Välj en sida

Lisa Lemke är frilansade matkreatör, matstylist och tv-kock. Men egentligen vill hon inte kalla sig kock. Vi kommer till det senare. Hon har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat succén ”Till grillat – såser, marinader och lite sött”. I boken, som du förresten kan vinna, ger hon på sitt avslappnade, kreativa sätt recept på det som gör grillningen till en verklig festmåltid – tillbehören.

 

Vem är då Lisa Lemke?

– Jag växte upp i Skillingaryd i Småland och har bott i Skottland, Umeå och Göteborg. Sedan 2006 bor och verkar jag i Falkenberg.

Lisa har glimten i ögat, och en omvittnat avslappnad attityd: Matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Att laga god mat ska inte vara svårt eller prestigeladdat.

– En av mina starkaste drivkrafter är att laga mat i säsong, och helst på närproducerade råvaror. Till det lägger jag den inspiration jag fått under mina många resor.

Det var just att få bort känslan av stress som gjorde att Lisa skrev ”Till Grillat”.

– För det första upplevde jag att många känner stress inför grillningen. Jag ville ge enkla råd och recept som både höjer matglädjen och sänker stressnivån.
Och grillfesten ska helst vara lugn med vänner, tycker 41 %. Några exempel ur boken är att ha färdiga tilltugg redo för att stilla den värsta hungern. Och det klassiska kockrådet, mis en place; var sak på sin plats. Förbered allt som går att förbereda. Såser, marinera i god tid, ha salladen färdig i kylen och efterrättssorbeten i frysen. Men även om Lisa är skicklig i köket – eller ute vid grillen – vill hon inte kalla sig kock. Lisa är nämligen inte klassiskt skolad kock, och av respekt för alla tappert kämpande och utbildade kockar vill hon inte just inte kalla sig för kock.

 

Banner-vinn-boken-webb

 

Kock eller inte. Hur började då matintresset?

– Min matlagning har växt fram; från barnsben och upp i vuxenlivet. Genom ständiga äventyr i föräldrarnas kök, misslyckanden, experimentlusta och nyfikenhet. Jag är väl vad man kan kalla själv- och livslärd. Jag är konstant hungrig och nyfiken.

Men det var inte alls självklart från barnsben att Lisa skulle arbeta med mat. I alla fall inte på det här sättet.

– Fram till 12 års ålder var jag säker på att jag skulle bli bonde. Jag tillbringade all ledig tid på bondgården i närheten av familjehemmet och samlade på ko-namn ur insemineringskataloger.
Det ändrades efter ett studiebesök på Jönköpingsposten: Målet blev då att bli journalist. Matintresset drog henne dock in på andra banor. När Lisa under universitetsstudierna insåg att hon hellre pratade om kanelbullarna, grilltekniker och blåbärspajerna som personerna hon intervjuade bjöd på, vaknade hennes inre småländska entreprenör och hon fick en vision om att kunna kombinera de två passionerna skrivandet och matlagningen.

Och det har gått riktigt bra: förutom styling och recept i reklam och tidningar, har Lisa skrivit Till Grillat (2011), Till Sommaren (2012) och Allt i en gryta (2013). Till Sommaren och Till Grillat har båda gjort succé i Sverige och har även sålts till Norge, Finland, Tyskland, USA och den övriga engelsktalande marknaden. Till Grillat belönades 2011 även av Svenska Måltidsakademien i priskategori Speciallitteratur – metod.

Och bondedrömmarna då? Lisa bor idag på en gammal prästgård, och köpte för några år sedan en rejäl ardenner. Hon får nöja sig med att ha en bondgård och en vinodling som närmsta grannar.