Välj en sida

S-Guard – clean label med förlängd hållbarhet

Som bekant är clean label en utmaning för livsmedelsindustrin idag. Allt fler konsumenter vill minska antalet e-nummer. Samtidigt är det så att flera av de här ämnena behövs om inte sättet att handla och distribuera mat ändras radikalt. Men det finns lösningar. Mikael...

läs mer

Tillsatser är inget nytt påfund

Många konsumenter är rädda för kemikalier i maten. Samtidigt visar undersökningar att de egentligen inte vet så mycket om exempelvis e-nummer. Och det kan ju verka paradoxalt – hur kan man vara rädd för något som man inte vet vad det är? Men att frukta det okända är...

läs mer

Clean(er) label – när konsumenten själv får välja

Hela 37 % av konsumenterna avstår oftast eller alltid från varor med många e-nummer. 90 % säger sig ha gjort det någon gång, enligt undersökningar från Äkta Vara. Men samtidigt finns en annan undersökning som delvis motsäger det: Européer är sämst i världen på att...

läs mer

God kemi – vitaminer och mineraler

En sak inte alla tänker på i debatten om mat och kemi är att mat till stor del är kemi. Och fysik, om du inte bara lever på rawfood. Det finns 112 grundämnen och allt består av dem i olika kombinationer. Du som människa består till exempel framför allt av syre, väte...

läs mer

Nordtaste – Uppdragsutbildningen smak och sensorik

I höst genomför Nordic Taste and Flavour Centre en uppdragsutbildning i samarbete med Göteborgs Universitet. Kursen ger dig möjlighet till 7,5 högskolepoäng i ämnet smak och sensorik. Kursen hålls på dagtid i Göteborg (på svenska) och består av föreläsningar,...

läs mer

Kemi på ont och gott – Ulf Ellervik

Den här gången kan du få boken ”Njutning” av Ulf Ellervik. Så vem är då Ulf Ellervik? Till yrket är Ulf professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Där forskar han bland annat om botemedel mot cancer. Dessutom är han en starkt engagerad kunskapsspridare inom...

läs mer

Välkommen att provsmaka Solina på IFFA

Upplev gränslös innovation i vår monter på världens ledande mässa för köttindustrin. Här finns hela kedjan representerad – från slakt och styckning till förädling, förpackning och marknadsföring. IFFA äger rum 7-12 maj i Frankfurt och du hittar Solina i hall 4, monter...

läs mer

Veggo växer vilt

Det vegetariska är på stark frammarsch. På Willys och Hemköp ökade vegetariska livsmedel med över 100 % förra året enligt siffror från Sifo. Så även om köttkonsumtionen ökat med 70 % sedan 60-talet, finns det nu tecken på att kött och chark stagnerar. Åtminstone hos...

läs mer

Fem nyheter som ändrar branschen

Ett par av dem har potentialen att helt revolutionera branschen, som odlad kyckling och klonade nötdjur. Andra påverkar mera vissa grenar eller verksamheter. Men allt är sådant du behöver ha koll på.   1: Kloningsfabrik för nötdjur i Kina. Världens största...

läs mer

”Käka myror?” ”Visst, kittlar dödsskönt i kistan”

Vi har i en tidigare artikel tagit upp det ökade intresset för insekter som mat. Än så länge är det dock inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige. Nyligen kom en riskvärdering från EU-kommissionen, EFSA-rapporten, och den klassar insekter som novel...

läs mer

Småföretag klår jättarna på Google

Ska man lyckas i sociala medier handlar det om att faktiskt komma med något nytt och kul. Formeln är: Gör något verkligt nytt. Berätta om det. Vi har tittat närmare på Googles matrelaterade sökstatistik för 2015. Förstaplatsen innehar ”semmelwrap”, skapad av Mattias...

läs mer

Livsmedelsföretagens inspel till regeringen

Livsmedelsbranschen blir allt mer kunskapsintensiv. I det sammanhanget är det allvarligt att svenska livsmedelsföretag tappar mark på kunskapssidan, från utbildning till forskning. Regeringen förbereder nu en proposition (en proposition är ett regeringsförslag, en...

läs mer

Innovation driver mat på nätet

En aspekt som driver handeln med mat på nätet är innovation. Nya tjänster, appar och servicelösningar bidrar starkt till utvecklingen. Ett exempel är samarbetet mellan Volvo och mat.se. Just nu testar företagen den nya tjänsten Volvo In-car Delivery i Göteborg. Så här...

läs mer

Vad barnen äter – och varför

Det senaste seminariet på Nordtaste tog upp vad barn och tonåringar äter, varför de äter vad det äter, och vilka metoder som faktiskt fungerar när det gäller att utveckla unga människors smak. Vissa delar av din smak är faktiskt färdiga innan du ens var en glimt i din...

läs mer

Felicia drar en lans för framtidens mat

Felicia Lantz är relativt ny på Solina. Hon började i september, och arbetar nu på utvecklingsavdelningen. Som många andra på Solina har hon annan praktisk erfarenhet från livsmedelsbranschen med sig: – Jag har alltid varit intresserad av både maten och upplevelsen...

läs mer

Köttlarm tur och retur?

