Välj en sida

Kanel – om du vågar plundra fågel Fenix bo

Ibland skiljer man mellan äkta kanel eller ceylonkanel (Ceylon är det gamla namnet på Sri Lanka) och kassia. I praktiken spelar skillnaden ingen roll, även om en del hävdar att äkta kanel är bäst till efterrätter och bakverk medan kassia är bättre i matlagning. Det...

läs mer

Peru – årets mest spännande kök

Det peruanska är det kök som just nu uppmärksammas mest. Den internationelle restauratören Alain Ducasse sade i The Guardian 2014 att ”Peru kommer att bli en av de ledande aktörerna på den globala matscenen”. Ducasse har erövrat 21 stjärnor i Michelinguiden och var...

läs mer

Cilantro och koriander är samma sak. Fast inte.

Vi har tidigare skrivit om koriander. Och något som kan skapa en viss förvirring är vad det är för skillnad på koriander och cilantro; det är ju trots allt samma växt, coriandrum sativum. För att ytterligare förvirra det hela är det spanska namnet på koriander –...

läs mer

Kandinskys sallad är värd det dubbla

För att livsmedelsindustrin ska fortsätta utvecklas, krävs det alltmer korsbefruktning mellan akademi, industri och gastronomi. Charles Michel är Chef-in-residence vid Crossmodal Research Laboratory, Department of Experimental Psychology, University of Oxford. I ett...

läs mer

Vi gratulerar Årets Kock 2015

I torsdags korades Årets Kock, Sveriges främsta tävling för kockar. Och det var ingen mindre än vår samarbetspartner, Thomas Sjögren, som fick ta emot priset av Prins Carl Philip. Han charmade den stjärnspäckade juryn med fem smårätter på fisk och skaldjur; Lättbakad...

läs mer

Ny Key Account Manager med erfarenhet av drycker

Rita Lesiamito är ny Key Account Manager på Nordfalks i Norge. Med sig i bagaget har hon bland annat stor erfarenhet från drycker, chark och kött samt att driva Bed & Breakfast i Mombasa, Kenya. – Nordfalks är ett internationellt smaksättningsföretag som hjälper...

läs mer

Nordiska smaker – mycket kvar att upptäcka

Nordiska kockar skördar idag internationella framgångar. Och det nordiska köket uppmärksammas inom internationell gastronomi. Norden har blivit ett gastronomiskt centrum. Och det är såklart jätteroligt. Men nu börjar frågan resa sig – hur går vi vidare? Om vi inte gör...

läs mer

Susanne Rask – ny utvecklingschef på Nordfalks

Susanne Rask är ny utvecklingschef på Nordfalks. Bakom sig har Susanne en gedigen erfarenhet från livsmedelsindustrin. Hon har arbetat med i stort sett alla tillämpningsområden inom smak och textur, och har ett stort processkunnande. Susanne vet hur det fungerar,...

läs mer

Umami – hur gastronomi och kemi förenades

Umami har dykt upp på den gastronomiska radarn under de senaste åren. Åtminstone hos oss här i väst. Men den femte grundsmaken jämte salt, sött, surt och beskt upptäcktes och namngavs redan 1908. Som många andra stora upptäckter kom den till av en slump. En dag satte...

läs mer

Därför har te också årgångar

Att samma vin har olika kvalitet beroende på årgång är något alla vinkännare vet. Men nu visar det sig att samma sak gäller te. Resultaten bekräftas både av vetenskapliga tester och odlarna själva. Precis som när det gäller vinet är det relationen mellan regn och sol...

läs mer

Listeria – bekämpa bakterier med bakterier

Som vi tidigare har belyst är Listeria ett stort och växande problem. Även om variationerna år från år är kraftiga, har antalet fall i genomsnitt fördubblats sedan 1983, och trenden är fortsatt stigande. De som drabbas är framför allt spädbarn och äldre. Detta är ett...

läs mer

Etiska bananer är godare. Om de är märkta.

