Välj en sida

Lime har ökat kraftigt i popularitet. Och det är inte så konstigt, med tanke på det stora intresset för asiatiska, karibiska och latinamerikanska kök. Där är lime ofta en mer eller mindre nödvändig smaksättare för att få till den rätta touchen.

Som bekant är lime en citrusfrukt. Liksom alla de citrusfrukter vi äter, apelsiner, grapefrukt, citroner med mera är det en förädlad art. Det finns inga vildapelsiner, däremot kan det finnas förvildade, men det är en annan sak.

Däremot finns alla citrusfrukters moder fortfarande kvar. Den växer på Himalayas sydsluttningar och påminner närmast om en liten, sur och ganska torr lime.

Idag är lime en stapelvara i det sydamerikanska köket. Till exempel i Perus nationalrätt, ceviche, som kan beskrivas som ett möte mellan sydamerikansk hetta och japansk sushitradition (det Peruanska köket är ett av världens mest mångkulturella).

Här får du ett enkelt och gott recept på äkta peruansk ceviche för ungefär sex personer.

 

Ingredienser

1 kg fast vit fisk, skärs i kuber.

8 – 10 vitlöksklyftor, hackas.

1 knapp tesked salt.

½ tesked svartpeppar.

2 teskedar färsk koriander (cilantro), hackad.

1 habanero chili, hackad och med fröna borttagna (ännu bättre blir det om du får tag i äkta peruansk aji amarillo, men det är inte nödvändigt).

Saften av 8 – 12 limefrukter, utan fruktkött och kärnor. Använder du exempelvis en juicepress, se till att inte fruktens membran förstörs; det frigör beska. Saften ska täcka fisken.

1 röd lök, skuren i tunna skivor.

 

Så gör du

Blanda alla ingredienser utom rödlök noga.

Lägg rödlöken på toppen av blandningen.

Låt marinera i kylen minst 2 – 3 timmar före servering.

Blanda allt (även rödlöken) ordentligt innan servering.

Servera med tillbehör som exempelvis sallad, avokado, majs eller andra kalla grönsaker.