Välj en sida

Utan proteiner kan det överhuvudtaget inte finnas något liv. De är helt nödvändiga för de miljarder celler som bygger upp din kropp. Namnet kommer från det grekiska ordet ”proteios” vilket betyder ungefär främst eller på första plats. Här presenterar vi lite proteinfakta:

1) Det finns runt 100 000 olika sorters protein i kroppen. Kroppen behöver protein för att växa, läka och utföra i stort sett alla kemiska processer.

2) Trots det består alla proteiner av samma 20 aminosyror i olika kombinationer.

3) Ungefär 18 – 20 % av din kropp består av protein. Ditt hår består till exempel av proteinet keratin. Det enda det finns mer av i kroppen än protein är vatten.

4) Protein är tillsammans med kolhydrater och fett de enda makronutrienterna; näringsämnen som ger energi, vilket mäts i kalorier. Protein och kolhydrater ger ungefär 4 kalorier per gram, fett 9 per gram. Det enda andra ämne som ger energi är alkohol, men det räknas inte som makronutrient eftersom vi inte behöver det.

5) Osten med mest protein är parmesan med låg salthalt; 41,6 gram protein per 100 gram ost.

6) Fisken med mest protein är gulfenad tonfisk; 30 gram protein per 100 gram fisk. Lax, som vi ofta äter här, kommer strax efter med 27 gram.

7) Ju äldre, större och mer mogen en böna är, desto högre proteinhalt. Mogna, rostade sojabönor har 39,6 gram protein per 100 gram bönor.

8) Proteinerna har många olika uppdrag i kroppen. I ögonen finns proteinet rhodopsin, vilket gör att vi kan se ljus (och se överhuvudtaget). Hemoglobin i röda blodceller transporterar syre till cellerna och för bort den skadliga koldioxiden.

9) Proteiner kan ha namn som ibland får en att undra vad de egentligen gör i labben. Pikarchun finns i hornhinnan och är döpt efter pokémonfiguren Pichachu. Sonic the Hedgehog är döpt efter TV-spelskaraktären med samma namn. Det finns ett blått protein, ranasmurfin, döpt efter smurfarna.

10) Kompletta proteiner kallas de som innehåller alla nio av de viktigaste aminosyrorna. Normalt sett är proteiner från djurriket kompletta. Inkompletta proteiner fins typiskt sett i nötter och grönsaker.

 

Så till knäckfrågan: Vilken är då dem bästa proteinkällan av alla? Ägg.