Välj en sida

Det börjar nu bli klart vilka smaker och inspirationskällor som tagit fart under året, och som kan förväntas fortsätta växa. Vi har sållat ut några av de viktigaste från tre olika trendrapporter. Och hittat den gemensamma nämnaren.

På den första av listorna toppar visserligen vit tryffelolja smaktrenderna. Och den sätter förvisso spets på inte minst många pastarätter. Men tvåa ligger en koreansk specialitet, kimchi. Den äts som tillbehör eller sidorätt, finns i hundratals varianter och kan göras av de flesta grönsaker. Vanligast är dock kinakål, som får jäsa tillsammans med kryddor. Andra vanliga baser är rättika, salladslök eller gurka.

På lista nummer två ligger chili i topp. Och här finns det mycket kvar att utforska – det finns över 2 000 olika sorters chili. På plats nummer två finns jästa smaker och produkter. Som kimchi, till exempel.

Den tredje och sista listan säger det rent ut, och utropar ”koreanskt och jäst” till den viktigaste trenden. Vi nordbor kan dock trösta oss med att ”skandinaviskt och genuint” kommer tvåa på denna lista. Med dill och persilja som exempel.

Så det känns inte direkt som en slump att vinnaren i Årets Mästerkock 2013, Jennie Walldén, ofta tog vägen genom det koreanska köket innan hon till slut stod som vinnare i våras. Precis som Korea är totalsegrare i årets trendrapporter.