Att förpackningen påverkar smakupplevelsen är allmänt känt. Det har faktiskt gått så långt att flera stora livsmedelsföretag i USA anser smaktester mot konsument mer eller mindre meningslösa om testet inte genomförs så att testpanelen får produkten i den förpackning...

läs mer

Dragonläsk – populärt i Azerbajdzjan

Dragon finns egentligen som tre sorter; vild, rysk och fransk (spansk kan ses som en variant av den franska). Rysk och fransk är kulturväxter och de som används i matlagning. Av dem anses den franska vara bäst, medan den ryska ligger närmare den vilda ursprungsarten....

läs mer

Food pairing – nyckel till populära innovationer

Livsmedelsbranschen blir allt mer innovationsintensiv. Att hitta nya, spännande smaker som uppskattas av konsumenterna blir samtidigt allt svårare. Idag räcker det inte alltid att spåra upp ett intressant regionalt kök, och introducera det för en ny kundkrets. En väg...

läs mer

Bästa julskinkan – vinnaren i Chark-SM 2014

I år avgjordes Chark-SM i Gothia Towers. Nordfalks var en av tävlingens sponsorer, och dessutom prisutdelare i klassen ”innovativa produkter”. – Den här dagen ska våra kunder glänsa, säger Johan Grahn från Nordfalks som delade ut priset till Direkt Chark AB. Produkten...

läs mer

Invandrare påverkar matkulturen

Ungefär en miljon svenskar har sina rötter i andra länder. Den största delen av dessa, cirka 450 000, kommer från den muslimska kulturkretsen. Vilket är strax under invånarantalet i Göteborg, Sveriges andra stad. Att det påverkar matkulturen och därmed...

läs mer

Nordtaste besöker WACS i Stavanger

Nordic Taste & Flavour Centre (här kallat Nordtaste) hade sitt senaste styrelsemöte i Stavanger, samtidigt som WACS gick av stapeln. WACS är ett av Nordens största matevent och drivs av Norska Kocksällskapet. Helge Bergslien i Nordtastes styrelse är till vardags...

läs mer

Kardemumma – en verkligt exklusiv krydda

Från början kommer kardemumma från Indien och Sri Lanka. Kryddan spreds längs Sidenvägen, och finns beskriven i det antika Grekland redan för 2300 år sedan. Men även om kardemumma kommer från Indien och Sri Lanka från början, är den största producenten idag faktiskt...

läs mer

En halv miljard till matlandet?

Sverige har fått en ny regering. De redan beslutade pengarna till "Sverige – det nya matlandet" kommer sannolikt att ligga kvar. Detta av två anledningar. Representanter för den tidigare oppositionen har uttalat sig positivt om satsningarna i princip. Den andra...

läs mer

Så kokar du snygga ägg

Vi har alla stått och skalat kokta ägg, bara för att märka att en hel del av vitan fastnar i skalet. Och vi är i gott sällskap. Den ledande matbloggaren J. Kenji López Alt var tidigare kock på ett av Bostons bättre hotell. De serverade alltid snygga ägghalvor. Helt...

läs mer

Get Tasted – konsumentinsikter från Nordfalks

Nordfalks har tidigare tagit upp snackingtrenden, bland annat i kundmagasinet Get Tasted. Och det finns anledning att ta upp det igen, konsumtionen av snacks växer snabbare än befolkningen. Och snabbast växer nyttiga snacks. Det kan vara en bra idé att börja med att...

läs mer

Mynta – en frisk fläkt i örtagården

Mynta är egentligen en hel familj av örter. Tillsammans finns de olika delarna av familjen naturligt spridda över hela världen utom Sydamerika. Mynta är oftast flerårig, och är lätt att odla. Faktiskt lite för lätt; om du inte håller koll kan den sprida sig med...

läs mer

Ska smaker passa ihop?