Du kan knappast ha missat larmet om att främst processat kött av WHO graderats upp från ”kan orsaka cancer” till ”orsakar cancer”. Bland andra produkter som finns på samma lista är exempelvis asbest, arsenik och cigarretter. Och rubrikerna i media lät inte vänta på...

läs mer

Julmaten – en hipsterdröm

Något av det mest traditionella vi har i de nordiska länderna är våra julbord. De kan sägas vara den sista bastionen för bonde- och fiskesamhällenas festmat. Ett tydligt exempel är hur maten serveras. Idén att servera rätter en och en (förrätt, varmrätt, efterrätt)...

läs mer

Vin och högteknologi i kombination

När man som normalkonsument tänker på vinbranschen har man ofta bilden av en högst traditionell bransch. Solbrända vinbönder – gärna i stråhatt – som noggrant granskar jorden, stockarna och druvornas tillväxt. De kisar mot solen och granskar molnen, för att med en...

läs mer

Varor med kostråd kan börja 2016

Livsmedelsbranschen har länge velat använda Livsmedelsverkets kostråd på sina förpackningar. Argumentet för att det inte ska vara tillåtet, har varit risken att det kan tolkas som att Livsmedelsverket rekommenderar en viss produkt genom en form av ”kvalitetsstämpel”,...

läs mer

Kocken nya filmhjälten

Nu tar kocken plats som filmhjälte på bioduken. I filmen Burnt (Bränd) spelar Bradley Cooper en kokkonstens badboy och en djävul bland kockar som bränt alla broar men som nu är tillbaka för att revanschera och ta hem en ny Michelinstjärna. I rollistan ser vi också...

läs mer

Viktig information om Solina Sverige

Under året har organisationerna för Formidabel och Nordfalks successivt integrerats till Solina Sverige. Från årsskiftet är sammanslagningen i stort genomförd och vi kommer att arbeta som ett bolag med produktutveckling, försäljning, kundservice med mera. De olika...

läs mer

Nicole Taboul: Därför är insektsmat framtiden.

Vi har tidigare tittat på insekter som mat, i artikeln om Rentokils pop-up restaurang som serverade insekter på Sergels Torg i höstas. Efter succén tar de sitt koncept även till Göteborg och Malmö nästa år. En medarbetare som tittat närmare på det här med insekter som...

läs mer

Inget fusk med oregano i Sverige

En krydda som det fuskas en hel del med inom EU är oregano. Enligt en uppgift säljs det 20 % mer oregano än det skördas, vilket givetvis är en omöjlighet. När brittiska forskare undersökte saken närmare, visade det sig att så mycket som var fjärde burk var utspädd med...

läs mer

Taco Bells app ökar försäljningen med 20 %

Innovation Group arbetar med innovation och framtidsstudier hos J. Walter Thompson Intelligence som ingår i en av världens största kommunikations- och reklamkoncerner. Nyligen släppte Innovation Group en ny rapport där de viktigaste trenderna inom mat och dryck tas...

läs mer

Livsmedelsföretagens tio budord.

Vår bransch är som bekant ofta i medias fokus. Och det är inte så konstigt; det är inte många branscher som har en så direkt påverkan på människors välmående. Men dessutom är vi en stor bransch: Med 175 miljarder i omsättning är vi Sveriges fjärde största. 75 av dessa...

läs mer

60 % av svenskarna vill äta mer vegetariskt.

Allt fler blir vegetarianer, helt eller delvis. Detta hänger ihop med flera faktorer och drivkrafter. I den här artikeln tänkte vi titta lite närmare på dem. Vi kan börja med att konstatera att den moderna vegetarianismen – det vill säga den som inte grundar sig i...

läs mer

Fänkål håller trollen borta. Och magen glad.

Fänkål är en flerårig växt som blir ca 1,5 meter hög. Bladen ser ut ungefär som dill, de har med andra ord väldigt fina flikar. Från början kommer fänkål från södra Europa, framför allt medelhavsområdet och sydvästra Asien. Under blomningen får den bleka stjälkar med...

läs mer

8 trender att hålla koll på.

Vi har tidigare gjort en övergripande presentation av The Food Marketing Experts trendrapport för 2015 – 16 (du kan läsa den artikeln här). Den här gången tittar vi närmare på McCormicks Flavour Forecast 2015. Något som går igen även hos McCormick är savoury. Men vad...

läs mer

Myter om ekologiskt. Eller inte.

