Välj en sida

Självklart har alla länder sina jultraditioner – även när det gäller maten. Något som blir allt mer aktuellt ju mer mångkulturellt samhället blir. Ett bra ställe att inspireras av andra länders julmat är i saluhallarna.

Caupolicán González driver en butik med utländska delikatesser i Hötorgshallen i Stockholm:

– Jag är chilenare, så det är många från Chile här och handlar, även folk från Colombia och Peru. Ett klassiskt julbord i Chile innehåller skaldjur till förrätt, kalkon och kryddiga korvar till varmrätt och papaya med glass till efterrätt, säger han.

Innan Caupolicán tog över var butiken estnisk. Något han delvis behållit, det kommer till exempel många för att köpa traditionell estnisk blodkorv.

– Jag har även många österrikare som kommer hit för att köpa korv till jul.

En annan butik drivs av Mahieddine Talah.

– Vi har många kunder från Etiopien och Eritrea här som köper komage och lammage inför julfirandet. Överhuvudtaget köper människor från Nordafrika mycket lammkött för att äta till jul, säger han.

Han märker att utländsk julmat sprider sig till svenskarna

– Nuförtiden säljer jag väldigt mycket lammstek till svenskar inför julen. Så var det inte på 80-talet. Även lammkorv har blivit populärt på svenska julbord, avslutar Mahieddine.

 

Källa: svd.se