Välj en sida

Spiskummin är nära släkt med kummin och ingår i samma växtfamilj som persilja. Kryddan har bevisligen använts i mellan 3 000 och 4 000 år. Från början odlades den i Iran och spreds sedan till Medelhavsregionen. Idag är kryddan ett måste i framför allt de sydasiatiska, nordafrikanska och latinamerikanska köken, inte minst det peruanska. Till exempel för att få den rätta touchen på en pollo a la brasa eller en indisk garam masala.

Indien är förresten både världens största producent och konsument av spiskummin; de odlar 70 % och äter 63 % av allt spiskummin i världen.

I Europa används spiskummin traditionellt i ost från Leyden och i vissa franska bröd. Till Latinamerika kom spiskummin med portugisiska och spanska erövrare.

Något som är bra att veta om du läser engelska recept på nätet, är att på engelska heter spiskummin cumin. Medan det vi kallar kummin på engelska heter caraway.

För att krångla till det ytterligare kallades i Sverige förr både spiskummin och kummin för spiskummin. ”Spis” syftar sannolikt på ”äta”, ungefär som att ”smaklig spis” inte betyder att du ska äta upp vitvarorna.