Välj en sida

Vi har alla stått och skalat kokta ägg, bara för att märka att en hel del av vitan fastnar i skalet. Och vi är i gott sällskap. Den ledande matbloggaren J. Kenji López Alt var tidigare kock på ett av Bostons bättre hotell. De serverade alltid snygga ägghalvor. Helt enkelt genom att bara servera de som blev snygga (resten åt personalen upp eller tog med hem).

Nyligen bestämde sig Kenji för att nalkas problemet vetenskapligt, och kom fram till några enkla tumregler (garantier finns inte i den gastronomiska världen).

För det första, köp gamla ägg. Det vill säga ägg som har ”kort” datum.

För det andra, ta äggen direkt från kylen och lägg dem i kokande vatten – låt dem alltså inte värmas med vattnet. Vattnet ska sjuda, absolut inte stormkoka. Dels riskerar de att gå sönder, dels riskerar du att få en gummiartad och grynig gula vid hårdkokta ägg. Kör sex minuter för löskokta, elva för hårdkokta.

Om du ska servera äggen kalla, som halvor med något på, kyl dem minst 15 minuter i iskallt vatten. Eller ännu bättre, låt dem ligga i kylen över natten om du planerar exempelvis en buffé.

Då har du god chans till snygga ägghalvor, utan att behöva få ett berg av äggrester.