Välj en sida

Lika oklanderlig smak som pingviner har när det gäller utseende – alltid frack – lika dålig smak har de när det gäller mat. Det visar sig nämligen att pingviner bara kan känna två av de fem grundsmakerna – salt och surt. Detta enligt en ny studie som publicerats i senaste numret av Current Biology.

En av medförfattarna till studien, Jianzhi “George” Zhang vid University of Michigan säger att det är märkligt att de saknar receptorer för umami, med tanke på att pingviner lever på fisk. Att de saknar receptorer för sött är inte så konstigt, de äter inte bär till exempel. Av det rätt självklara skälet att det varken finns bär eller frukt på Antarktis.

Men de saknade smakerna – sött, beskt och umami – har enligt forskarna mer med temperaturen att göra än vad som finns på den (tillgängliga) menyn. Sött, umami och beskt är temperaturkänsliga smaker. Till exempel smakar glass mindre efter ett tag, eftersom smaklökarna har kylts ner. Det är också därför de flesta tycker att smält, ljummen glass är alldeles för söt.

Nu lever visserligen inte alla pingviner i Antarktisk kyla. Det finns pingviner längs hela Sydamerikas västkust upp till Galapagosöarna (förresten de enda pingvinerna på norra halvklotet), Sydafrika, Nya Zeeland och Australiens sydkust. Däremot härstammar alla pingviner från området kring Antarktis; så det är dessa förhållanden som styrt evolutionen.

Pingvinens tunga och mun är byggd mer för att snabbt fånga och hålla fast hal mat (fisk, alltså), än att smaka och känna efter. Dessutom sväljer de maten hel. Käket ska ner, helt enkelt. Så till bristande smak får vi också lägga ett tveksamt bordsskick.

Att anställa en pingvin som hovmästare är alltså inget bra beslut, oavsett hur bra den tar sig ut i frack.