Välj en sida

Enligt den amerikanska trendguiden foodbeast.com är mellanöstern det kök som är på starkast frammarsch just nu. Och enligt rapporten kommer det att hålla i sig. Ett tecken i tiden är att det kommer ut allt fler kokböcker i USA med Mellanöstern som tema.

Enligt matbloggen catholicfoodie är några av de bästa:

• Jerusalem – A Cookbook

• Olives, Lemons & Za’atar – The Best Middle Eastern Home Cooking

• Man’oushé – Inside the Street Corner Lebanese Bakery

• Pomegranates & Pine Nuts – A stunning collection of Lebanese, Moroccan & Persian recipes

Vad beror då det här på? En anledning är att mellanöstern är duktigt på både långa, njutningsfulla middagar där man umgås länge över många rätter (som Meze) och snabb, enkel mat. Som olika wraps.

Ett exempel är schawarma (som betyder snurrande eller roterande på turkiska), vilken säljs allt mer i USA som street food. Det är en varm wrap fylld med hela bitar av nöt, lamm eller kyckling. Eller fläsk, bland kristna libaneser. Såsen är fyllig och smakstark.

Det är också värt att komma ihåg att medelhavsköket är bevisat nyttigt, och Mellanöstern ligger ju faktiskt vid östra Medelhavet; Levanten, som det kallades förr.

Men det viktigaste är att det är gott. Typiskt är starka, men inte alltför heta smaker. Mycket kryddor med starka aromer som skapar en sensuell njutning i munnen. Om du vill börja experimentera med inspiration av Mellanöstern, är detta de tio populäraste kryddorna enligt den internationella matsajten aboutfood.com:

1. Spiskummin. Tänk på att det är en stark krydda; använd den sparsamt.

2. Muskot. I de flesta västländer används det mest i grönsaks- och rotfruktsstuvningar, mos och puréer samt efterrätter. Men också i en och annan korv. I Mellanöstern är användningen betydligt bredare.

3. Kardemumma. Används ofta i drycker. Det är kardemumman som ger arabiskt och turkiskt kaffe dess unika arom.

4. Gurkmeja. Finns i en mängd rätter, oftast vegetariska eller kötträtter. Används enbart mald.

5. Sumak. Har sur smak och ersätter ibland citroner. Växer på en buske som tillhör cashew-familjen.

6. Baharat. Det betyder ”blandade kryddor” på arabiska. Blandingen varierar mellan länder och regioner, ungefär som curryblandningar. En populär variant som finns i butik är sebah baharat, vilket helt enkelt betyder ”sju kryddor”.

7. Kummin. Alltså inte bara i bakverk. Används ofta i de kryddstarkare rätterna från det nordafrikanska köket.

8. Anis. En av världens äldsta kryddor, används ofta i sötsaker.

9. Kryddpeppar. Används i en mängd rätter, både stuvningar och sötsaker.

10. Kanel. Används både för sig själv och är en viktig ingrediens i baharat.