En text som delas flitigt bland annat på Facebook är ”8 sätt att döda myter om ekologiskt”, publicerad på Naturskyddsföreningens hemsida. Vi har tidigare skrivit om ekojordbruk kontra konventionellt jordbruk, så nu fortsätter vi att bevaka debatten. Listan innehåller...

läs mer

Rapport från Pangborn 2015

Den 23 – 27 augusti gick Pangborn, världens viktigaste symposium inom smak och sensorik, av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg bupropion 150 mg. En av deltagarna var Nordic Taste & Flavour Centre (Nordtaste). Vi fick en intervju med Maksim Pettersson Löfgren,...

läs mer

Ska man koka ihop något nytt, är det bra att grilla.

Samarbetet kring Solina i Sverige stärks nu ytterligare, den här gången runt en grill. Det är ju där smakexperter bör vara, snarare än runt ett konferensbord. Och det är såklart kul för Nordfalks och Formidabel – som bildar Solina i Sverige – att lära känna varandra...

läs mer

Insektskrog på besök i Stockholm

Rentokil, ett av världens största företag inom skadedjursbekämpning ser nu till att skadeinsekter blir nyttoinsekter. Genom att helt enkelt lära oss äta upp dem. Fredagen den 4/9 hade företaget ett event i form av en tillfällig restaurang i Stockholm. Pestaurant, som...

läs mer

Vetenskapligt bevisat: Onyttigt är trist.

Bland folk som inte bryr sig så mycket om mat och hälsa, hör man ibland argumentet att det är bättre att äta gott och njuta av livet än att vara en asket som äter trist och smaklös mat, bara för att leva lite längre. Det argumentet får nu anses motbevisat. Om du inte...

läs mer

Mellanöstern kommer starkt.

Enligt den amerikanska trendguiden foodbeast.com är mellanöstern det kök som är på starkast frammarsch just nu. Och enligt rapporten kommer det att hålla i sig. Ett tecken i tiden är att det kommer ut allt fler kokböcker i USA med Mellanöstern som tema. Enligt...

läs mer

Nordfalks och Formidabel – detta innebär sammanslagningen

Som du antagligen redan känner till, har Solina Group förvärvat Paulig Groups industridivision, Nordfalks hemvist, från Paulig Group. Det innebär att Nordfalks tillsammans med Formidabel kommer att bilda Solina Sverige AB. Självklart undrar du vad detta kommer att...

läs mer

Jordgubbar passar med svartpeppar (lita på oss)

I månadens smak har vi tidigare skrivit om svartpeppar, och bland annat berättat att det finns stora skillnader på olika typer. Eftersom det är en av våra populäraste kryddor är det lätt att tro att det är svårt att hitta nya användningsområden. I den kulinariska...

läs mer

Kulinarisk kubism

Konsten och kulturen är en utmärkt inspirationskälla för gastronomin. Du kan till exempel göra Kandinskys sallad och det finns kokböcker baserade på Strindbergs och Sopranos matvanor. Gillar du det rustika, finns förresten en kokbok från Game of Thrones. Giftrecepten...

läs mer

Nötter håller hjärnan pigg

Medelhavsdieten (som vi skrivit om tidigare) är en av de vägar till en bättre hälsa många provar. Den baserar sig på mycket frukt, grönt och fisk samt (en del) kött. Vidare använder man olja istället för smör eller margarin. Forskningsresultat visar på positiva...

läs mer

God mat är godare

Organiskt, naturligt, närproducerat och GMO-fritt är försäljningsargument som blir allt starkare. Men varför är det så egentligen? Och hur starka är argumenten bakom den ofta bruna påsen? Forskare från fyra universitet (Free University of Brussels, Oxford, University...

läs mer

Framtidsfokus på Pangborn 23–27 augusti

Pangborn är världens viktigaste symposium inom smak och sensorik. Det arrangeras i olika länder, och 23 – 27 augusti kommer det till Svenska Mässan i Göteborg. Världens ledande forskare och experter inom sensorik kommer att presentera nya rön, diskutera och debattera....

läs mer

Sensorik – nyckel till framgång

Den 21:e maj arrangerade Nordtaste ett seminarium om konsten att kommunicera smak. Och det är viktigt – om smaken inte kommuniceras är det svårt att konkurrera med något annat än pris.   Språket styr konsumenterna Åsa Öström är professor vid Restaurang – och...

läs mer

Grillad kyckling och biffspett – två härliga recept!

Såhär inför sommaren tänkte vi bjuda dig på två härliga grillrecept från Peru, årets temaland. Tidigare har du fått receptet på ceviche, en marinerad fiskrätt som också är Perus nationalrätt. Den här gången blir det kött och fågel. Det första är pollo a la brasa...

läs mer

Spiskummin är inte kummin. Bara nästan.

