Välj en sida

Nu kan Solina hälsa två nya medarbetare välkomna. Bo Ivarsson arbetar på QA-avdelningen, medan Peter Andersson har tillträtt en specialisttjänst som flavour specialist på utvecklingsavdelningen.

Vi träffade dem för att prata lite mer om deras nya arbeten. Och få dem att bjuda på sina egna favoritrecept (sist i artikeln).

Peter: ”Mitt fokus är att bygga upp kunskapsbasen inom utveckling för snacksindustrin och att arbeta med företagets arområvaror.”

Bo: ”Själv kommer jag att arbeta med kvalitet- och miljöledningssystem.”

Solina arbetar hela tiden för att skapa framtidens mat, vilket såklart innebär ständig innovation. Hur ser ni på innovation i förhållande till din framtida roll med kvalitetssäkring hos Solina?

Bo: ”Jag tycker att det går hand i hand, det finns ingen motsättning mellan kvalitet och innovation. Alla måste samarbeta för att nå framgång.”

Peter: ”Innovation, att hela tiden försöka ligga steget före både konkurrenter och kunder är viktigt. Samtidigt måste det finnas ett kostnadsmedvetande i råvaruarbetet, och det ser jag fram emot.”

Bo och Peters bakgrunder skiljer sig en del, men har – liksom hos de allra flesta som arbetar på Solina – en tydligt inriktning på mat.

Bo växte upp i sina föräldrars bageri och konditori i Malmö, och har alltså en bakgrund som bagare och konditor. Senare blev det livsmedelsteknik på LTH och examensarbete med kvalitetssäkring och produkttekniska frågor, framför allt på Lantmännen Cerealia och senast på Södervidingebagaren.

Peter insåg redan i mellanstadieåldern att mat var framtiden. Hans första lärare var Peters ytterst skickliga farmor. Sedan blev det konditorskola och kockskola, därefter utbildning till livsmedelstekniker och jobb som produktutvecklare i livsmedelsindustrin. Det arbetet innebar bland annat vidareutbildningar som Flavourist Training Programme vid Reading University. För tre år sedan återvände Peter till unversitetet för att fördjupa sig inom kemi – smak är ju i allra högsta grad kemi. Till Solina kommer Peter direkt från examensarbetet.

Denna månads nyhetsbrev har temat hälsa. Vad betyder hälsa för er och vad tänker ni på när ni hör ordet hälsa? Hur tar ni hand om din egen hälsa?

Bo: ”Jag försöker att äta så bra och hälsosam mat som möjligt, tiden för att själv gå iväg och träna finns inte men det är roligt att springa med barnen och spela fotboll t.ex. eller en storstädning blir ett bra träningspass. Det är den träningen jag får.”

Peter: ”Att sköta om sin hälsa kan betyda olika saker beroende på tillfälle. I vardagen är det sunda vanor som bör dominera för ens fysiska hälsa. Men ibland måste man få unna sig det som känns som hälsokost för själen. Där kommer snacks in; inget man bör äta på daglig basis men något att unna sig när man gjort sig förtjänt av det.”

Så när du läser detta finns ytterligare två kunniga, nyfikna och inspirerande medarbetare på plats. Redo att skapa framgångsberättelser med dig.

 

 


Bos Spagetti med linsbolognese
ca 6 pers.

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

200 g rotselleri

½ dl tomatpuré

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

2 lagerblad

2 förp. hela skalade tomater

1 ½ dl torra röda linser

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk soja

5 dl vatten

Salt och svartpeppar

1 kruka basilika

 

Hacka lök och vitlök, riv morötterna och rotsellerin grovt. Bryn grönsakerna och löken i olja. Rör ner tomatpuré och kryddor. Tillsätt tomater, linser, buljongtärningar, soja och vatten. Koka sakta ca 20 min. Salta och peppra. Strimla basilikan och tillsätt innan servering. Servera med spagetti och en sallad.

 


Peters hemgjorda falafel

500g torkade kikärtor läggs i blöt i rikligt med vatten i 12 – 14 timmar i kylskåpet.

Mixa kikärtorna i en matberedare tills de blir smuliga (smetiga).

Hacka en mellanstor gul lök, två vitlöksklyftor samt färsk persilja och korianderblad.

Rör ihop falafelsmeten. Krydda med spiskummin, muskotnöt, svartpeppar, mald koriander och chllipulver. Använd rikligt med kryddor. Salta efter behag.

Låt smeten stå i kylskåp 30 – 60 minuter.

Forma små bollar och fritera fallafeln tills de är gyllene i färgen.

Servera med pitabröd, såser och sallad.