Välj en sida

Du kanske träffade Solina på IFFA 7 – 12:e maj? Där lanserades konceptet – eller snarare filosofin – RE…Thinking food. Det är baserat på gedigen trend- och konsumentanalys samt framtidsspaning av Solina.

Re…Thinking food beskriver Solinas filosofi och utgår från insikter om dagens (och morgondagens) livsmedelsindustri och innehåller sju delar: Clean & Clear Label, Natural, Healthy, Veggie, Convenience, Savings och Pleasure.

 

1: Clean & Clear label – renare och rakare etiketter.

rethinking-1Idag kräver många konsumenter färre e-nummer eller fritt från exempelvis gluten. Det gäller oavsett om det är nödvändigt eller inte – det är långt fler än de faktiskt glutenintoleranta som vill ha glutenfritt. Man kan tycka vad man vill om det, men så är det. Låt oss först reda ut begreppen.

• Clean Label kommer från det tänkande som går ut på ”fritt från…”. Det handlar om att ha så lite e-nummer som möjligt och i vissa fall allergiframkallande ämnen. Exakt hur lösningen ser ut beror på kunden och vilken marknad den betjänar (andelen laktosintoleranta varierar ju mellan olika länder, för att ta ett exempel).
• Clear Label innebär att Solina hjälper sina kunder att utveckla produkter med förenklade etiketter och ingrediensförteckning. Det ska vara enkelt för konsumenterna att förstå etiketten. Clean Label är ett svar på konsumenternas krav på transparens.

 

2: Naturligt och autentiskt.

rethinking-2Att konsumenterna (allt mer) väljer bort e-nummer ryms på samma bord som naturligt och autentiskt. I grunden handlar även det om att vi vill veta vad vi äter. Många av den moderna livsmedelsindustrins processer är för komplexa för att förstå för normalkonsumenten. Och det vi inte förstår blir lätt skrämmande. Till skillnad från mormors sylt, som vi vet exakt hur den tillverkas. Med vad menar vi med naturligt och autentiskt?

• Naturligt kan helt enkelt beskrivas som motsatsen till artificiellt. Det kan handla om att återuppliva traditionella processer – jäsning är ett exempel – men också om att totalt undvika e-nummer och artificiella smaker. Kan på ett ses som Clean & Clear Label taget till sin yttersta konsekvens.
• Autentiskt handlar mycket om lokalproducerat (vilket ökar konsumentens kontroll), bra användande av naturresurser, säsongsmässigt och miljömedvetet.

 

3: Vegetariskt – eller nästan i alla fall.

rethinking-4Vegetarianer är bara en liten andel av konsumenterna i västvärlden. Men dels är den växande, dels vill även de som äter kött äta mer vegetariskt. Vi har tidigare skrivit om veganer, vegetarianer och flextarianer (äter huvudskligen vegetariskt, men kött, fisk eller fågel ibland).

De vanligaste anledningarna att välja att bli någon form av vegetarian är hälsa, hållbarhet, miljö och djurhållningsfrågor.

Solina har därför nu tagit fram alternativa proteinkällor och djurvänliga lösningar – för exempelvis flextarianer. Förutom det uppenbara sojaproteinet har man även utvecklat protein från vassle och baljväxter. Det sistnämnda växer snabbt, och i framtiden kommer vi att se mer protein från alger. Ännu längre fram finns insekter, men då kan man såklart fråga sig hur vegetariskt det är.

 

4: Hälsosamt – mindre socker och salt och rätt fett.

rethinking-3Som du ser överlappar flera av de här lösningarna varandra – eftersom trenderna gör det (många blir ju vegetarianer eller vill skära ner på e-nummer av hälsoskäl). Bakgrunden är såklart debatten och en osund livsstil i allmänhet och fetmaepidemin i synnerhet.

Om vi isolerar hälsan till ett eget begrepp ser vi ganska tydligt vad det handlar om: Mindre mättade fetter, fritt från gluten, vete eller mejeriprodukter och lägre salthalt. Till exempel. Solinas lösning i det här fallet handlar om hälsosammare fetter – som fleromättade – nya sätt att söta och mindre salt.

 

5: Bekvämlighet – även när vi lagar mat själva.

rethinking-5Konsumentkraven ovan innebär dock inte att vi vill offra vår bekvämlighet. Vi vill ha enkla och snabba lösningar – dels grytfärdiga, dels i form av snacks som växer snabbt.

När vi lagar vår egen mat vill vi ha hjälp med både ingredienser (kryddblandningar kan ses som ett exempel) och recept eller inspiration. Den här trenden drivs såklart av att det är modernt att vara kunnig inom mat – därför följer vi matprogram, matbloggar och annat.

Snacks drivs bland annat av att den traditionella måltiden är på nedgång. Och av det ökade antalet ensamhushåll. Det här kan ses som en motsats till matlagningstrenden, men det är snarare så att de kompletterar varandra; när vi väl lagar mat är vi mer ambitiösa. Här är givetvis förpackningen viktig.

 

6: Besparingar – goda affärer för våra kunder.

rethinking-6Det här är den enda punkten som inte direkt är konsumentdriven. Men Solina är medvetna om att deras kunder vill leverera bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris. Men det handlar inte bara om att leverera till lägsta pris. Det handlar till exempel lika mycket om att se till att kunden får ut mesta möjliga av sina råvaror, och att hjälpa kunden att ta fram kvalitativa produkter det går att ta betalt för.

Men indirekt är förstås även den här punkten konsumentdriven – konsumenten är inte villig att betala vilket pris som helst för att få de andra punkterna uppfyllda. Det är som det gamla ordspråket – people don´t want cheap stuff, they want expensive stuff that cost less.

 

7: Njutning – sist men absolut inte minst.

rethinking-7Solina har genom hela sin historia arbetat med att ta fram både välsmakande och färgstarka rätter. Och kraven på spännande, goda rätter som överraskar konsumenten på ett positivt sätt ökar hela tiden. Det har inte minst att göra med att dagens konsumenter är beresta och djärva nog att prova nytt på egen hand. De är inte främmande för nya kryddor, rätter och smakupplevelser. Och med smakupplevelser menas även textur, doft och färg. Det innebär att de även förväntar sig att finna mer i handeln på hemmaplan.

Inte minst gäller det millenniegeneration, som idag är mellan 15 och 35 år. De utgör idag ungefär en tredjedel av världens befolkning, är välberesta, lever digitalt och ärsocialt medvetna.

Så Solina står redo att skapa framgångshistorier tillsammans med sina kunder. Idag och imorgon. En morgondag som innehåller fler och rikare smakupplevelser än någonsin.

I alla fall om konsumenterna får bestämma. Och det får de alltid till sist.