabriken fungerar som det är tänkt samt att utleveranserna till kund är rätt blandning.

– I praktiken fungerar det så att något av våra provkök tar fram recepten tillsammans med vår kund. När själva tillverkningen startar får vi receptet och tillverkar den kundunika blandningen av olika kryddor, aromer och extrakt. Denna förpackas och levereras ut till kunden, berättar Algis.

Anläggningen startades 1993 av Pauliggruppen, Nordfalks moderbolag, kort efter Estlands självständighet. Sedan dess har den växt kontinuerligt. Den levererar förutom till Nordfalks även till systerbolaget Lihels och till kunder i Ryssland och Baltikum.

Det allra viktigaste är att se till att det som levereras ut är hälsosamt, och lever upp till högsta standard vad gäller till exempel hygien. Fabriken drivs med tvåskift, och Murumaa har ledaransvaret för fyra medarbetare, tre kontrollanter och en tekniker. På det viset finns alltid någon på plats som kan övervaka det dagliga flödet.

– Sedan har jag också ansvaret för den månatliga kvalitetskontrollen. Då går vi genom hela anläggningen och ser till att allt är precis som det ska.

Ett annat uppdrag är att följa upp reklamationer. Dels om det är någon kund som inte är nöjd, eller om Nordfalks reklamerar gentemot en underleverantör. Oavsett vilket gäller det att hitta de grundläggande orsakerna:

– Det kan ligga hos oss eller hos någon av våra underleverantörer. Det viktiga är att se till att inte samma fel händer två gånger. För att kunna göra det måste man hitta de underliggande orsakerna.

Eftersom Nordfalks köper in sina kryddor från i princip hela världen, är det viktigt att ha regelbunden kontakt med leverantörerna för att se till att de levererar på den nivå som Nordfalks kunder efterfrågar.

Algis Murumaa läste från början till kemist och tog en Bachelor of Science i ämnet. När han skulle läsa vidare, valde han att delvis ändra inriktning:

– Kemi blir lätt väldigt teoretiskt, och jag ville ägna mig åt något mer praktiskt. Så när jag tog min Master of Science valde jag att studera produktutveckling inom livsmedelsindustrin.

Det ledde till att Algis fick arbete på Estlands största snacksföretag. Där var han tills han började på Nordfalks för snart ett halvår sedan.

Eftersom Algis är singel, lagar han inte så mycket mat hemma. När han gör det, tycker han det är kul att lägga ner en hel del jobb, inte minst på att förbättra och utveckla recept.

– Det är väl produktutvecklaren i mig som sticker upp huvudet, kommenterar Algis.

På fritiden umgås han mycket med släkt och vänner. Tidigare läste han en hel del både skön- och facklitteratur men det har fått stryka på foten till förmån för ett nytt intresse: Salsa (dansen, inte kryddan).

– Jag är med i en förening som ägnar sig åt salsa, men även annan latinamerikansk dans. Det är roligt och dessutom får man endorfiner och blir av med kalorier. Nyligen var vi faktiskt på en salsakryssning mellan Tallin och Stockholm.

Så Algis Murumaa är väl förberedd inför den kommande Sydamerikavågen; Brasilien har fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016. I och för sig är det samba som gäller där, men ändå.