Vi har tidigare skrivit om Niki Signits matlexikon, där hon organiserat smaker efter vilka som passar ihop (det är alltså inte en kokbok). Någon som tittat närmare på det här är fyra forskare verksamma i USA. De intresserade sig för om det finns några grundläggande...

läs mer

God smak sitter även i tarmen

Att matupplevelsen handlar om dofter i näsan och smak i munnen har alltid setts som en självklarhet. Det är liksom där det roliga med mat händer. Mage och tarmar har vi hittills mest sett som den praktiska delen, ett slags demonteringsanläggning där energi och...

läs mer

Goda vänner delar gener

Det är ett välkänt faktum att människor känner starkare för de människor vi delar en del av vår genuppsättning med. Sannolikt känner du starkare för dina syskon än dina kusiner, starkare för dina föräldrar och barn än mostrar och systersöner. Exempelvis. Sedan är det...

läs mer

I Korea åt kejsaren från hela riket

Ett lands traditionella kök är ett uttryck för dess geografi och kultur. Frankrike visar på en stor geografisk variation från Medelhavet till Atlanten, från Alperna till slätterna i nordost. I Kina anses det ytterst opassande med vassa föremål på bordet, så maten...

läs mer

Administratören som inte fastnar i rutiner

Mirva Ahlgren arbetar som administrativ assistent på Nordfalks i Finland sedan tio år. Vägen dit gick via en yrkesutbildning i informationsteknologi för affärslivet. Så till skillnad från många andra som arbetar på Nordfalks har hon alltså inte en bakgrund inom andra...

läs mer

Vitlöksdoftande vikingar

Vitlöken kommer från början från Centralasiens stäpper, och man räknar med att den har odlats i 7 000 år. Då ska man tänka på att vi människor överhuvudtaget har odlat i ungefär 10 000 år. Om du tänker att vitlöken kom till Norden när det franska köket introducerades,...

läs mer

Geosmin – doften efter regnet. Eller av rödbetor.

Tycker du att det finns en speciell doft när det regnat? Det stämmer, och det finns ett speciellt ämne som ger den doften. När något har en fräsch, jordig doft är det ett ämne som heter geosmin som ligger bakom. Ämnet skapas av en bakterie, streptomyces, och frigörs...

läs mer

Nyttigt är sämst, gott är bättre, inget är bäst.

Har du problem med att få dina barn att äta nyttigt? Få dem att äta upp sin broccoli, spenat eller vad det nu kan vara? Det är ett problem som föräldrar har brottats med i generationer. Och oftast upplever man att man förlorar slaget. Men nu har en forskare kommit på...

läs mer

Konkurrenskraften stärks med kvalitet

Nyligen damp det ner ett dokument med den otroligt inspirerande titeln ”Tillväxt och värdeskapande Delbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen Stockholm 2014 SOU 2014:38”. Innehållet är dock betydligt mer intressant – och inspirerande – för livsmedelsbranschen än...

läs mer

Dill – en polsk favorit

Såhär inför sommarens sista stora mathögtid – kräftorna – kan det vara på sin plats att uppmärksamma dillen. Som många andra örter kommer den från Medelhavsregionen och spreds norrut med romarna. Idag äts den i större delen av norra halvklotet. Till oss i Norden kom...

läs mer

Medicinsk yoghurt mot högt blodsocker

Att yoghurt är nyttigt vet du säkert redan. Men nu pågår det arbete för att lyfta yoghurten till nästa nivå – att ge den rent medicinska egenskaper. Och det handlar inte om att ersätta müslin med piller. Istället handlar det om att hacka sig in i DNA hos...

läs mer

Hur smakar Norden?

Välkommen till ett spännande seminarium på NT & FC. Den 17:e september arrangerar Nordic Taste & Flavour Centre ett spännande heldagsseminarium kring nordiska smaker. Seminariet är öppet för alla som arbetar professionellt med mat, och tar upp smakernas teori,...

läs mer

Den offentliga måltiden – utmaningar och möjligheter

Nordic Taste & Flavour Centre (NT&FC) anordnade ett seminarium på temat den offentliga måltiden. Alltså den som serveras i skolor, sjukhus, äldreboenden och andra institutioner. Att det finns problem där vet var och en som följer nyheterna. Samtidigt finns det...

läs mer

Att prutta är inte ett tecken på dålig mage

Visst, fisar är inte det trevligaste. Och något civiliserade människor helst undviker. Men nyare forskning visar att naturljuden är ett tecken på en frisk matsmältning i balans. Purna Kashap är gastroenterolog vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota: – Att äta mat som...

