Välj en sida

Nordic Taste & Flavour Centre (här kallat Nordtaste) hade sitt senaste styrelsemöte i Stavanger, samtidigt som WACS gick av stapeln. WACS är ett av Nordens största matevent och drivs av Norska Kocksällskapet.

Helge Bergslien i Nordtastes styrelse är till vardags forskare på Måltidens Hus och den som tog initiativ till besöket. Helge är fysiolog i botten, och arbetar mycket med frågor som berör de äldres mat.

– De nordiska länderna är små och vi har mycket gemensamt. Därför är det också viktigt att söka inspiration och samarbeten hos varandra, säger Helge Bergslien.

Ett av de seminarier styrelsen deltog på var Sustainable Cooking:

– Seminariet behandlade dels själva produktionen, exempelvis att arbeta med kompletterande grödor där en berikar och en annan lakar ur jorden. När det gällde själva matlagningen demonstrerades hur allt på exempelvis ett lamm kan användas.

Eller allt av en fisk, för den delen: Det serverades snittar med sjögräs och lax, där fisken var det som normalt slängs efter att laxfiléerna är utskurna och klara. Och det är vad sustainable cooking handlar om; att med medvetenhet och kreativitet skapa god mat som tar tillvara resurserna maximalt.

Lunchen arrangerandes av kockföreningarna i nordligaste Norge och gick passande nog på arktiskt tema. Buffén bestod av mängder av små, inspirerande rätter på allt från räkor till val.

Så det är uppenbart att nordiska kockar visar både medvetenhet och kreativitet.