Välj en sida

I augusti åkte sensorikforskaren Mia Prim till Rio de Janeiro för att delta i Pangborn, världens ledande symposium inom sensorik. Och det är svårt att tänka sig en mer spännande plats för arrangemanget. Rio de Janeiro är en sinnlig stad; karnevalerna, rytmerna, ljuset, dofterna.

Just nu pulserar det mer än vanligt i Rio de Janeiro. Sambarytmerna har fått sällskap med dunket från mängder av byggmaskiner; förberedelserna för fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016 är i full gång. Till exempel håller en helt ny stadsdel på att växa fram vid stranden; Barra de Tijuca, som påminner en hel del om Miami. Och det var hit Mia Prim åkte i sällskap med fem andra svenska forskare, där kollegan Gunnar Hall var en av dem.

Mia Prim har en doktorsexamen i Culinary Arts and Meal Science från Örebro Universitet. Till vardags arbetar Mia på SIK, men hon är också ordförande i Sveriges Sensoriska nätverk där 90 procent av medlemmarna är svenska livsmedelsföretag.

Vad var då det mest intressanta på Pangborn 2013? Vilka huvudlinjer kan man se?

– Något som är väldigt aktuellt just nu är observationsstudier, berättar Mia. Det är kvalitativa studier som går ut på att verkligen förstå konsumenten och deras livsmedelsval. Det leder till verkligt innovativa lösningar som går på djupet.

Det här är ett stort steg från enkäter eller telefonintervjuer. Istället för att ta fram formulär med kryssfrågor, följer man människor en hel dag: Observerar beteenden och diskuterar vad de gör och varför de gör som de gör.

– Ett annat spår var åldersrelaterad forskning, både på barn och vuxna. Hur kan vi lära upp våra kommande konsumenter? Det kan handla om att lära barn smaka och uttrycka vad de gillar eller inte gillar. Men också hur man kan lära dem att uppskatta exempelvis grönsaker, fortsätter Mia.

När det gäller de äldre, använder man även här observation och kvalitativa studier.

– Ett av seminarierna hette talande nog ”65+, Largely ignored goldmine”. Där hade man följt konsumenter över 70 år i hem och butik.

En stor utmaning är att ta fram förpackningar som är lättare att öppna, och det gäller alla slags produkter. Ett problem är att de äldre inte klagar (det är därför man måste observera, fråga räcker inte). En studie hittade en äldre person som borrade hål i locket för att få ut innehållet. Och tyckte det var helt ok.

– En annan utmaning är att få de äldre att ens äta, måltidsdesign. Där visar studierna att det är viktigt att äta tillsammans.

Så långt konferensen. Vilken inspiration och vilka tankar fick då Mia från Rio och miljön runt konferensen?

– Luncherna som serverades var lika enorma som hotellet konferensen hölls på; stora portioner där mycket bärs tillbaka in i köket, vilket känns fel i hela magen när man som jag forskar på matsvinn.

Portionen som serveras till en normal kille är tre tallrikar: en rågad tallrik med kött, en rågad tallrik med pommes frites och ytterligare en rågad (såklart) tallrik med ris och manioc*.

– Jag lade också märke till en intressant chilifrukt, pimenta de bico (”näbbchili”), den hade varit perfekt till tacos.

– Nästa gång (2015) äger Pangborn rum i Göteborg och SIK är den lokala arrangören. Då ska vi såklart försöka göra ett ännu bättre arrangemang, avslutar Mia.

* en rot som kolhydratskälla i form av pulver.