läs mer

Nordfalks bidrar till algforskningen

Seafarm är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt finansierat av Västra Götalandsregionen med syfte att odla makroalger. Den mest kända makroalgen bildar sargassotången, som kan bli flera kilometer lång och bilda enorma täcken ute till havs. Makroalger kan användas i...

läs mer

Chilitips när du chillar vid sommargrillen

Oavsett vad du vill grilla i sommar, finns det en chili som passar. Att chilivärlden är rik på smaker, och inte bara handlar om hetta, vet du säkert redan. Nordfalks egen chiliexpert, Stefan Larsson, ger oss sina bästa tips. – En sak du absolut ska prova är ancho, den...

läs mer

Urfa uppfann en ny chili och ett nytt språk

Urfa är en stad i sydöstra Turkiet, inte långt från gränsen till Syrien. I närheten ligger några av de allra äldsta mänskliga bosättningarna; 12 000 år gamla. Precis som i övriga Mellanöstern fick chilin snabbt fäste när den introducerades. Fast i Urfa har man satt en...

läs mer

Get Tasted – konsumentinsikter från Nordfalks

Nordfalks arbetar nära sina kunder – det innebär att ha insikter om sina kunders kunder. Det vill säga konsumenterna. Dessa insikter kan du få del av i det nya magasinet Get Tasted, vars första nummer kom ut helt nyligen. Temat för det första numret är snacking, en...

läs mer

Nordiskt medaljregn

I mitten av maj avgjordes Bocuse d’Or Europe, EM för kockar, i Stockholm. En gastronomisk fest där 19 länder tävlade om de åtråvärda platserna till VM – Bocused’Or i Lyon 2015. Det regnade medaljer över Norden denna torsdagskväll. Sverige kammade hem guldet genom...

läs mer

En lök där du inte använder löken

Ramslök kallades förr skogens vitlök, och på engelska heter den faktiskt wild garlic. Och den är förvisso släkt med vitlöken, men inte på särskilt nära håll. En viktig skillnad mot vitlök är att det är bladen och inte själva lökutväxten man använder i matlagning....

läs mer

Dags att nörda ner sig – världens mat i siffror

Siffror är bara trist så länge man inte funderar på verkligheten bakom. Som de här siffrorna från FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Som förresten har den passande devisen ”fiat panis”, ”varde bröd”. Låt oss börja med något verkligt...

läs mer

Små naggande goda burkar

Konservburken är väl den förpackning som fått mest (oförtjänt) dåligt rykte. Men det finns en produkt som var och varannan kock alltid använder – och som alltid kommer ur en burk: Små smakrika fiskar, som sardiner till exempel. Matsajten Saveur har listat åtta i topp....

läs mer

Med nyfikenheten som drivkraft

När man träffar Lennart Ahrné, VD på Nordfalks, är det väldigt svårt att tro att han som ung var väldigt blyg och tillbakadragen. Det är å andra sidan ganska enkelt att spåra hans ursprung på Söder i Stockholm. Dialekten har överlevt Schweiz, USA, Lund och nästan 20...

läs mer

Brasiliansk grillfest – räkna med många timmar

Vad passar bättre under sommarens VM-säsong än en äkta, brasiliansk grillfest? Funkar alldeles utmärkt, särskilt som brasilianarna äter grillköttet mer som plockmat. Den traditionella brasilianska grillfesten – churrasco – kommer från södra Brasilien – det är där det...

läs mer

Glada bakterier istället för Prozac?

Probiotika eller mikrobiska preparationer är mat som innehåller särskilt tillsatta bakteriekulturer. Oftast med syftet att stärka immunförsvaret eller tarmfloran. Även om forskningsläget inte är helt klart, börjar det dyka upp allt fler indikationer på att probiotika...

läs mer

Glutenfritt – även för de som tål gluten

Glutenfritt håller på att bli en trend; det är fler än de som egentligen är glutenintoleranta som vill äta glutenfritt. En anledning till att allt fler väljer bort gluten är att det pågår en debatt huruvida gluten kan kopplas till bland annat migrän, artrit, ADD/ADHD...

läs mer

Kan livsmedelsindustrin fånga fisken?