Spiskummin är nära släkt med kummin och ingår i samma växtfamilj som persilja. Kryddan har bevisligen använts i mellan 3 000 och 4 000 år. Från början odlades den i Iran och spreds sedan till Medelhavsregionen. Idag är kryddan ett måste i framför allt de sydasiatiska,...

läs mer

8 mattrender att hålla koll på.

The Food Marketing Expert har släppt en rapport som beskriver de viktigaste mattrenderna under 2015 och 2016. De baserar sig på de konsumentvärderingar som är rådande, och berättar vilka konsekvenser de får för livsmedelsindustrin. Vi bjuder på en sammanfattning av en...

läs mer

Kokumi – den sjätte grundsmaken?

Knappt har vi västerlänningar hunnit lära oss den femte grundsmaken – umami (vars historia vi skrivit om tidigare) – förrän det är dags att titta närmare på en sjätte grundsmak, kokumi. Som namnet antyder kommer nyheten även denna gång från Japan. Bakgrunden till att...

läs mer

Svenska barn löper dubbel risk för glutenintolerans

När det gäller glutenintolerans framförs många synpunkter, råd och åsikter av skiftande kvalitet. Men nu börjar faktaläget klarna: Nyligen presenterades de första delresultaten från en stor, internationell studie kring glutenintolerans i New England Journal of...

läs mer

Debatten om ekoodling – ingen har rätt?

I svensk media har det under en längre tid rasat en debatt kring ekologisk odling. Debattens epicentrum är debattsidorna i den respekterade dagstidningen UNT (Upsala Nya Tidning) där forskare, debattörer och odlare drabbat samman så de gröna stråna ryker. Och det hör...

läs mer

Eventguide – Grill-VM, Pangborn och mycket annat

Sommaren och den tidiga hösten bjuder på många intressanta event som är kul privat eller inspirerande i jobbet. Eller både och. Vi presenterar både riktiga tungviktare som Grill & BBQ VM och Pangborn och spännande lokala uppstickare.   Smaka på Stockholm 4 –...

läs mer

Så möter Nordfalks provkök ökade kundkrav

Nordfalks är inte bara en leverantör av smaker – företaget hjälper även sina kunder att utveckla nya spännande smaker som svarar mot den moderna konsumentens behov och intressen. Till exempel arbetar man nu mycket med det peruanska köket, ansett som ett av världens...

läs mer

Lime – gör en äkta peruansk ceviche

Lime har ökat kraftigt i popularitet. Och det är inte så konstigt, med tanke på det stora intresset för asiatiska, karibiska och latinamerikanska kök. Där är lime ofta en mer eller mindre nödvändig smaksättare för att få till den rätta touchen. Som bekant är lime en...

läs mer

Påsken är läskigare än du tror

Ursprunget till ordet påsk är ganska läskigt. Det kommer från hebreiskans pesach, vilket betyder ungefär ”gå förbi”, eller ”passera”. Och den som passerar är faktiskt dödsängeln: Den sista och värsta av de hemsökelser som drabbade Egypten eftersom farao vägrade släppa...

läs mer

Pingviner har dålig smak

Lika oklanderlig smak som pingviner har när det gäller utseende – alltid frack – lika dålig smak har de när det gäller mat. Det visar sig nämligen att pingviner bara kan känna två av de fem grundsmakerna – salt och surt. Detta enligt en ny studie som publicerats i...

läs mer

Paulig Group köper Risenta

Du kan knappast ha missat att intresset för god och hälsosam mat är en av de snabbast växande trenderna bland inte minst nordiska konsumenter. Lägg till ett välskött, framgångsrikt bolag i den fåran och du har bakgrunden till Paulig Groups förvärvande av Risenta AB....

läs mer

A taste of the future – bokstavligt talat

Den 11 – 12:e maj är det dags för ett av Nordens mest spännande symposier och workshops inom sensorik, A Taste of the Future. Arrangemanget tar upp högaktuella frågor som vad barn tycker om för smaker, nordiska smaktrender, konsumentbeteende och skräddarsydd hälsosam...

läs mer

Luktsinnet ger (ett bättre) liv

Luktsinnet är ett mycket viktigt sinne. Och det kan verka lite märkligt; luktsinnet är det av våra sinnen som tar emot näst minst information per sekund (synen ligger i topp, smaken i botten). Men mängden information säger inget om hur viktig informationen är; en tunn...

läs mer

Så säkrar Nordfalks kvalitet hos leverantörerna

Som du säkert sett och läst kommer det livsmedelsskandaler med jämna mellanrum. I den här artikeln berättar Heidi Järvinen, Sourcing Director på Nordfalks, om hur företaget skyddar sig, sina kunder och deras kunder mot fusk. En orsak till livsmedelsskandalerna är allt...

läs mer