Välj en sida

Ursprunget till ordet påsk är ganska läskigt. Det kommer från hebreiskans pesach, vilket betyder ungefär ”gå förbi”, eller ”passera”. Och den som passerar är faktiskt dödsängeln: Den sista och värsta av de hemsökelser som drabbade Egypten eftersom farao vägrade släppa judarna fria, var att dödsängeln skulle ta varje förstfödd av mankön. Men Gud meddelade judarna att om de strök blodet från ett nyslaktat lamm på dörren, skulle dödsängeln passera; pesach.

Inom kristendom är det förresten påsken, inte julen, som är den viktigaste högtiden. Det är mysteriet Jesus död och uppståndelse som definitivt markerar hans gudomliga status.

Det engelska easter går däremot tillbaka till förkristen tid, och redan under hednisk tid firades det med fester ungefär vid påsk. I stort sett alla kulturer i områden med tydliga årstidsväxlingar firar högtider vid vinter- och sommarsolstånden samt vid höst- och vårdagjämning.

Att äta ägg under påsk är också det en gammal tradition. På våren vaknar naturen till liv igen, exempelvis början hönsen värpa. Dessutom sågs ägget i sig som en symbol för livet. Och det är väl svårt att tänka sig en bättre symbol för nytt liv än det skenbart livlösa ägget som en liten kyckling hackar sig ur.

Den övriga festmaten handlar dels om att man nu vågade äta upp sådant som lagrats under vintern; rökt fisk och kött till exempel. Dessutom markerade påsken slutet på fastan, och då ville man festa till ordentligt.

Så visst kan du kosta på dig ett rejält påskbord. Glöm bara inte att fasta 40 dagar först. Men det är inte så farligt, söndagarna räknas inte.