Ilona Miglavs är marinbiolog och fiskmissionär. Hon har arbetat med fisk – som mat alltså – i snart 30 år. Vi gjorde en intervju med henne angående vad som krävs för att fisk ska bli intressantare för konsumenterna – och industrin. Ett grundproblem när det gäller fisk...

läs mer

Listeriasorten bakom utbrottet hittad

Livsmedelsverket har analyserat ett 70-tal listeriaprover som tre charktillverkare skickat in till myndigheten. Fem av proverna – från ett och samma företag – är av den listeriasort som orsakade ett utbrott i landet under hösten och vintern. Det går dock inte säkert...

läs mer

Många nya spännande aktiviteter från NT & FC

Som bekant är Nordic Taste & Flavour Centre nu i full gång. Årets första seminarier, smakdagar, har avhållits, och ytterligare två är inplanerade. Dessutom kommer det att erbjudas rika tillfällen till inspiration och kompetensutveckling genom utbildningar och...

läs mer

Ta en bild och du har receptet direkt

Asiater med kameror på resa i Norden är en stabil klyscha. Men framtiden ligger i nordbor som fotograferar maten på asiatiska restauranger för att få receptet. CT Food är en av Sveriges ledande importörer av äkta sydostasiatiska matvaror. Och medan vi nordbor gärna...

läs mer

Chipotle är inte en chiliart

Chipotle är namnet på torkad, rökt chili. Oftast, men inte alltid, görs chipotle av jalapeño. Det är som att böckling är varmrökt sill eller strömming, och inte en fiskart. Förr i tiden var det den vanligaste formen av chili på marknader. Helt enkelt för att torkning...

läs mer

Inspiration direkt i datorn

Nu lanserar vi smakutforskaren på exploringgreattaste.com. Där hittar du spännande recept samt inspiration och information om olika smaker och kryddor. Just nu handlar den om chili, en av världens mest använda kryddor. 5,2 miljarder människor äter någon av de 4 200...

läs mer

Mycket spännande på Smak 2014!

Den 4 – 7 februari ställer Nordfalks ut på Smak, Norges största fackmässa inom bland annat dagligvaror och storhushåll. Nordfalks delar monter med sitt systerföretag inom Paulig Group, Santa Maria. Montern tar avstamp i den växande street food-trenden, något vi hoppas...

läs mer

Du får ingefära i paradiset

Ingefära är en krydda som fått allt större betydelse, i takt med att vår matkultur blivit allt mer global. Tidigare användes den mest torkad och mald i exempelvis bakverk och sötsaker, till exempel pepparkakor. Eftersom ingefära är ett måste i många asiatiska kök, som...

läs mer

Sötningsmedel är farliga. Eller?

Ett säkert sätt att göra sig en hacka, är att skriva en bok där man på ett förenklat sätt berättar vad som är fel med vår moderna livsstil. Gärna kopplat till kosten; om vi bara åt mindre av det ena och mer av det andra skulle vi aldrig bli sjuka. Extra bonus om det...

läs mer

Därför luktar du jättebra

Som vuxen kan du skilja mellan upp till 10 000 olika lukter. Sinnet är också spännande av andra skäl. Det är det första sinnet som börjar fungera efter du fötts, och det enda som skickar information direkt till hjärnan utan att gå vägen om thalamus. Det innebär att...

läs mer

Jodå, man får blanda single malt

Som bekant har blended whisky hamnat lite i skamvrån på senare år, och med den whiskydrinkarna. Single malt-puritanerna härskar oinskränkt. Fast nu är single malt-puritaner inte riktigt lika puritanska och ursprungliga som de vill ge sken av. Som du vet betyder...

läs mer

Nordfalks ställer upp på nationell strategi mot Listeria

Listeria är en obehaglig bakterie som trivs i bland annat kallrökta produkter, mjuka dessertostar och ätfärdiga kött- och fiskprodukter. Färre än hundra personer drabbas varje år men sjukdomsförloppet är både snabbt och allvarligt: det kan leda till...

läs mer