Välj en sida

Julen är traditionernas högtid. Det gäller både vad vi äter och vad vi gör. Julbordet i sig är – i viss mån tillsammans med påskbordet – den sista resten av den traditionella festmaten.

Idén att servera rätter i ordning dök upp först på 1700-talet. Innan dess var det normala att duka upp allt samtidigt som en buffé eller ett smörgåsbord. Så att äta ett julbord är också att få i sig lite kulturhistoria.

 

Vi äter två eller tre julbord – skinka i topp

Vi tittade närmare på Icas julundersökning för att se i vilken mån traditionerna står sig. Till att börja med är julbordet definitivt inte en hotad art – 9 av 10 vill ha ett traditionellt julbord. Eller snarare flera julbord: 16 % äter ett julbord, två av tre svenskar äter två eller tre. Bara 2 % äter inget julbord . Intressant nog är det 1 % som inte vet hur många julbord de äter. De kanske borde ta det lugnare med snapsen.

Vissa rätter håller definitivt ställningarna. 70 % kan inte tänka sig att avstå från skinkan, 44 % klarar sig inte utan sill och 33 % vill absolut ha Janssons frestelse. Med tanke på att 28 % samtidigt vill ha mer vegetariskt, är det ju kul att vi kan presentera de populäraste rätterna i vegetarisk variant.

Bästa dryck är julmust, som därmed slår öl. En framgång, med tanke på att julmusten från början togs fram av nykterhetsrörelsen för att ersätta öl till jul.

Men i slaget om uppmärksamheten på julbordet finns det såklart även förlorare. 33 % vill helst slippa grisfötter (nose to tail är tydligen ok, men inte nose to foot). 13 % vill inte doppa i grytan och 12 % klarar sig utmärkt utan lutfisk.

Sedan handlar julmaten om mer än julbordet, nära hälften äter en speciell julfrukost.

Så hur vill vi ha det socialt? Vi vill umgås mer. Och då står julpyssel och att laga mat högst upp på önskelistan. 32% tycker det är svårt att få tiden att räcka till för julförberedelser, tittar vi bara på föräldrar med barn under 18 år stiger siffran till 44 %. Om du själv känner julstress, föreslår vi att du frågar släktens 18–29-åringar om hjälp. 57 % av dem hjälper gärna till med maten.

Statistiskt, i alla fall.