Välj en sida

Som bekant är clean label en utmaning för livsmedelsindustrin idag. Allt fler konsumenter vill minska antalet e-nummer. Samtidigt är det så att flera av de här ämnena behövs om inte sättet att handla och distribuera mat ändras radikalt.

Men det finns lösningar. Mikael Brymell, account manager på Solina, berättar om en ny, vinägerbaserad lösning.

Mikael är utbildad inom marknadsföring och försäljning, och har alltid arbetat inom livsmedelsindustrin. Faktum är att Mikael kommer från en riktig charkfamilj: Mikaels far, farbror, farmor och farfar samt bröder har jobbat på Scan. Där, som av en händelse, inledde även Mikael sin yrkesbana. Vi får anta att påsklammet avsmakas med kännarmin hos familjen Brymell.

Tidigare handlade diskussionen mest om kötthalt. Men nu har clean label tagit över som den starkare trenden. Varför har det blivit så?

– En viktig anledning tror jag är att charkdiskarna försvunnit. Förr stod det en charkuterist i vit båtmössa och sålde produkterna över disk. Det skapade ett personligt förtroende som är svårt att återskapa i en mer anonym kyldisk, säger Mikael.

Sedan finns det ju rena missuppfattningar, som att livsmedelsproducenterna fyller sina produkter med ”onödiga kemikalier”. Och varför skulle de göra det? Det leder ju bara till en dyrare produkt.

Men nu är det så att konsumenterna vill ha färre tillsatser, och då får branschen ge dem det. Något som Mikael i sig tycker är kul, eftersom han gillar utmaningar.

Samtidigt har vi ett behov i ett stort, glesbefolkat, Sverige att hitta lösningar som förlänger hållbarhet.

– Förr när man köpte produkterna i stort sett direkt vid tillverkningen, var inte hållbarheten lika väsentlig.

Så hur ska man då kombinera behovet av lång hållbarhet och färre e-nummer? Det är här S-Guard kommer in.

– S-Guard är ett koncentrat av vinäger. Det är smakneutralt, och kan därför användas i många produkter. Beroende på grundprodukt och övriga ingredienser, förlänger S-Guard hållbarheten med 30 – 80 %.

Diagram-S-Guard-CPS

S-Guard kan tillsättas i ett recept som en del av produkten eller så kan Solina ta fram en blandning som inkluderar S-Guard. Resultatet är förlängd hållbarhet, och ett steg närmare clean label.

Som en bonus har S-Guard väldigt låg natriumhalt, vilket gör det möjligt att få en totalt sett lägre salthalt i produkten. Salt behövs som bekant för smaken, men ofta även för hållbarheten. Dessutom verkar S-Guard positivt som Listeriahämmare. Produkten har testats av Solina både i Europa och i Sverige med gott resultat.

– ­Jag tycker det är en spännande produkt att arbeta med, säger Mikael. Jag brinner nämligen för att få vara med i hela processen; testa, prova och arbeta fram till färdig produkt.

Så nu kan du ta ett stort steg mot renare etikett, värna hållbarheten och hålla borta Listeriabakterierna. Vill du veta mer om S-Guard kan du ladda ner produktinformation här. Eller helt enkelt höra av dig till Mikael Brymell på Solina. Du når Mikael på tel. 0705-49 74 55 och mikael.brymell@solina-group.se eller produktansvarig Stefan Larsson på tel. 0706-08 58 45 eller stefan.larsson@nordfalks.se.