Välj en sida

Ibland stöter du som arbetar i livsmedelsbranschen säkert på folk som ställer frågor om vad smak och smaksättning egentligen är, vad som är naturligt och inte naturligt etcetera. Därför har EFFA (European Flavour Association) satt samman en guide med intressanta fakta och underlag.

 

Smaksättning har alltid funnits

Låt oss börja med att konstatera att smaksättning inte är något nytt påfund. Historiskt kan smaksättning bevisligen spåras till det gamla Egypten. Men förmodligen är det äldre än så. Ett exempel är när svenska antropologer mötte ett dittills inte kontaktat folk som levde på stenåldersnivå. De bjöd generöst besökarna på en delikatess, en sorts levande maskar doppade i honung – alltså smaksatta. Däremot tyckte ursprungsfolket det var läbbigt när svenskarna kokade och åt kräftor de fångat i en bäck in närheten.

 

Smaksättning kan vara naturlig eller syntetisk

Med naturlig smaksättning menas att smaksättningen kommer från exempelvis frukter, grönsaker eller kryddor. Om smaken extraheras i form av till exempel en rosmarinolja, är även oljan naturlig – den kommer ju ur växten precis som färskpressad apelsinjuice kommer ur en apelsin. Smaken är naturlig så länge den kommer ur något naturligt och inget tillsatts.

Syntetisk smaksättning innebär att smakämnet tillverkats på konstgjord väg, helt eller delvis (en kombination av naturligt och syntetiskt räknas som syntetiskt). Det är dock värt att notera att syntetiska smakämnen har exakt samma kemiska sammansättning som de naturliga. Det är alltså rent kemiskt sett ingen skillnad.

 

Vad gör smaken för nytta egentligen?

I stort sett allt vi människor tar oss för har någon form av funktionell rot. Smaken hjälper oss att identifiera olika sorters livsmedel, och kan vara en väg till en balanserad kost. Kött smakar ju annorlunda än grönsaker. Olika grönsaker innehåller olika nyttigheter. Och smakar sinsemellan olika. Det kan vara värt att notera att de smaker som ofta måste läras in – som surströmming – ofta har associationer till något som i vanliga fall är onyttigt.

 

Solina hjälper dig hitta den rätta kombinationen

Hittills har man identifierat runt 10 000 smakämnen. Det kan jämföras med Solinas sortiment som består av cirka 8 000 ingredienser. Som såklart kan kombineras på i stort sett oändligt många sätt.

För att hjälpa kunderna att navigera, finns förutom lokala expertisen i Sverige tillgång till ett internationellt nätverk.

– Det är en av våra stora styrkor, säger Susanne Rask, utvecklingschef på Solina. När en kund kommer till oss och vill ha hjälp med att utveckla en produkt har vi redan det mesta av kompetensen och kontakterna som behövs inom Solina Group. Alla våra leverantörer är redan kontrollerade och godkända, så vi är snabbt på banan när våra kunder vill sätta lite mer krydda på livet.