Välj en sida

Samarbetet kring Solina i Sverige stärks nu ytterligare, den här gången runt en grill. Det är ju där smakexperter bör vara, snarare än runt ett konferensbord.

Och det är såklart kul för Nordfalks och Formidabel – som bildar Solina i Sverige – att lära känna varandra och umgås under trevliga former. Men vilka är då de här två företagen?

De två som blir en.

Formidabels arbetar med att hjälpa livsmedelsproducenter att öka lönsamhet och konkurrenskraft. Dels genom att tillföra kunskap om marknad och trender, dels genom att göra kundernas produkter godare och mer praktiska för både producent och konsumenten (kundens kund). Formidabel har utveckling och produktion i Malmö.

Det andra företaget, Nordfalks, är redan känt av våra läsare: Det är ett av de största företagen i Sverige när det gäller att utveckla och sälja skräddarsydda krydd- och smakblandningar.

Ett starkt lokalt erbjudande med internationell spets.

Den – angenäma – utmaningen nu är att förena, integrera och utveckla företagens olika och överlappande styrkor. Bland annat fortskrider arbetet med att kartlägga kompetens inom båda företagen.

En viktigt pusselbit blir dedikerade svenska utvecklingsteam med specialkunskap om olika branscher; alla delar av livsmedelsindustrin får egna team. Teamen toppas efter behov och smak med internationella experter. I skafferiet har Solina i Sverige tillgång till minst tio gånger fler råvaror än tidigare.

Vad äter smakexperterna själva?

För att fira det nya samarbetet bestämde sig Solina i Sverige för att umgås och ha en gemensam grillkväll hos Formidabel i Malmö. Givetvis var temat smak. Skåne Kulinar arrangerade buffén, och det här bjöds smakexperterna på:

• Långtidsbakat grillat högrev, glaserat med chili, peppar och citron.

• Kyckling, grillad och marinerad i soja, miso och apelsin.

• Grillad lax med sesamfrö, kryddig panko och pepparrot.

• Sotad färsk vitkål med vinägrett på tryffel, hasselnöt och persilja.

• Rostad potatis, vänd med smör, dill och lök.

• Grillad purjolök med salt mandel, rapsolja och örter.

• Grillad paprika med matvetesallad, sticklök, ruccola och parmesan.

• Picklad silverlök med marinerad gurka, dragon och chili.

• Kräm på rostad vitlök.

• Färskost med gräslök och lime.

• Två sorters bröd med brynt vispat smör.

• Mixsallad.

• Dessert med mjölkchoklad, björnbär, lakrits och maränger.

Så nu vet du vad du kan servera om det blir några sköna eftermiddagar i höst! Eller skriv ut och spara till våren. Då är Solina i Sverige garanterat på plats; den nya organisationen sjösätts vid årsskiftet.